7 пъти разлика в доходите на най-бедните и най-богатите у нас

Тя е най-голяма сред страните в Европа
Обновена: 22 юли 2019 10:36 | 22 юли 2019 10:12,
102

Доходите на най-богатите у нас са били 7 пъти по-високи от тези на най-бедните, сочат данни на Европейската статистика за миналата година. Разликата ни отвежда на първо място сред страните в Европа.

Още по темата
Най-малка в Европа е разликата в Чехия и Словения, където тя е 3,5. Следват ги Финландия, Словакия и Белгия.

"Проблемът на България е, че нито една реформа не е направена като хората. Проблем е това, че имаме ръст на БВП, защото той е основа за създаването на богатството, който не е достатъчен за кохезия, т. е. да се приближаваме. Проблемът е това, че нямаме инвестиции и по иновации сме на последно място, което не предполага създаване на стоки с висока добавена стойност", коментира финансовият експерт Мика Зайкова.

Проблем има обаче и в организацията на цялата икономика на страната, коментира от своя страна Емил Хърсев.

"Според мен все още има какво да мислим за условията, които се предлагат за българската икономика. Дори да речем при набирането на работна сила", смята той.

Финансистът посочи, че у нас съществуват два основни проблема. Единият е все още високото ниво на сивата икономика, а вторият е трансграничният внос на доход.

От думите на Зайкова стана ясно, че от години образованието у нас не предлага това, което се търси на пазара на труда.

Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

"Основният проблем е образованието на човек да върви напред и да увеличава доходите си, защото в България безработицата е ниска, няма какво да се заблуждаваме. Не става въпрос за малцинствени групи, а за 30-годишно съзнателно държане на едни хора в гета, които служат за електорат и не е необходимо да мислят. А тези деца можеха да бъдат изведени оттам, да бъдат обучени. Има хора от същия етнос извън гетото, които са професори", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОДЪЛЖЕНИЕ - 2И защо да не мога да изкарвам 40 пъти повече от теб, един неудачник с две ръце завряни в дупето? Защо трябва да съм посредствен като теб? Може би за да не се комплексираш? Няма да стане, няма да се съобразявам с утайките, аз съм в пълното си право да се развивам, няма да се принизя до твоето посредствено ниво!
27
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 4 години
Етносът си има осигурени минимални доходи, смъкнати от нашия гръб. Никой не му е крив на етноса, че напуска училище още в пети, шести клас, за да започне съжителство на семейни начала и да прави всяка година по едно бебе. После за МРЗ не щат да работят, за да не им спрат част от помощите.Така че, тях не можеш да ги вземеш като пример, там нещата са създадени изкуствено и нарочно ги поддържат така, знаеш защо.Важното е каква е разликата между доходите на работещите българи, вкл. и бизнесмените
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богати и бедни има, както има умни и глупави, работливи и мързеливи. Надявам се, не очаквате някой учил и работил цял живот да не взима най-малко 7 пъти повече от някои... други хора. Така е честно, нали?
25
2
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Тези хорица (експерти) вместо да говорят за социалното неравенство и защо е толкова голямо ? Те говорят за работна сила и защо нямало такава -АМИ КОГАТО ИМАТЕ 7 ПЪТИ СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО - ТО НЯМА ДА ИМАТЕ РАБОТНА СИЛА - толкова е просто това умозаключения без да съм експерт ще ви го бясня на ВАС!
24
4
 
2
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
До Анонимен 21А ти защо работиш на МРЗ?----Не съм казвал за колко рабятяне е за МРЗ но не е и за 490 000 на месец
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикварски Абсурдистан!Само въстание ще оправи нещата!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хакнаха НАП и почнаха статистиките :)))
21
2
 
7
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ - 2 преди 4 години
В доклад на ЦРУ обаче се твърдяло, че тази разлика у нас е 40.Световната банка прави изводите си въз основа на официално декларираните доходи, а ЦРУ прави изводи на базата на данни, събрани от тяхното разузнаване.Направете си изводите!
20
1
 
0
 
! Отговори
matematik преди 4 години
ej i kalkulatorite mente drugo smiatat
19
1
 
9
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕТО преди 4 години
Експертите политолози и икономисти стигнали до извода, че в една държава ситуацията става РЕВОЛЮЦИОННА тогава, когато доходите на хората от първия децил (10% от населението, които са най-бедни) са 20 пъти по-ниски от доходите на онези от десетия децил (10% от населението, които са най-богати).В доклад на Световната банка се казвало, че тази разлика в днешна България била 28 (богатите имат 28 пъти по-високи доходи в сравнение с доходите на най-бедните).В доклад на ЦРУ обаче /ПРОДЪЛЖАВАМ/
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ЕвстатиА ти защо работиш на МРЗ?
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се открадне нещо от хората!Рано е да се каже какво точно...
16
4
 
11
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
МРЗ 460 лв нетоЖената на наш финансист получавала по 490 000 на месец490 000 / 460 = 1065как от 1000 пъти разлика стана 7 пъти
15
1
 
4
 
! Отговори
Нещо ни лъготят преди 4 години
Не много отдавна попаднах на статия, от която разбрах какво значи децилен коефициент, поне така го наричаха в статията. Ако разполагаш с определено количество данни, разделяш ги на 10 категории равни като брой на данните, за да направиш изводи на тази база.Така например, взимат наличните данни за доходите на всички граждани на някоя държава и ги разделят на 10 категории - по 10% всяка. Първи децил представляват доходите на най-бедните и т.н. СЕГА ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА КОМЕНТАРА МИ
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много глупост има тук - какво значи най-бедни и най-богати? От къде ги взимате тези данни, какво точно сравнявате? Напълно нормално е да има разлика в заплащането, равенството е деградантска глупост, водеща до всеобща разруха и изоставане на цялото общесто. Всеки трябва да се бори в този живот, да се образова, да работи, за да изкарва пари и да живее добре - видяхме го изкуствено подравняване до какво доведе. Пазара е този който определя нивата на заплащане в отделните сектори - това са фактите!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може да каже каква е разликата защото никой не знае какви са реалните доходи. Масово се работи на черно. Тези,които се водят безработни, реално вземат повече от работещите официално.Повечето от тези,които се водят бедни,карат скъпи коли харчат здраво по кръчмите.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕЙ ***, ЗАЩО ЦЕНЗУРИРАШ ЦИТАТА МИ НА РУСКИЯ ***? А НЕГОВОТО *** НЕ ЦЕНЗУРИРАШ? ДА НЕ БИ ДА СИ НА ХРАНИЛКА НА РУБЛИ, *** ТИ?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКИЯТ *** НИ НАРИЧА ***!!!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ако най бедните са с 400 лв богатите значи са с 2 800 ? Хахаха
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да не е седем пъти,да ви имам и Калкулаторите пършиви,на път сте да убедите раята че всичко е точно ха,ха,ха!