Експерт: Момчето от Пловдив не е единственото вербувано у нас

У нас има клетки, лансиращи идеологията на ИДИЛ, най-вече в Пловдивско
10 юни 2019 13:11,
32

У нас има клетки, които лансират идеологията на "Ислямска държава", твърди журналистът и експерт по сигурност Мажд Алгафари във връзка с разследването за предотвратения атентат в Пловдив при съвместна акция на ГДБОП и ДАНС и задържането на вербуваното онлайн от „Ислямска държава“ 16-годишно момче.

Специализираният съд е постановил мярка на младежа надзор от детска педагогическа стая. От прокуратурата внесоха протест на решението на съда и ще искат налагането на по-строга мярка пред по-горната инстанция.

Още по темата

Според Алгафари е еднакво вероятно лицето, вербувало младежа, да се намира в чужбина и да са комуникирали на английски, както и да се е бил в България и да са общували на родния ни език.

„Всичко е възможно. В България си имаме клетки, които лансират идеологията на ИДИЛ, най-вече в Пловдивско“, заяви специалистът.

По негови думи има и други радикализирани у нас граждани и е само въпрос на време да бъдат открити.

Експертът по сигурност допълни още, че не се знае как младежът от Пловдив е стигнал до директна комуникация с вербовчика. По думите му може наистина от любопитство то да е открило разни неща в интернет и постепенно да е стигнало до връзка с човек, който да го обработва.

Момчето е било жестоко манипулирано, допълни Стефан Ташев.

"Като говорим за Ислямска държава, нещата се промениха много през последните години. Тя се пренесе в Европа, пренесоха се клетките, вербуват се хора - такива уязвими. Такива хора вербуват, те му обръщат внимание, тази обработка очевидно се прави от професионалисти", категоричен беше Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Двамата казаха още, че сега момчето трябва да понесе цялата строгост на закона, но също така трябва българските разследващи да разберат от него максимално много информация за клетките на ИДИЛ у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: пловдивтерористИДИЛ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Прав е г-н професорът и бивш зам. министър Радулов, че трябва да се подобри оперативната работа! Никакви агенции и нови администратори няма да помогнат"Aма как искаш да се подобри нещо, като хората по службите са наредени там с връзки, защото са познавали някой или пък политически назначения? Тия хора масово печелят конкурси без да имат нужните знания и/или умения. Стари бабаити нареждат и синовете си. Вижте децата на военните и висши полицаи. Масово са по службите и не знаят какво да правят.
24
0
 
2
 
! Отговори
Бате Мишо Матев преди 4 години
Само преди два дни написах, че темата е СТРАШНА! И уважаеми господа, запомнете едно: ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО!!Прав е г-н професорът и бивш зам. министър Радулов, че трябва да се подобри оперативната работа! Никакви агенции и нови администратори няма да помогнат!!!
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако това дете въпреки, че е много интелигентно беше възпитавано в дух на патриотизъм, да знае родната ни българска история, да се гордее с нея, дА се гордее, че е българин, да обича България...питам се аз...би ли се "вързало" на тия"---Правилно! Съгласен съм! Трябваше да знае, че българите са насилствено християнизирани! Което е факт и го пише и в учебниците, но малко хора го приемат. Да знае и, че турско робство не е имало, ама е имало гръцко. Да знае, че Кирил и Методий не са българи.
22
0
 
0
 
! Отговори
комунисти преди 4 години
До дело но БКППожънахме без да сме посадили нищо! Ха-ха-ха-хаааааааааа само тръни посадихме!
21
0
 
3
 
! Отговори
дело но БКП преди 4 години
До БългаринТака ни учеха комунистите - конспиратори! Каквото посадиш - такова ще пожънеш!
20
8
 
1
 
! Отговори
винаги предателство преди 4 години
До БългаринРодители детето издават вместо да замажат и прикрият случая -самопредатели!
19
1
 
3
 
! Отговори
аз съм българче преди 4 години
До БългаринНа това ни научиха шумкарите - за народна свобода!
18
0
 
