Защо отслабва вярата на българина в демокрацията?

Трудно е да се открие защо сме неудовлетворени
28 юни 2019 11:00, Петя Славова
273

Ново изследване на "Галъп интернешънъл" дава сериозен повод за размисъл след като показва, че вярата на българите в предимствата на демокрацията отслабва. С 10% са се увеличили сънародниците ни, които смятат, че демокрацията не е най-добрата форма на управление. Оказа се, че страната ни е по-близо до тенденциите в Северна Азия, Латинска Америка и Африка, отколкото до Западна Европа и Северна Америка.
Още по темата

"Това са данни от две вълни на изследвания - 2005 и 2015 г. Редно е да се замислим и има тревога в този спад. Ниската активност на изборите показва, че сме леко обезверени дали искаме да бъдем управлявани по този начин и да участваме изобщо в изборите", посочи социологът от "Галъп интернешънъл" Юлияна Гальова в "България сутрин".

Това отдръпване се дължи и на външни фактори, тъй като все повече хора пътуват и правят сравнение какво се случва в чужбина и у нас, отбелязва Гальова.

Социалният антрополог Харалан Александров пък обясни, че хората трябва да бъдат попитани какво точно имат предвид под "демокрация". Очевидната хипотеза е, че това, което се състоя като българска демокрация, не отговори на очакванията на хората, смята той. По думите му, разочарованието може да идва и от развитието на икономиката ни, от начина на управление или от факта колко българите се чувстват приласкани или отблъснати от ЕС.

"По-образованите и по-успяващите хора са в по-голяма степен наясно, че демокрацията зависи от всички участници в този процес. Нарастващите неравенства вероятно формират две групи хора - които вярват в еволюцията и други, които са пасивни и се чувстват прецакани и политиците лесно могат да ги убедят, че са загубили. Става дума за голямо разтревожване от шеметните промени, на които сме подложени", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Удовлетвореността и неудовлетвореността на демокрацията е трудно да се открие. Но най-вероятната хипотеза, по думите му е, че има голямо разтревоженост от шеметните промени, на които сме подложени и за които сами допринасяме в голяма степен, в комбинацията на предприемчивост и глобализация, и технологично развитие в късно модерните времена, в които живеем.

Той е убеден, че демокрацията е за предпочитане, защото давала възможност за развитие. По думите му тя не е въпрос на вяра, а е въпрос на опит. "Колкото повече живееш в демокрация, толкова повече се учиш в нея, а като
общество сме млади. Не сме съвършената демокрация, но не сме и провалена демокрация", подчерта социалният антрополог.

Юлияна Гальова се съгласи с Александров, че сме млади в демокрацията и 30 години не са достатъчни.

Александров допълни, че голямото предимство на демокрацията е, че е като огледало - показва степента на зрялост на едно общество, в което не можеш да прехвърлиш отговорността на някой друг.

"Една от причините да не се харесва демокрацията е усещането на хората, че  спират да харесват себе си. Ако в този режим на управление, ние се самоуправляваме чрез представителите ни във властта, то значи нещо не е наред с нас, щом не ни се получава достатъчно добре", обясни той. По думите му, най-лесният начин да се справи човек с тази криза на идентичността е да каже, че демокрацията не е хубава или истинска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
22
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ако ЕС не може да наложи демократични правила в България, по-добре да дойдат "Северно Азиатците". Поне веднъж стигнахме до развито социалистическо общество със всичките му кусури, но гладни нямаше, неграмотни нямаше, такива кражби нямаше.
144
18
 
5
 
! Отговори
няма да мине преди 4 години
Отслабва ли? Не съм забелязал.Те каква помия изляха социалистите по изборите, а хората гласуваха за ГЕРБ.Някой май се пробва да ни обезвери.
143
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пита един по-долу, какво е заварила демокрацията у нас и споделя "КАКВО ЗАВАРИ ТЯ У НАС... ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА КОЧИHA... ПЪЛНА С ЧЕРВЕНИ ГЕРБАДЖИЙСКИ КРАДЦИ, ПРИВАТИЗАТОРИ!".Не, мой човек! Тя не ги завари, а ги създаде! Тя им осигури "жизнена среда" и продължава да им я осигурява! Огледай се само какво става. Управляващите крадат яко, но затова пък "комисиите" излизат със становища, че всичко е наред! Старци стават жертва за 30 лв, но полицията не намира виновните, а съдът ги пуска!И т.н.
142
1
 
