Към Гърция: Преминаващите - 3 пъти повече от капацитета на Кулата

Чакането неизбежно, заради забравени документи и много коли
2 юли 2019 07:00, Петя Славова
142
Към Гърция: Преминаващите - 3 пъти повече  от капацитета на Кулата
Снимка: БТА

Неправилно планиране на пътуването, забравени документи и множество желаещи да посетят Гърция. Това са причините за дългите опашки на ГКПП Кулата, пише "24 часа".

От МВР са категорични, че Гранична полиция работи с пълен капацитет. Въпреки това огромният брой преминаващи оттам води до километрична тапа и до 2 часа чакане.

Още по темата

31 000 превозни средства са преминали през ГКПП Кулата за 24 часа в последния ден на юни. През Маказа са 11 584. От МВР препоръчват водачите да преминават и през по-малко натоварени пунктове като Илинден, Ивайловград, Златоград и Капитан Петко войвода". Масово хората избират да минават през пункта заради магистралата. Така там се струпват много превозни средства. На останалите гранични пунктове проблеми няма, но много малко от пътуващите избират пътя оттам. Експерти изчисляват, че дори отклоняването от "царския" път към по-малките КПП-та по гръцката граница прави пътя до морето по-кратък, отколкото този с чакането на Кулата.

Когато граничарите работят с пълен капацитет и с всички налични гишета, ГКПП Кулата може да обработи максимум 400 коли на час, или около 10 000 на денонощие. Според полицаи това е 3 пъти по-малко, отколкото преминаващите в последния уикенд на юни, когато започват летните отпуски. Автомобилите на български граждани минават за половин минута, но тези, които идват от държави извън ЕС като Сърбия и Молдова, се проверяват щателно и за повече време. Освен граничния контрол има и митнически за по-рисковите превозни средства.

От Гранична полиция обясняват, че сред срещаните проблеми при преминаване на граничен пункт е липса на копие на декларацията от другия родител на децата. Татковци и по-рядко майки носят само оригинала. Тогава полицаят трябва да го вземе ксерокопира, да остави копието на пункта и да върне оригинала, което бави трафика.
МВР напомня, че при излизане от страната с деца до 18 години трябва да се носят валиден български паспорт или лична карта. Често родителите носели  само акт за раждане на наследниците си.

Гранична полиция напомня, че това не е документ за пътуване. Декларацията е нотариално заверено писмено съгласие на отсъстващия родител при пътуването на детето. За да се чака по-малко, родителите предварително трябва да подготвят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване. Когато родителят е починал или съдът е дал правата на единия от тях, не е нужна такава декларация. Задължително е обаче да се дава смъртен акт в оригинал, ако единият родител е починал, или копие, макар и незаверено на съдебното решение, което дава права за детето.

Според някои чакащи е хубаво да има граничен пункт, който да обработва документите само на хора, влизащи от страни извън ЕС, както и на други, които са родители с деца. Според други, това би било трудно изпълнимо, защото няма как служителите да търсят деца из колите в колоната, която се образува на пункта и да ги отклоняват.
Гранична полиция участва в европейския проект SMILE, за разработване на иновативна система за граничен контрол, която ще улесни в бъдеще преминаването и ще намали трафика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво море в Гърция бе, те всички бг мутри са се изнесли там, хаха, честито
57
2
 
