България сред страните с най-голяма смъртност от мръсен въздух

Изостава и при пречистването на градските отпадъчни води
5 апр 2019 20:15, Елка Василева
21
България сред страните с най-голяма смъртност от мръсен въздух
Снимка: архив, Bulgaria ON AIR

България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен днес доклад на Европейската комисия.

Отбелязва се, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот.

Според Европейската агенция по околна среда замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 година.

Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства. Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата "Натура 2000" и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство. Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България все още изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води. Едва 26 на сто от тези води се събират, 20,4 на сто от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6,7 на сто от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според ЕК има нужда от допълнителни два милиарда евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

Комисията отбелязва, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на "природния капитал". Въпреки това правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в доклада, цитиран от БТА.

Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса "Смет", тя все още не е приложила правилото "замърсителят плаща". Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони. Все още не е отчетено ефективно прилагане, допълва комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Никаква индустрия,а мръсен въздух !!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Каруците безвредни ли са,и ако отговорът е "да",защо не ги пуснете пред парламентО?За едни ...приятели питам,понеже избори наближават,та да не ги забравите?
16
0
 
6
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Е, Въобще някой нещо прави ли по въпроса??
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки 10 терикат в София е отворил пункт за технически преглед и там за 50 лв отгоре се вършат безумия .
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не забранят леките коли в софия *** и пульо на коли се возят
13
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Трябва на всеки да е ясно, че един тролей в София замърсява с фини прахови чаастици, колкото 4 леки коли. Причината е в неизмитите улици.
12
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Според поръчково изследване на Столична община, само през зимата в София има наднормено замърсяване с фини прахови частици, а през лятото то е около 50-60% от максимално допустимите норми. Интересното в това изследване е, че от замърсяването приписвано на автомобилите, 96% е заради това, че като се движат вдигат във въздуха прах от неизмитите улици и 4% е замърсяването от ауспусите на автомобилите.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка втора трошка пуши, като нафтова печка.Как минават на преглед тези коли ми е много странно.
10
2
 
10
 
! Отговори
без катализатор преди 5 години
До Анонимен 12През лятото ще измислят че много пръцкаш и замърсяваш.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки си кара старата брaкма със свален катализатор. Зимата имаха извинение с отоплението, а лятото какво ще измислят?
8
0
 
20
 
! Отговори
91756 преди 5 години
София е обречена от нейните кметове от Софиянски до Фандъкова. Защо застроиха зоната между Малинова долина и Манастирски ливади? Тя беше оставена, за да слиза чистият планински въздух направо до центъра. по същата причина в Лозенец беше забранено да се строят сгради повече от 4 етажа и първоначално тарикатите включваха мецанин и два етажа като мансарди. А сега точно на Хладилника ще се изчучури небостъргач, а на Ареткс дадоха утешението при Японския хотел.
7
1
 
19
 
! Отговори
Мърляво и мръсно преди 5 години
Кметицата обеща да мие улиците в кварталите,но водоноски последно съм виждал по бай Тошово време.Запълват дупки предизборно и през пръсти.Една запълнят две остават за следващите избори.Справка кв. Горубляне.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От парламентарната пръдня се замърсява въздуха.
5
1
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Въэдуха си е същия, само управлението на човеците еволюира....и то бърэо
4
2
 
24
 
! Отговори
А колко преди 5 години
Колко знайни и незнайни пенсионери загинаха от глад през ГЕРБаджийските 10 гладни години на ниски пенсии и инфлация. Глад за едни и апартаменти за други.
3
1
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
То законодателство и досега имаше - ама смее ли някой да наруши кефа на хъхрешките индивиди? Нали и ЕС ще писнат на умряло, ако им бутнем кaтyнитe, от които ни тровят с кюмбетата? А всъщност именно това е проблемът - не че няма закони, но не се прилагат, защото "някои" са над тях !!!
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди година приятел от Щатите дойде на гости в София. Първия ден още въпроса му беше: как го дишате този въздух?Без коментар. Само се замислете за секунда
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате Фъндъкова ще ви каже,че това не е вярно.