От ушна болка до енцефалит: Дете почина, родителите го лекували с хомеопатия

Италианският съд призна родителите за виновни в убийство
10 юни 2019 16:30,
61
От ушна болка до енцефалит: Дете почина, родителите го лекували с хомеопатия
Снимка: Pixabay

7-годишно дете в Италия е починало, защото родителите му лекували тежка ушна инфекция с хомеопатия. Италианският съд призна родителите за виновни за убийство. Двамата родители са получили 3-месечни присъди.

Италианският всекидневник Corriere della Sera съобщава, че 7-годишният Франческо Бонифаци е починал заради енцефалит. Момченцето изпаднало в кома след като развило мозъчна инфекция, и починало няколко дни по-късно.

В началото детето било диагностицирано само с обикновена болка в ухото.

Родителите обаче решили да не дават на детето антибиотик, който би спрял инфекцията. Вместо това те решили да третират проблема с хомеопатични лекарства, които обаче не помогнали за излекуването на детето. В крайна сметка детео починало на 27 май 2017 г.

Делото срещу родителите приключи, но предстои да започне това срещу лекаря хомеопат Масимилиано Мекози, който консултирал родителите. Обвинението срещу него е в престъпна небрежност, липса на опит и "подценяване на обичайната клиничка картина на остра местна инфекция, предписвайки терапия, базирана на хомеопатични лекарства, въпреки повторната поява на симптоми".

Според местни медии, хомеопатът не успял да даде точна диагноза и избегнал предписването на антибиотик, подходящ за лечение на детето.

Бабата на детето по майчина линия обяснила пред прокурорите, че родителите нямали нищо против конвенционалните лекарства, но се обърнали към хомеопатията, защото се притеснявали, че болнавото им дете пие антибиотици твърде често.

Според данни на  Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти, през 2016 г. 16% от италианците са използвали хомеопатични продукти.

Хомеопатията е алтернативна форма на лечение, базирана на неконвенционални системи, развити в Германия преди 200 години. Според повечето уважавани медицински журнали, няма никакви доказателства, че хомеопатичните продукти са ефективни при което и да е заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Dr. Bulgaricus преди 4 години
До Бобчо: Мога да ти отговоря - зависи от вируса. Повечето се лекуват с нуклеотидови аналози, като Ацикловир, при масивни инфекции се дава гама-глобулин, в билколечението се дава котешки нокът (ефикасен поне при котки), а за грип се ползват оселтамивир и занамивир. Но като цяло за повечето вируси - няма нужда от лечение, пациентът се държи жил и лекува симптоматично, докато оздравее от самосебе си. Което обаче не е за подценяване, понякога се умир аот вторични инфекции.
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Има , СЗО пък точно са най-големите шарлатани, мафия и всичко гадно, което мога и не мога да се сетя!!!
56
6
 
5
 
! Отговори
Logik преди 4 години
Да предположим, че хомеопатията лекува. Това означава, че всяка супена лъжица морска вода ще лекува всички болести. Защо? Защото морската вода или океанската се е докоснала до всичко което е било на този свят и помни всичко. На това именно се базира теорията за хомеопатията, предложена от времето на алхимията още, преди 200 години, не само, дори водата която пием и вадим от подпочвените води на Земята се е докоснала до всичко по тази логика, защото всъщност в природата на водата имаме кръговрат
55
2
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Защото печелят процент от фармацефтичните компании, които произвеждат лекарствата. Не всички лекари го правят , но повечето да. Това е затворен кръг. Пациентите пък дъжда да купят точно лекарството от рецептата. Не се доверяват на фармацевта , който има право да им предложи по - евтино лекарство със същата активна съставка.
54
0
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
моя позната, съвсем реален случай, детето й вдига темп от ушна инфекция. Започва хомеопатия, отказва ибупрофен и антибиотик, а малкото вдига 40 темп. Та в ИСУл с пробиване на тъпанчето са свършили, не е починало детето, ученик е, ама пак си пи антибиотика, само мъките си изтърпя
53
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато нямаш нищо между ушите , винаги ще се намери кой доктор да ти измъкне паричките.Хомеопатите са 1000% шарлатани , но другите да не би да им отстъпват.Защо изписват най-скъпото лекарство или антибиотик ,при наличието на 5 генерични 10 пъти по-евтини медикамента.Лекар ли е-не ми го хвали.
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страшно е, че хора, които нямат медицински познания имат претенции да лекуват. Страшното е, че лекувайки едно, разбъркват друго. Неправилното прилагане на хомеопатия може да доведе до тежки хронични болести, както и да отключи психично заболяване при по-нестабилни личности.
51
5
 
