Защо отслабва вярата на българина в демокрацията?

Трудно е да се открие защо сме неудовлетворени
28 юни 2019 11:00, Петя Славова
273

Ново изследване на "Галъп интернешънъл" дава сериозен повод за размисъл след като показва, че вярата на българите в предимствата на демокрацията отслабва. С 10% са се увеличили сънародниците ни, които смятат, че демокрацията не е най-добрата форма на управление. Оказа се, че страната ни е по-близо до тенденциите в Северна Азия, Латинска Америка и Африка, отколкото до Западна Европа и Северна Америка.
Още по темата

"Това са данни от две вълни на изследвания - 2005 и 2015 г. Редно е да се замислим и има тревога в този спад. Ниската активност на изборите показва, че сме леко обезверени дали искаме да бъдем управлявани по този начин и да участваме изобщо в изборите", посочи социологът от "Галъп интернешънъл" Юлияна Гальова в "България сутрин".

Това отдръпване се дължи и на външни фактори, тъй като все повече хора пътуват и правят сравнение какво се случва в чужбина и у нас, отбелязва Гальова.

Социалният антрополог Харалан Александров пък обясни, че хората трябва да бъдат попитани какво точно имат предвид под "демокрация". Очевидната хипотеза е, че това, което се състоя като българска демокрация, не отговори на очакванията на хората, смята той. По думите му, разочарованието може да идва и от развитието на икономиката ни, от начина на управление или от факта колко българите се чувстват приласкани или отблъснати от ЕС.

"По-образованите и по-успяващите хора са в по-голяма степен наясно, че демокрацията зависи от всички участници в този процес. Нарастващите неравенства вероятно формират две групи хора - които вярват в еволюцията и други, които са пасивни и се чувстват прецакани и политиците лесно могат да ги убедят, че са загубили. Става дума за голямо разтревожване от шеметните промени, на които сме подложени", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Удовлетвореността и неудовлетвореността на демокрацията е трудно да се открие. Но най-вероятната хипотеза, по думите му е, че има голямо разтревоженост от шеметните промени, на които сме подложени и за които сами допринасяме в голяма степен, в комбинацията на предприемчивост и глобализация, и технологично развитие в късно модерните времена, в които живеем.

Той е убеден, че демокрацията е за предпочитане, защото давала възможност за развитие. По думите му тя не е въпрос на вяра, а е въпрос на опит. "Колкото повече живееш в демокрация, толкова повече се учиш в нея, а като
общество сме млади. Не сме съвършената демокрация, но не сме и провалена демокрация", подчерта социалният антрополог.

Юлияна Гальова се съгласи с Александров, че сме млади в демокрацията и 30 години не са достатъчни.

Александров допълни, че голямото предимство на демокрацията е, че е като огледало - показва степента на зрялост на едно общество, в което не можеш да прехвърлиш отговорността на някой друг.

"Една от причините да не се харесва демокрацията е усещането на хората, че  спират да харесват себе си. Ако в този режим на управление, ние се самоуправляваме чрез представителите ни във властта, то значи нещо не е наред с нас, щом не ни се получава достатъчно добре", обясни той. По думите му, най-лесният начин да се справи човек с тази криза на идентичността е да каже, че демокрацията не е хубава или истинска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
5
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Фен съм на демокрацията, при демокрацията забогатях и около мен повечето са бедняци и се чуствам богат, чустваш се пълноценен че си богат а всички останали около теб са бедни. А при социализма всички бяха горе долу с еднакво положение, нито ботати нито бедни, не може да се почувстваш щастлив, че превъзхождаш другите, че си нещо повече от тях.
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дом181Тоя па и той... Седнал за неккави трето степени територии с полупучовеци да реве...
163
2
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
Аз съм фен на Комунизма. При бай Тошо живяхме най-добре. Не харесвам демокрацията, за мен демокрация не съществува. Искам комунизма пак да се върне.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лоша демокрацията, защо да е лоша. Да бомбардираш цивилни и да избиваш милиони с цел да им вземеш петрола и ресурсите за да живееш богато това не е лошо, това е добро, да си богат е добро.
161
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца нямаше тениски и котешка храна а при демокрацията в магазините има тениски и котешка храна и всеки иска да живее в демокрация за да има в магазините котешка храна и тениски, а никой не иска да живее в соца без тениски и котешка храна.
160
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно.Демокрацията е лоша но най-богатите и развити страни е демокрация.Като наркотиците, кражбите, убийствата, прането на пари и търговията с човешки органи. Търговците на дрога, крадците, убийците, страните които перат пари като Швейцария и търговците на човешки органи са от най-богатите.
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Комунизмът е реална съществуваща и проверена от хилядолетия ефективна система на разрпределение на благата."WTF BRO???То добре ли си уе?
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е глупава идея. Всеки имал право на глас, дори и умствено изостаналите...
157
4
 
