Откриха чума по свинете в трета ферма в Русенско

В нея се отглеждат близо 30 000 животни
26 юли 2019 17:30, Красимир Ангелов
62
Откриха чума по свинете в трета ферма в Русенско
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Още по темата
Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма в областта.

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС, отбелязват от БАБХ. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

Създадени са зони на рестрикция (3 км - предпазна, и 10 км - надзорна), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на Африканската чума по свинете.

БАБХ напомня, че заболяването е опасно и бързо разпространяващо се и превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

Заради всичко това се удължава срокът на бедственото положение на територията на Русенска област до 21 август, съобщиха от областната администрация.

В заповедта с днешна дата на Областния управител на Русе се посочва, че удължаването е поради установените нови положителни проби на болестта в свинекомплекса в село Бръшлен, община Сливо поле.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от Областния управител.

Бедствено положение в Русенска област бе обявено на 23 юли със срок до 29 юли тази година. В заповедта се посочваше, че при необходимост то може да бъде удължено след съгласуване с Министъра на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТКРИХА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ НА ПОЗИТАНО
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а в парламента провериха ли ?