22
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Докато народа не разбере, че хомеопатията е практически просто плацебо "лечение", ще стават такива неща.
50
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изследване през 2016 от института Джон Хопкинс, казва, че около 250 000 души умират годишно само в САЩ от лекарска грешка, обаче това няма значение. Ако някой алтернативен медик сгреши, край, потоп. Моля, то няма безгрешни хора.https://hopkinsmedicine.org/news/media/releases/study_suggests_medical_errors_now_third_leading_cause_of_death_in_the_us">https://hopkinsmedicine.org/news/media/releases/study_suggests_medical_errors_now_third_leading_cause_of_death_in_the_us
49
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията е наука............нарича се още мека медицина и е част от енергийната медицина!!С хомеопатия не се лекуват единствено тежки инфекции, рак, инсулт и инфаркт!
48
37
 
8
 
! Отговори
питане преди 4 години
Хомеопатията е наука................................................гласувай с пръст нагоре +.Хомеопатията е шарлатанство и псевдонаука............гласувай с пръст надолу -.
47
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията е наука................но мощните фармацевтични лобита я отричат, за да си продават ***............затова ще умирате от синтетичната органична химия и фармацията!!!Казвам ви го като химик.................ракът не се лекува с химиотерапия, в това може да сте 100 % сигурни!!
46
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом само една молекула от даден алерген може да предизвика тежка животозастрашаваща реакция в човек с алергична диатеза тогава защо хомеопатията да няма въздействие върху организма ?!
45
12
 
33
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Хомеопатията я предписвам само на разни ненормалници, които са си внушили, че са болни, анищо им няма. Само на тях помага, но поне не вреди. Тия родители обаче заслужават да ги съдят за опит за убийство, престъпна небрежност и каквото там още се сети прокурорът.
44
10
 
18
 
! Отговори
До 14 Анонимен преди 4 години
Хомеопатията лекува, но не и тежки състояния като някои инфекции, рак, инсулт или инфаркт!! Официалната медицина лекува инсулт та чак пушек се вдига.Знам за случай при който болният получава инсулт и с много увещания все пак линейката пристига след 20 минути. Болният все още не е парализиран и само в говора има леки затруднения. Но лекарят пише в ИЗ-то, че спешната помощ била извикана след 2 дни от получаването на инсулта!С тези данни е приет в неврологията, където вече по-късно се парализира.
43
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПичПосочи ми поне един медицински университет в България, който да преподава хомеопатия! Всичко е частни платени курсове от разни НПО-та. Да, разни докторя ги карат, заради бг-мамите, които умират за тая шарлатания.
42
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХомеоПатици
41
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малкия като се разболее първо го водя на лекар и на изследвания. Ако кажат антибиотик- хакам тежката артилерия без грам съмнение.
40
20
 
11
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Искам да напомня на всички в този форум, че хомеопатията свободно се продава а аптеките с лиценз за хранителна добавка. Дотук добре. Проблемът е, че хомеопатия се практикува в официални, държавни лечебни заведения - ДКЦ-та, и при това масово. Хомеопатия се изучава в официални, държавни учебни заведения и то официално. С бюджетни пари се плаща за псевдо наука! Това вече е престъпно, но никой не се интересува. Това минава между капките, докато някой не умре от лекарска небрежност.
39
3
 
17
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Който си мисли, че един подобен случай може да разубени гумените хомеопатични глави, значи просто не познава добре тези хора. Четат подобни статии, подсмиват се лекично, и после продължават да правят това, което си знаят. Логиката е следната - "Сигурно не са го лекували с правилните хомеопатични лекарства", или "Е, хомеопатията не помага във всички случаи, трябва да се прилага разумно", и най-любимото - "Абе ти знаеш ли на колко много хора е помогнала хомеопатията, какво ми обясняваш тук?!".