18
 
! Отговори
Л.Иванов преди 4 години
Ако това, което не предлагат управляващите, особено последните 10 години, е демокрация, то явно сме за друга планета.Изкривена и изопачена, в пълния смисъл на думата. Хаос и анархия! Пълно незачитане на закона от страна на сега управляващите! Но те няма как да разберат- не могат, а и не искат. Пари се раздават преди избори, краде се като за последно, липсва каквато и да е форма на справедливост! Като прибавим и пълната липса на доверие към институциите- ето част от причините!
141
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква демокрация бе,Харалане?На 111-то място сме по свобода на словото.Всички държавни институции и много медии са узурпирани от един човек.Като прибавим и блюдолизците като тебе,за каква демокрация ще ми говориш.У нас има диктатура,не демокрация.Еднолична власт,не се прави на ударен с мокър ***.
140
6
 
22
 
! Отговори
в Бойколенд преди 4 години
демокрация НЯМА !това което имаме в България е терор на юдо-масонския елит над народа !!!
139
1
 
9
 
! Отговори
До 149 преди 4 години
Дали си упадък или *** ми е все едно,но със сигурност си турчин,който не пропуска да плюе по народа ми.Ако не ти харесваме,заминавай си в анадола,там ще се чувстваш в свои води. И да не си забравиш килимчето.
138
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пич философ или социолог е? Май ми се струва дървен философ. Човек спирал да харесва себе си...Да, дефиницията трябва. Режима си е пълна анархия, как да го харесваш.
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харалан със сигурност е удовлетворен.Нали и той е на хранилката.
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото държави, толкова и различни форми на демокрация!Нашата например е българска!-)))))
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как защо?Що за въпрос?
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо отслабва вярата на българина в демокрацията?--------Защото общоприетото определение за демокрация не съвпада с реалното му приложене в Бг!Чърчил, например, е формулирал по своему мнението си за декрацията - "Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали." - 11.11.1947г.Английски хумор...-)))Дори създателите на тази форма на обществено управление в древна Гърция в последствие са се отрекли от нея.Но, човечеството не е измислило нищо по-добро от нея
133
2
 
3
 
! Отговори
Упадък преди 4 години
Може да съм упадък но ми е много гот с Ибрахим
132
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 4 години
ГЕРБАДЖИЙСКИ КРАДЦИ, ПРИВАТИЗАТОРИ!Африканци... Африканци от Банкя в Европа!Прости и злобни като най-простия
131
2
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Истината е че сте *** гербаджийски .
130
8
 
3
 
! Отговори
Упадък преди 4 години
Турците по-добре се държаха и бяхме свободни а не робове на Русия-СССР. Аз винаги съм бил роб но сега искам отново да съм турски роб защото те много добре се държаха с мен и ми беше много приятно и с малко болка.
129
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защото в България не е демокрация това, на което казват демокрация хрантутниците
128
7
 
7
 
! Отговори
Циник преди 4 години
КАКВО ЗАВАРИ ТЯ У НАС... ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА КОЧИHA... ПЪЛНА С ЧЕРВЕНИ ГЕРБАДЖИЙСКИ КРАДЦИ, ПРИВАТИЗАТОРИ!Африканци... Африканци от Банкя в Европа!Прости и злобни
127
11
 
2
 
! Отговори
Упадък преди 4 години
До ИСТИНАТАЗа всичко са виновни предателите от БКП и съветски слуги!Турците по-добре се държаха и бяхме свободни а не робове на Русия-СССР.Нито Освобождение и нито Съединение не заслужаваме! Всичко само наготово чакаме!
126
1
 
2
 
! Отговори
характерната черта! преди 4 години
До Циникзлобни,заядливи и завистливи! *** и беден човек си е жив дявол!!!!