Нова система за качеството на въздуха в реално време

Мръсният въздух днес - Смолян, Монтана, София, Никопол
Обновена: 30 май 2019 14:12 | 30 май 2019 13:56,
18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Министър Нено Димов представи нова система за информиране за качеството на атмосферния въздух в реално време. Тя беше представена в Министерството на околната среда и водите. Проектът е разработен от Изпълнителната агенция по околната среда.

Още по темата

Системата служи за визуализиране на данни, събрани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Тя използва географски карти за преглед на измерваните в даден пункт концентрации на съответните замърсители с помощта на графики.

Системата дава възможност за изготвяне на справочна информация за измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители.

Показателите са: фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри.

Мръсният въздух се оказа по-голям убиец от цигарите

В Смолян, Монтана, София, Горна Оряховица и Никопол са измерени най-високи нива на замърсяване на въздуха за първото тримесечие на 2019 г., съобщи Валери Серафимов, директор на Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“ в Изпълнителна агенция по околна среда.

"За 2019 г. от 01.01. до 31. 03. най-много замърсявания са измерени в Смолян, след това Горна Оряховиця, Монтана, Никопол, София – ЖК „Надежда", посочи Серафимов.

На противоположната страна са тези, които нямат почти никакви замърсявания – Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, София - „Копитото“ и Стара Загора. Данните сочат, че има градове, в които няма да бъде превишена нормата, а други, в които до края на годината ще се превиши.

Как Лондон се бори с мръсния въздух?

„Единственият замърсител, който е проблемен за България, това са фините прахови частици“, поясни Серафимов.

Той припомни, че за 2018 г. в Перник и Враца е измерено над 4 пъти завишение над допустимите норми на фини прахови частици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
28-29 май Фини прахови частици - доста ниско ниво, около 20-25 ....Но, по часове за 28-29 май.Минимална стойност около 16:00 часа, когато автомобилното движение е най-интензивно. След това постепенно започва бавно увеличение, с единичен пик в 20:00 часа, но достига максимума си между 06:00 и 08:00 сутринта, когато е най-чисто от замърсяването от автомобилите.На 30 май нивата на ФПЧ рязко падат заедно с по-топлото време и спирането на отопление с печки.
11
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Азотния диоксид, който е проблем в Германия и затова там ревнаха против дизеловите автомобили, в България е с доста малки стойности.При средногодишна норма 40 микрограма/куб.метър, една от станциите в София, в Павлово, показва среднодневни нива между 5 и 35, като средното ниво е около 15-20 за май 2019. Не трябва да се надвишават над 125 повече от три пъти за календарна година. Затова в България трябва да се наблегне на дизеловите автомобили, като по-чисти за главното - въглеродния двуокис
10
0
 
3
 
! Отговори
Погнусен преди 4 години
Защо една от точките на замерване в Бургас не показва ФПЧ?????? Мафияяяя лъжции, Никой вече не вярва на Нено-рмалника и на Тонка Атанасова от РИОСВ Бургас .. неможе да скриете истината купени калинки на хранилка .. гнус ме е от вас престъпници и детеубийци
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние на министерството не вярваме има си един ЕърСофия дават по точни и верни данни.
8
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Поправка - може да се избере период: от дата - до дата.С тези графики направо ме убиват. Не могат ли числова стойност да покажат?
7
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Който е одобрил дизайна на сайта или нарочно го е направил, за да се затрудни достъпа на хората до информацията или просто си е некадърна Калинка на ГЕРБ.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София едната станция е на Копитото на Витоша и София има най-чистия въздух, доказано измерен с официална измервателна станция.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Пловдив двете станции са в паркове, после очаквайте обективни данни. Така се вземат мерки за мръсния въздух - преместват се станциите на по-чисти места
4
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До МенКой държавен хрантутник ми лепна минус? Ако имаше малко акъл щеше да обясни каква е разликата и защо си струва...ама май ни акъл ни разлика няма, но пък има потънали едни пари...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В малък град като Смолят има замърсяване в голям град като Бургас няма т.е. замърсяването не е от автомобилите.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как мога аз да използвам тази система?
1
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Такааа аз да питам с какво е по-добра тая систем от безплатната поддържана от доброволци? Ако може да ми обяснят - мери по бързо? Безплатната е пълна с грешки? Или просто някой е трябвало пак да вземе едни пари?