Тъжно! Пожар изпепели гнездо на щъркели, две малки изгоряха

Пожарникари и жители на Гложене не успели да помогнат
Обновена: 26 юни 2019 09:22 | 26 юни 2019 09:00, Елка Василева
53
Тъжно! Пожар изпепели гнездо на щъркели, две малки изгоряха
Снимка: bTV

Щъркелово гнездо изгоря във врачанското село Гложене. Изгорели са и двете малки щъркелчета в него. Трагедията е станала въпреки усилията на хората да ги спасят. Не са успели да помогнат и пожарникарите.

Двойката щъркели се заселила върху електрически стълб преди няколко години, но все не успявала да отгледа поколение, разказва bTV.

"Едната година почнаха да летят и паднаха на къщата – умряха щъркелчетата, а пък друга година имаше буря и самите яйца ги свали долу до стълба", разказва Христина Лалова, жител на село Гложене.

Тази година съседите в Гложене стискали палци всичко да е наред с двете щъркелчета и се възхищавали на дългоклюните родители. "През деня им правеха сянка, предполагам женския, разперваше криле да ги пази от горещото слънце, отскоро започнаха малките да показват главички извън гнездото и видях, че са две", обясни Дима Бонева.

Трагедията станала в късния следобед в понеделник. Не било нито толкова топло, нито пък имало буря, разказват хората. Те се обадили веднага на 112 и докато чакали помощ, се опитали да спасят гнездото.

Изпратената от селското кметство вишка също не успяла да помогне. За десетина минути гнездото изгоряло. Когато пожарната пристигнала, остатъците от него и трупчетата на двете щръклета били на земята.

Жертва на огъня станали и десетина гнезда на врабчета. От пожарната предполагат, че става въпрос за късо съединение.

"Не мога да обвиня никого, освен че процедурата е много тромава и този спешен номер всъщност не е толкова спешен, не може да звъниш, да дадеш адрес и те да те разпитват до девето коляно, какъв си, що си, къде живееш, в крайна сметка щъркелчетата умряха, щъркелите са бездомни, снощи седяха на стълба и имам усещането, че плачеха,  търсеха си малките, кръжаха над стълба, това е трагедия", каза Дима Бонева.

Дима качва клипчетата и снимките в социалната мрежа с единствената цел да накара институциите да действат по-бързо в такива ситуации. Както и да призове тези, от които зависи, да  поставят метална платформа за щъркели върху стълба.

Според местните това е трябвало да се случи още миналата година, когато гнездото изгоряло по подобен начин, но жертви нямало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдейки по някои от коментарите, тази нация отдавна е ударила ново дъно...
20
3
 
0
 
! Отговори
Vidarr преди 4 години
Принципно си нямам работа със славянския бог Чернобог ... И принципно не ми е в работата да се занимавам с него, не ми е в отговорностите и задълженията, но май има някой достатъчно *** да се занимава с него ... И да го култивира. Тоя не подлежи на култивиране ...
19
51
 
4
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Лястовиците са същата работа. Направили на къщата гнездо и оцвъкали всичко. Освен другото рано рано ми чуроликат и ме нервят. Половин час си играх с един кол за фасул докато го бутна.
18
35
 
0
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Жалко че сигурно маслата е остана без ток. Тея пилци къде ли не взеха да се навират
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна ви повтарям, всяко гнездо трябва да е с изградена, проверена и заверена спринклерна инсталация, за чиято изправност ще следи новосъздадена държавна агенция с три хиляди души щат и бюджет около сто милиона лева. След щастливите кокошки, нахилените прасета и правите краставици,друго не остана.
16
0
 
28
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Уж човека бил по-умен от пернатите, ама друг път.Що ги оставихте да са оплетат в жиците и са подпалят бе, хора?При тез валежи, нали гнездото е подгизнало от вода и като се опира в жиците какво става бе? Ей затуй на стълбове с напрежение, трябва върха да е остър конус, за да не могат големите птици да правят гнезда.Сложете им няколко празни стълба на подходящо място, специално за тях, за да си правят гнезда на воля а не да рискуват.Селяндурска му работа бе-също като мойта
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като знаят че там има щъркели да са сложили една метална кошница отгоре... Виждал съм в някой села направено така и няма проблем. Хем е безопасно за щъркелите а и по стабилно е им става гнездото. Иначе от такова късо може да стане и пожар на земята и да пострадат хора.
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за щъркелчетата, но сутринта гледах по телевизията местните жители, как са се мъчили да гасят гнездото с вода. Добре че не ги е изпотрепал тока.
13
0
 
27
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Да им построят едно, близо до старото, но обезопасено. Жалко.
12
37
 
3
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Ял съм и сойки и щърк и кво ли не с въздухарката. Дивото си е диво ,па и съчмите са 5 лева кутийката.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде и коментарите удариха дъното като всичко в тази измислена държава...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАВ момента има други решения просто на това гнездо не е било направено. Това е работа на БДЗП ако изобщо още тази институция съществува...
9
36
 
2
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Пекан щърк с биричка. Винаги е приятно да цвърчи мръвката и да си капнеш по бира.
8
5
 
5
 
! Отговори
Северозападнал преди 4 години
Подпалили са го умишлено. В Гложене живеят много мръсни власи, а власите щъркели не търпят.
7
18
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
През социализма рушаха гнездата на щъркелите за да не пречат на стълбовете - затова не горяха.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИ НЕ ЗНАМ, МОЖЕ БИ БОЙКО ТРЯБВА ДА ИСКА ОТ ЕС ПАРИ И ЗА САНИРАНЕ НА ЩЪРКЕЛОВИТЕ ГНЕЗДА ЗА ДА НЕ ГОРЯТ...
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Село в което има щъркели е благословено от Бог. Явно в това село хората са не струват.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съсипаха я тая държава!
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Св. ПетърВикаш щом умират хора нищо друго няма значение така ли? *** простата ви нация аз!
2
46
 
3
 
! Отговори
Св. Петър преди 4 години
ай стига глупости! Хора умират всеки ден нелепо, седнали да ронят сълзи за птици!