20
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
Само за теб ще е по-зле! За нормалните хора ще е по-добре! :)
56
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек, който е собственик на хотел по нашето черноморие да отиде една седмица в Гърция като гост на някой хотел и да види за какво говорим. Да ама там не те обслужват комунисти с крадени пари от държавата, а нашите имат девиз-след мен потоп. Това е в България за съжаление. Ще става и по зле.
55
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая всички желаещи за почивка на море ще се изнесат в Гърция и Турция. Това е благодарение на нашите мафиоти от БКП-БСП , които се изживяват като хотелиери и концисионери и т.н. Да искаш по 50 лв. на ден за чадър е пълна простотия и нямаща нищо общо с туризма. Отделно т.н. он-инклузив е една и съща закуска ти я дават 5 дни. Айде другари почивайте си сами и се хранете от остатъците.
54
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готови сме за деседневка в Гръцко с жената- 10 буркана лютеница (от сватята, домашна, лютивка-апетитка), 5 буркан телешко (от съседа бай Симо, чусто месце, без ГМО), 2 буркана Нескафе (от Кауфланд на промоция), захарчета (от кафенето пред блока, безплатно)
53
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хърватска също е много добре.
52
8
 
33
 
! Отговори
Неархитект преди 4 години
Когато увеличаваш капацитета на пътя, трябва да увеличиш капацитета на съпътстващите съоръжения. Елементарна логика, която липсва на управляващата каста.
51
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Солун и назад! Бай *** на море в Гърция! Че и се хвали!
50
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито гъркът ще стане българин, нито българинът грък! Където и да ходите ще носите със себе си своята симпличита и нискочелие! Юруш на КПП-тата!
49
20
 
15
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
а тогава защо масово гърците започнаха да се оплакват от бай *** които стоят цял ден под чадъра на едно кафе ??? :D
48
25
 
27
 
! Отговори
иван преди 4 години
До Waffen SSНапълно нормално е всеки да ходи да почива там където най-много му харесва, независимо от финансите му. Но пък чак да си горд че от 25г не си ходил на черноморието... Имайте малко гордост бе хора, малко патриотизъм. Има прекрасни места и тук, където нито е бетонирано, нито е собственост на мутри. Стига сме омаловажавали нашето постоянно.
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседа от 2-ри етаж дръпна едни 600 лева, купи на жена си джапанки, на децата шнорхел и плувна шапка и вика заминавам на море в Гърция, щи пратя снимки
46
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи! Съграждани и съселяни! Видни чеда на работническо-селската интелигенция! Да бетонираме гръцкото море с дружни сили! Юруш на КПП-тата!
45
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата седмица се върнах от Лефкада.Прекрасно място и цялото удоволствое ми е 600 лв.Миналата година за тия пари на Камчия плувах с на рашките ***/шото на хотела каналаизацията се вливаше е морето директно.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да има едно опашка на тия със забравените документи, а нормалните хора да си пътуваме нормално.
43
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоя с бетона, отворко, ако е истина, че толкова много българи ходят в Гърция на море, скоро и тяхното море ще е бетон! хахаха, отворко
42
5
 
19
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Минаването на българите е за секунди ,но като се случи някой руснак с паспорти или с деца или някой забравил нещо /а непрекъснато има такива/ и колоната се бави.А за ксерокопиране и връщане на документа отива минута и половина.Но представете си че хиляди коли движили се преди това със 100км. в час трябва да намалят до 5-10 км,а отзад идат още и ощеА каналите са доста но и автомобилите също.Представете си на цариградско шосе да направят ограничение на Горубляне от 10 км в час.Няма спасение !!!
41
8
 
29
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
С гордост мога да заявя,че на българското черноморие не съм стъпвал на плажа от 25 години.Като по-беден човек,със съпругата ми,когато имаме възможност обичаме да ходим до Триест.Има еди разкошен плаж Баркола,някъде към4-5 километра дълъг,като далечният край достига до замъка Мирамаре.Вярно плажа не е с пясък,а е павиран с червени павенца, но нова има и своите предимства защото няма някоя мама с крака44 номер и въртейки кълки като на крава монтафанка да гони пищяшто детeце да ви напълни очи с пяс
40
2
 
18
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
Най-добре е никога вече в България! Докога да ви чакаме да си събурате покъщнината в куфари и да се извозите веднъж завинаги?!
39
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крива ракета космоса и пречи, никога вече в бг море , Гърция или Турция