1
 
! Отговори
Ястребино преди 4 години
До така ще еКакво ще кажем за избитите деца от Ястребино? Кой ги е вербувал освен шумкарите?
17
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Корените на това явление са дълбоки!Да започнем от възпитанието в семейството и училището и в обществото.Ако това дете въпреки, че е много интелигентно беше възпитавано в дух на патриотизъм, да знае родната ни българска история, да се гордее с нея, дА се гордее, че е българин, да обича България...питам се аз...би ли се "вързало" на тия "професионалисти" вербовчици .... и САМ си отговарям НИКОГА!!!Било е време когато деца на неговите години живеещи в чужбина са се връщали и са воювали за България
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какъв език е вербувано на Български ли. Май на Турски език трябва да е била вербовката. Управниците да не си завират главите в пясъка и да се правят на ощипани невести ами да се вземат в ръце и да екстрадират всички бежанци а не да крадат от парите им които европа им дава да ги хранят. Зашото същите тези бежанци правят Вербовката.
15
1
 
5
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Докато има турски партии, агенти на цру мит и мосад във всички министерства, америка срещу България, ообшество, хелзински комитети и други соросогади, ислямизацията в страната ще си върви. Както казва Севрюкова, когато Ю България замине към Турция, тогава всички ще се уплашат и ще има народен съд. Часовника цъка..... Скоро ще има истински атентат в България
14
3
 
1
 
! Отговори
Гешефт Ваклинов преди 4 години
2 бидоня нафта намерихме - Половината Западни балкани щеха да гръмнат , !
13
0
 
4
 
! Отговори
ха преди 4 години
В панделата при бай Ставри, така ще го вербоват, че акъла ще му вземат.
12
0
 
0
 
! Отговори
а преди 4 години
абе какви вербувани, това е космическата програма на идил, просто още не са измислили ракетното гориво:)))
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тези, уязвимите, се каляват за отрицателно време при около 30000 волта."И нула ампера, нали? Пффф...
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Чудя се, ако това беше в любимата на Б. Б. И на Р. Плевнелиев Америка, дали щеше да бъде пуснато момчето вкъщи. Самото плануване на терористичен акт е също престъпление. Трябва да извърши акта и тогава ли да го съдим!?"За да те улесня и да спреш да се чудиш, ще ти кажа... В САЩ службите щяха да преценят дали момчето е годно да бъде използвано за двоен агент. Ако не е годно, щеше да има съд. Ако е годно, щяха да му извият ръцете и да го сплашат и да е под постоянно наблюдение от супервайзор.
9
1
 
9
 
! Отговори
Владо преди 4 години
Чудя се, ако това беше в любимата на Б. Б. И на Р. Плевнелиев Америка, дали щеше да бъде пуснато момчето вкъщи. Самото плануване на терористичен акт е също престъпление. Трябва да извърши акта и тогава ли да го съдим!?
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ами щом като има клетки, върнете скапаното смъртно наказание. Колко души трябва да ви се примолят, за да го направите? Референдум няма ли да има?"Нали се сещаш, че силните политици в наше време (тия които са в даден момент на власт) ще използват това смъртно наказание, за да си разчистват сметки с неудобни за тях хора? Правят една постановка, скалъпват едно нагласено обвинение, държат те затворен 5-10 години докато тече бавното и мъчително следствие и дела и накрая те убиват. И край.
7
1
 
12
 
! Отговори
аХАМ преди 4 години
Цялата строгост на закона е връщането в училище на това "дете",хахаха,Вие акъл имате ли ве ейй,на 16 години си завършен човек,след една година ако имаше казарма щеше да му се връчи автомат на тоя ***,дете било....Изключване от училище и яка обработка от психолози и на каиш в бойчиновци....
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е идеята на прокуратурата в тази ситуация? За какво искат задържане, след като ситуацията вече е овладявана от семейството, което през цялото време е действало доста разумно. Вместо ченгетата да приберат нещата и да наблюдават развитието на случая и дерадикализацията на детето, те какво се опитват да направят? В панделата ли ще се дерадикализира това дете?за да стане така че следващото семейство няма да им се обади, а просто ще изхвърли всички заготовки и цели бомби на бунището?