Защо отслабва вярата на българина в демокрацията?

Трудно е да се открие защо сме неудовлетворени
28 юни 2019 11:00, Петя Славова
273

Ново изследване на "Галъп интернешънъл" дава сериозен повод за размисъл след като показва, че вярата на българите в предимствата на демокрацията отслабва. С 10% са се увеличили сънародниците ни, които смятат, че демокрацията не е най-добрата форма на управление. Оказа се, че страната ни е по-близо до тенденциите в Северна Азия, Латинска Америка и Африка, отколкото до Западна Европа и Северна Америка.
Още по темата

"Това са данни от две вълни на изследвания - 2005 и 2015 г. Редно е да се замислим и има тревога в този спад. Ниската активност на изборите показва, че сме леко обезверени дали искаме да бъдем управлявани по този начин и да участваме изобщо в изборите", посочи социологът от "Галъп интернешънъл" Юлияна Гальова в "България сутрин".

Това отдръпване се дължи и на външни фактори, тъй като все повече хора пътуват и правят сравнение какво се случва в чужбина и у нас, отбелязва Гальова.

Социалният антрополог Харалан Александров пък обясни, че хората трябва да бъдат попитани какво точно имат предвид под "демокрация". Очевидната хипотеза е, че това, което се състоя като българска демокрация, не отговори на очакванията на хората, смята той. По думите му, разочарованието може да идва и от развитието на икономиката ни, от начина на управление или от факта колко българите се чувстват приласкани или отблъснати от ЕС.

"По-образованите и по-успяващите хора са в по-голяма степен наясно, че демокрацията зависи от всички участници в този процес. Нарастващите неравенства вероятно формират две групи хора - които вярват в еволюцията и други, които са пасивни и се чувстват прецакани и политиците лесно могат да ги убедят, че са загубили. Става дума за голямо разтревожване от шеметните промени, на които сме подложени", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Удовлетвореността и неудовлетвореността на демокрацията е трудно да се открие. Но най-вероятната хипотеза, по думите му е, че има голямо разтревоженост от шеметните промени, на които сме подложени и за които сами допринасяме в голяма степен, в комбинацията на предприемчивост и глобализация, и технологично развитие в късно модерните времена, в които живеем.

Той е убеден, че демокрацията е за предпочитане, защото давала възможност за развитие. По думите му тя не е въпрос на вяра, а е въпрос на опит. "Колкото повече живееш в демокрация, толкова повече се учиш в нея, а като
общество сме млади. Не сме съвършената демокрация, но не сме и провалена демокрация", подчерта социалният антрополог.

Юлияна Гальова се съгласи с Александров, че сме млади в демокрацията и 30 години не са достатъчни.

Александров допълни, че голямото предимство на демокрацията е, че е като огледало - показва степента на зрялост на едно общество, в което не можеш да прехвърлиш отговорността на някой друг.

"Една от причините да не се харесва демокрацията е усещането на хората, че  спират да харесват себе си. Ако в този режим на управление, ние се самоуправляваме чрез представителите ни във властта, то значи нещо не е наред с нас, щом не ни се получава достатъчно добре", обясни той. По думите му, най-лесният начин да се справи човек с тази криза на идентичността е да каже, че демокрацията не е хубава или истинска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
6
 
3
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ето за това говоря...Посттекезесаря с коментар 141 изкара демокрациата виновна... А не - КАКВО ЗАВАРИ ТЯ У НАС... ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА КОЧИHA... ПЪЛНА С ЧЕРВЕНИ КРАДЦИ И ПРИВАТИЗАТОРИ!Африканци... Африканци в Европа!Прости и злобни
124
4
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Първо, масовия *** нищо не разбира от демокрация. Толкова за 75 години подтисничество, оскотяване и целенасочено умишлено опростачване и русификация на ценностната система и култура на народа ни с цел асимилията и превръщането му в безгласна пионка, колона на руските интереси в ЕС и НАТО! *** смята, че демокрацията значи свободата ама не такава да се развиваш, да искаш да можеш, да знаеш, да изразяваш свободно мисълта си и т.н., а СВОБОДА ДА КРАДЕШ!
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Галъп Интернешънъл са пропуснали да преброят тия, които гласуваха с краката си през терминал 1 и 2 за доверието си в българската демокрация.
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Против са защото пазара и демокрацията прогониха българите от страната и се увеличават само ромите и турците. Много хора бяха разорени след демокрацията.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Затова ли има толкова много войни и бедност по света, защото хората се молят за война и бедност?"Какво значение има за какво се молят хората, когато молитвите никой не ги слуша?
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 126"Затова ли има толкова много войни и бедност по света, защото хората се молят за война и бедност?"Защото като се молят никой не ги чува. Само вярващия мисли, че молитвите му стигат до някого. И в демокрацията така - пускаш бюлетина като молитва, и мислиш, че някъде ще те чуят... Да, ама не...
119
8
 
