Цените за легло по морето - от 25 до 400 лева. Ще има ли фалити?

Нискотарифните компании и Airbnb промениха картата на туризма
24 май 2019 09:57, Александър Попов
94

Броят на туристите у нас се увеличава, но въпреки това турооператорите отчитат слаби резултати. Това заявиха в студиото на "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от Асоциацията нa туристическите агенции.

Парадоксът се обяснява с поведението на пътуващите - все повече хора разчитат на нискотарифните авиокомпании и онлайн агенцията за намиране на апартаменти под наем Airbnb за своите почивки.

Драганов бе категоричен, че тази година у нас ще пристигнат малко под 13 милиона туристи, което е с 400 хиляди повече от миналата. Той допълни, че лятото около 560 000 българи ще предпочетат да отидат на море в чужбина, но около 3,5 милиона ще почиват на територията на страната.

"Тази година имаме 6% увеличение на туристите. Нискотарифните компании и Airbnb промениха картата на туризма. Туроператорите отчитат загуби, защото всеки човек сам може да си организира пътуването. Ние ще отчетем малко под 13 милиона туристи - с 400 000 повече от миналата година. Морето обаче стагнира поради застрояването и липсата на активност на хората там. Постоянно слушаме за презастрояване, махане на дюни, лоши условия. Браншът на морето е клекнал, а когато няма реакция, не можем да говорим за развитие на туризма. В България имаме голямо ветрило на цените - от 25 лева на легло до 400 лева. Средната цена за седмица за олинклузив е 219 лева. За сравнение в Турция е 239 лв., в Гърция с 10 лева повече. Имаме около 560 хиляди, които ще отидат лятото на море в Гърция, но 3,5 милиона ще пътуват у нас. Средно 5,4 пъти средно пътуват българите на година", каза Драганов.

Той бе подкрепен и от Димитър Попов, който допълни, че много от хотелите у нас са заплашени от фалит заради презастрояването и свръхкапацитета на легловата база. Това води до сваляне на цените, а по този начин хотелиерите не могат да си покриват разходите.

"Нашите курорти са готови за сезона. Той още е в началото и легловата база не е на пълен капацитет, но това не е проблем. В последните години обаче се забелязва, че работим на свръхкапацитет на легловата база, а това води до фалити, тъй като, за да се запълнят леглата, цените се свалят и хотелиерите не могат да си покрият разходите. България обаче не е само големите градове, Черноморието и ски курортите. Крайно време е да потърсим начин да развием туризма и в другите райони. Има нужда от стратегия за устойчив туризъм, за да привличаме още повече туристи. Когато има свръхпредлагане, няма начин цените да не са конкурентни на съседните държави. По-ниските цени са добри за потребителя, но убийствени за бранша", обясни Попов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tosi sezon ima nova moderna ekstra v touroperatorskite katalozi po bg chernomorie....razhodka po hoteli, restoranti, fabriki, fondacii, partiini clubove, kazina na bg svetovno izvestni zatvornici....s cel materialno podpomagane na bg arhitektite, bg prokurorite i bg sadiite v bg zatvorite....po obrazovatelna turisticheska programa na unesko i ooneto...
14
0
 
48
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Откъде намериха 3,5 милиона гългари в България да ходят на почивка? При 6 млх. население в България!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kak e temperaturata na vodata nieska?
12
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чрез хотелите на мутричките се изпират парици. Пише, че Сергей или Ханс са идвали в хотела и са платили по 2000 лева за 5 нощувки. Сергей и Ханс са идвали в БъГъ преди 4 години и от тогава не са стъпвали тук. Но данните им се преписват. И имаме изпрани 4000 лева.
11
1
 
50
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От статията не става ясно дали някой е карал насила тези хора да стават хотелиери. След като са некадърни да развиват този бизнес, икономическата логика изисква фалит.
10
10
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
И аз от години вече не съм фен на Черноморието, но е нелепо да твърдиш, че в Гърция е по-евтино. Най-скъпата ми лятна почивка беше там (в хотелски комплекс и по ресторанти, не на бунгало). Направо ме оскубаха гърците. От друга страна, за хора с малки деца на спокойна почивка и без особени очаквания за лукс, Гърция е ОК.
9
3
 
29
 
! Отговори
Този преди 4 години
Бг черноморие с селскитояги ден година хранещи Никога повече. В тирция за същите или по малко пари обсужванр и всичко по 10 над квартирки и виличи.
8
2
 
53
 
! Отговори
Ясо паликари преди 4 години
Миналата година в Гърция на море тази година пак там.По чисто,по вкусна храна,места за спират бол липса на мaлоумни батки.С деца е в пъти по добре там.
7
20
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Какви фалити , бе ? Нашите хотели и черноморие е най добрлто място за почивка и бизнес във Всемира .Тука освем родния хай - файф лайф идват и почиват световни политици и холивутски звезди.....крайно време е да върнете крайбрежидто на гърците .....и без това си е било гръцко.
6
2
 
37
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Не аз да дам,ами на мен да ми дават 25 - 400лв няма да им стъпя там!Нека си се киснат в кафявото море и да се разхождат по бетона между гората от застроени човекарници!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg family otivat v bodrum i kapadokia....na siriiskata riviera....tam e toplichko i niama plankton i meduzi...
4
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Броят на туристите у нас се увеличава, но въпреки това турооператорите отчитат слаби резултати."Което въобще не ви навежда на мисълта, че укриват данъци. Ама въобще.
3
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да фалира нашият алчен робовладелец, плащащ трицифрени заплатки на персонала си, особено тези по бетономорието ни!
2
2
 
36
 
! Отговори
:-) преди 4 години
А така! Цените в България са близки до тези в Гърция и Турция.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahahaha....a pod legloto kak e?