Helpbook: Джамията в Кърджали - звукът е нетърпим, сънят - невъзможен

Ако видите нередност, пишете в платформата на Investor Media Group
Обновена: 28 юни 2019 13:39 | 28 юни 2019 13:33, Анисия Иванова
139

Премахната спирка. Снимка: Helpbook

НС прие строги забрани срещу шума, вдигна и глобите, но доколко може да се упражнява контрол? Такъв проблем поставят потребители в платформата Helpbook.info.

Със завишени нива на шум се сблъскват жителите на Кърджали. Джамията, която се намира в центъра на града, озвучава по пет пъти на ден околията, а по време на религиозните празници още от 6 часа сутринта звукът става нетърпим, а сънят невъзможен. "Разстоянието от блока, в който живея до джамията, е близо 800 м", оплаква се нашият читател.

Друг потребител също се оплаква от висок шум: "Бих искала да подам сигнал за изключително висок шум от излитащи и кацащи самолети, който многократно надвишава всякакви норми. Шумът е постоянен и ежедневен, като през летния сезон положението се влошава поради чартърни полети по всяко време през нощта". Конкретният сигнал е за самолет, прелетял около 2:15 на 26.06. над град София, а шумът му предизвикал задействане на всички аларми на паркиралите автомобили в квартал Сухата река.

"Цялото ни семейство, както и всички съседи, живеем в постоянен стрес, предизвикан от внезапния и силен авиационен шум. Не е нормално да се будим средно около 5 пъти всяка нощ от шума, а когато заспим, да сънуваме самолетни катастрофи. Този шум е изключително вреден за здравето, като повишава рисковете от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Бих искала да попитам какви мерки се предприемат или планирате да преприемете за ограничаването на този шум?
Моля, заповядайте в квартал Сухата река, когато Ви е удобно, за замерване на нивата на авиационен шум в района.“, завършва сигналът, който е адресиран и до МОСВ.

В друго оплакване за Кърджали пише, че голяма част от града е осеян с всевъзможни боклуци, които никой не чисти. Паркове, градинки, изоставени сгради, улици и зелени площи са осеяни с различни по големина и вид отпадъци. Потребителят алармира, че в подобна кочина е просто невъзможно да се живее.

Преминаваме към сигнал за незаконно премахната спирка. След демонтирането на съоръжението на негово място е започнато изграждане на автомивка. Единственото обозначение, че на това място спират обществени превозни средства, е оставената табелка. Липсва електронно табло, навес и пейка, а чакащите са принудени да стоят прави при всякакви атмосферни условия. Молбата към ДНСК е да се установи кой е предприел действия по премахването на спирката, законно ли е това и новоизграждащата се автомивка има ли разрешително за строеж.

В платформата на Investor Media Group да се подаде сигнал към отговорните институции е лесно и бързо. Ако видите нередност или нарушение, чрез HelpBook може да привлечете внимание към проблема и да сигнализирате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
40
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 4 години
Ш аз живея до църква всеки ден камбани бият какво да правим малко уважение покажете
19
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЛИЦИЯТА ЗАЩО НЕ ДЕЙСТВА ????????????
18
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е ли расизъм - да си налагаш .. традиции?
17
39
 
25
 
! Отговори
Мехмед преди 4 години
Шумът от часовниковта кула на Кърджали също е нетърпим, свири възрожденки песни през час. Ако проблемът наистина е в шума- да се забрани и от джамията и от часовниковта кула и от църквата, в противен случай заяждането само с турците и джамията няма да доведе до нищо добро за града и страната.
16
8
 
18
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
В района на Кж им викат РАКЕТИ !
15
23
 
5
 
! Отговори
египтянина преди 4 години
Ами в Кайро като има много джамии ? Те какво да кажат ? М ?
14
11
 
13
 
! Отговори
варг викерсеноглу преди 4 години
Машала. машала.много обичам турски бляк метъл ( кара джангър ).
13
25
 
8
 
! Отговори
толерантност преди 4 години
Не може с лошо, свиквайте. Европа ще ни дава пари само ако слушкаме. Кои са най богатите страни - най толерантните към вери, етноси, секс. За да сме богати - слушкайте.
12
6
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
извинете някъде в корана ли пише нещо за тонколони и усилватели на джамиите?от къв зор ше има тонколони, като запее имама колкото може да вика дотам бе, който иска да ходи да го слуша, другите не са длъжни да слушат насила!!!
11
4
 
30
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Валерката патриота на ромски сватби и джамиите не се меси. Само българите правещи бизнес иска да рекетира!
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото знам мюсюлманите се молят по два пъти на ден сутрин и вечер а тези пет явно са много набожни нашите
9
17
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърджали е най-противният "град" в България!!!
8
7
 
53
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Целта е да се изгонят хората и да останат само почитатели на култа към дявола.!.
7
4
 
47
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Кмета на Кърджали, Хасан Азис, не се вълнува от чистотата на града.Най- големия квартал Възрожденци е потънал в *** и треви до кръста между блоковете.Парковете също.Кмета гледа само да върви строителството, дам са парите за него и фирмите му.И хотелите му в Турция.
6
39
 
9
 
! Отговори
Герги преди 4 години
Ходете си на село тамо е тихо гражданя прости!
5
44
 
25
 
! Отговори
ı'm преди 4 години
Ако на заглавната страница НЕ беше сложено името на ДЖАМИЯ,едва ли щеше да има прочит тази статия,но редактора е "тарикат"знае как да прикове интереса на хората.Не преигравайте не е нужно,на всякъде се съобразяват със звука от Джамията,даже ние в населените изцяло места с мусюлмани се съобразяваме с другите.Право на избор е човек да вярва или не,с този Езан от минарето се приканва,този който иска да посети Джамията за молитва.Моля в,не спекулирайте с хората ,за сметка на повече четящи статията!
4
7
 
41
 
! Отговори
Тома неверни преди 4 години
Синът ми живее в района на летище ОХара в Чикаго.За 9-10 години,за втори път им сменят дограмата,ЗА СМЕТКА НА ЛЕТИЩЕТО
3
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези джамии стават за да уплашат извънземните ако кацнат в България.
2
2
 
36
 
! Отговори
dB преди 4 години
Сега ако Валерката още бе министър ... с децибел метър в ръка щеше да я посети. Да ги видим дали ще позволят двоен стандарт с този закон!!!
1
47
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази от Сухата река да се премести в Младост или на село, където и е мястото и от където произхожда