3
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Настроенията на българина се доближавали до тези на африанци и азиатци - напълно съм съгласен... Посттекезесарите у нас си мислеха, че демокрацията ще им донесе долари и Мерцедеси... Е... Донесе тя на бившите им, и настоящи партийни лидери. А има и лyмneнчета като този с коментар 131, които не знаят що е то държавен върл капитализъм в Китай. В Китай и до днес деца-роби са заставяни да правят тухли.. Родителите им стигнали до Пекин - биват въдворявани в затвора - за уронване престижа на партията
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как е труидно да се открие защо сме неудовлетворени?Ама щом не знаете,ще ви кажа.Защото имаме най-крадливото управление,заради което сме на-бедните,най-болните,затова и най-недоверчивите към властта в целия ЕС.
117
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговора е лесен - това западното не е демокрация, а метод за налагане на контрол, робство и узаконяване на кражбите и насилието. Което е в реда на нещаъа. Без пари мама на тате не дава, а какво да говорим за "демократите" на България и Българина. Идеята е да те крадат, Българино ;)))
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дядо ВейккоЩото в тези държави има активно гражданско общество.А при нас е овчедушие,пораженческо мислене и пълна чалгария!
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то в България демокрацията се ***,и в нещо като нищо.И в момента "нашият бог" тича да наглежда стройтелството на магистрали.
114
0
 
11
 
! Отговори
дядо Вейкко преди 4 години
Защо Чехия , Финландия, Словения, Хърватия са по напред по стандарт от България ? Да не би да са по умни, интелигентни, хубави ? Я някой който много знае да се изкаже.
113
1
 
2
 
! Отговори
Gergana Nikolaeva - преди 4 години
Има и нещо друго, много хора са просто невъзпитани.Областни правителства, управление, правителство aside, по рождение - някакви чувство за ДРУГИЯ трябва да има; да не се върти като пране на пари et caetera негативизма.Чао...,,много много" винаги...Good emotions, highlife...
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"че бог те чува когато се обърнеш към него с бюлетина и много вяра след това. Както в християнството, когато се обръщаш към бог с молитва." Разбнрах сега, значи молитвата е като пуксане на бюлетинка, по този начин упътваш Бог и му казваш как трябва да управлява в Света.
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото е напълно нормално да ти отслабне вярата в нещо, което не си виждал никога, докато всеки ден говорещите глави по телевизията неуморно ти плямпат за него.
110
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
1.Ние сме слаб народ,реболепни към чуждите,и злостни помежду си.2.Ние сме изкл.невежи,прости,мързеливи и завистливи.3.Ние сле тежко малодушни като народ,не сме способни да формираме национално самочувствие/до тук са констатации,а не мои приумици/.Непрекъснто ни се внушаваше,че сме ученолюбиви,умни,работни,добри,състрадателни и пр.,а станахме абсолютно обратното.И последно-все нещо друго/извън нас/ ни е виновно за жалкото ни съществуване.Все нещо друго ни пречи."Не народ а ***"-Славейков,нали.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, обърках се! В кой да вярвам? В Бог или в Демокрацията? Или демокрацията ни е дадена от Бог? Бог демократ ли е?
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПри религията, наречена "демокрация" се предполага, че бог те чува когато се обърнеш към него с бюлетина и много вяра след това. Както в християнството, когато се обръщаш към бог с молитва. Затова ли има толкова много войни и бедност по света, защото хората се молят за война и бедност?
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БПЦ какво мисли по въпроса, според Бъларската праволсавна църква, Бог демократично ли управлява Света или налага безпрекословно волята си? Или хората сами си управлява света?
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 122В религията думата "мисля" е неуместна. Там се използва термина "варвям". При религията, наречена "демокрация" се предполага, че бог те чува когато се обърнеш към него с бюлетина и много вяра след това. Както в християнството, когато се обръщаш към бог с молитва. Както виждаш, пророците в студиото говорят за вярване, а не за мислене.