2
 
! Отговори
Не е вярно ! преди 4 години
Не отслабва вярата на българина в демокрацията !
156
8
 
3
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Интересно.Демокрацията е лоша но най-богатите и развити страни е демокрация.Специално за България демокрацията е лоша защото соца. научи хората на мързел и лецемерие и това се предава по наследство.Много хора от старото поколение разправят на младите колко е хубаво било по време на соца,НО те не искат да живеят като при соца .Никой не ги е спрял.Хората от едно време нямат никаква креативност ,ако може някой да им осигури ядене и пиене на корем ама друг да го плаща и са в джаза.Лицемерие от соца.
155
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е мит, точно, както и комунизмът.Комунизмът не е мит. Комунизмът е реална съществуваща и проверена от хилядолетия ефективна система на разрпределение на благата. Семейството е образец на комунистическа микро система. Дори и хомосексуалистите жадуват за комунизъм и правят паради за да им разрешат юридически да създават семейства. И комунистите никога не са настоявали да се вярва в комунизма като демократите. Това не е вяра, това е схема за разпределение, или я прилагаш или не
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защото всички видяха,че това е само една идея,но не и истина,както и това,че тя служи единствено на парите и богатите,и парите са на по-високо място от човека и живота му,от правата и свободите му.Реално демокрация няма,нищо не зависи от хората,всичко зависи от елитите управляващи финансите.
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е мит, точно, както и комунизмът. Противоречи както на биологията /естествения подбор/, така и на логиката: нормално ли е вашият шофьор и вашата домашна прислужница да ви казват, как да разпределяте парите си? Просто демокрацията е дъвка за милионите шофьори, за да мислят, че от тях нещо зависи. Всички велики дела в историята са извършени през епохи на еднолично брутално управление.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианските философи от 20 век "Вилфредо Парето и "Гаетано Моска (независимо един от друг) върдят, че демокрацията е илюзорна, и служи само за да прикрие реалността от управлението на елитите. Всъщност, те твърдят, че елитната олигархия е неотменимо правило на човешката природа <html><body>което се дължи до голяма степен на апатията и разделението на масите (за разлика от устройството, инициативата и единство на елитите)акто и, че демократичните институции манипулират хората в полза на
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономисти като Милтън Фридман" силно критикуват ефективността на демокрацията. Те се основават на предпоставката за нерационалния избирател. Техният аргумент е, че избирателите са крайно неинформирани по много политически въпроси, особено отнасящи се до икономиката, и в същото време имат силни предубеждения по мал малкото въпроси, по които имат познания.-кое не е ясно за измислицата демокрация
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами защото демокрацията е по-голяма измислица от социализма
149
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩОТО ,,ДЕМОКРАЦИАТА ,,Е МАНТРА ,ЛЪЖА ,ДЕМАГОГИЯ ,ИЗМИСЛЕНА В НЕЧИЯ .СИНАГОГА . ОТ САТАНАТА !
148
0
 
11
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Как може управлението на една шепа ГОЛЕМАНОВЦИ да се нарече демокрация? И това не е само в България, а във всички "демократични" страни.
147
0
 
5
 
! Отговори
Среден, демократчета преди 4 години
всичко ще си дойде на мястото !!!!и през тия десетилетия безтегловност трябваше да минем за урок, но народът винаги знае най-добре кое е най-доброто и измислената демокрация, която не съществува никъде на тая планета е към края си
146
0
 
9
 
! Отговори
Офшорков преди 4 години
За да си чешеш топките е нужно да си притежаваш ресурсите. Не да ги разпродаваш на безценица да им променят предназначението и да позволяваш да те превърнат в туземец преди да ти резнат топките