Първите български монети показа проф. Овчаров

Перперикон разкри рядка монета на цар Иван Асен II и бронзови кръстове
19 юли 2019 13:45,
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изключително рядка монета на цар Иван Асен II и бронзови кръстове с изображения на светци показа проф. Николай Овчаров. Това са първите уникални находки от новия археологически сезон на Перперикон, съобщава БНР.
Още по темата

Отпуснаха 250 000 лв. за Перперикон

"Монетите на Иван-Асен II са много редки. Тази е 27-а или 28-а поред в цяла България. Наистина те са съвсем малко. Това всъщност е първото документирано монетосечене на български владетел".

Монетата и кръстовете са от X-XIII век, каза още проф. Овчаров и уточни, че 80 археолози работят в момента на Перперикон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ми стана мъчно на тоз клетник дето я е загубил на времето
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Броят на Иван-Асеновите монети е фалшифициран: в една Интернет стравка още преди 5-6 години четох, че такива са открити около сто броя в България но у частни лица у нас и в чужбина имало още няколкостотин. За златната му монета се шушука от нумизмати, че някакъв софиянец имал нейно фуре (средновековен "фалшификат", направен от позлатен малоценен метал). Не мога да се закълна че тези данни са верни но не мога и да ги отрека, но повече вярвам на тях.
7
4
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 4 години
Пълни глупости. Този "професор" или не е такъв, или хвърля прах в очите на държавата и обществото. Всичко е за пари. Тези твърдения просто са изсмукани от някъде. Разчита се че хората не разбират. Именно затова преследват толкова стръвно колекционерите. Целта е да няма хора които имат представа. Тогава могат да си дрънкат глупости и хората да падат възнак. И каква е ползата за обществото? Абсолютно никаква.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А по какво проф.Овч.е разбрал, че монетите са български като през цитираният период Перперикон не е влизал в границите на България?
5
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Отпуснати по проект:250000лева: по 500лева на ден за професора *** ,на помощния екип 5-6човека по 200лева ,наблюдаващите по 100лева и на копачите по 40лева За транспорт ,храна и хотели 20000лева за музейната мафия:други по веригата и( ония отгоре) -50000.А за народа снимки на масов матерял за 30лева и умиване на очите с монета за 50лева. Да живей труда!!!
4
4
 
6
 
! Отговори
Йоанко Козел преди 4 години
Така и ще си ходя измачкан , щото ме е страх за включа ютията !Ако я включа и от там за се чуе за Николай Овчаров ...
3
3
 
3
 
! Отговори
Куман преди 4 години
Цар Белгун е бил много богат бря.
2
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
До House M.D. 1Някакъв нов, предполагам...?!?
1
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, някой ще ме осветли ли на какъв език е словоредът в заглавието?