80 000 прасета минаха под ножа в свинекомплексите

Близо 50 000 чакат реда си за унищожаване
51
80 000 прасета минаха под ножа в свинекомплексите
Снимка: Булфото, архив

Към момента 126 хиляди прасета в индустриални свинеферми в България подлежат на унищожаване заради огнища на африканска чума по свинете. 80 000 от тях вече са унищожени, съобщи за БНР д-р Александра Митева от Агенцията по храните.

Още по темата
Задължителни мерки за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области в страната. До дни ще има обобщена информация каква част от стопаните са изпълнили заповедите на областните управители.

"Ветеринарите се очаква да изготвят и връчат съответните предписания и актове за установяване на нарушения. Ако обектът за отглеждане на свине не отговаря на изискванията на закона, то собствениците се наказват с глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. При връчването на акта има срок, в който е указано какво трябва да се направи и съответно ще се пристъпи към процедура за принудително умъртвяване", обясни тя.

Никъде в страната все още не е започнало принудително умъртвяване на прасета в личните стопанства на хората, уточни д-р Митева.

Агенцията започна проверки в областите Бургас и Пловдив във връзка със заповедта за унищожаване на домашните прасета заради африканската чума. До момента в двете области няма стопани, които  да отказват изпълнение на разпорежданията

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: чумасвинепрасе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко *** затрива българското племе по бързо от всеки турчин!
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са веганите да протестират срещу този геноцид ???
18
3
 
14
 
! Отговори
Просто статистика преди 4 години
От ЕС щели да ни помогнат с 2.5 млн евро. При официално убити 80000 прасета (реално са повече), за едно прасе дават...60 лева!Далаверка, а? Ама не за свиневъдите!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80 000 прасета минаха под ножа в свинекомплексите.Близо 50 000 чакат реда си за унищожаване.---------Е, на това му се казва "Свински Геноцид"!!!!!Ай, мъка, мъкааа........
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката млад(40г) кадър на бсп
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те погребаха България!
14
14
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Искрено се надявам в бъдеще месото да е генетично създавано. И аз ям месо. Само защото спортувам и ми трябват 300 гр протеини на ден. Но ми се повръща като виждам невинните животинки. Това са живи същества по двволите. С нищо не са по долу от нас. Това че нямат интелект нищо не значи. Все едно да дойдат извънземни и да ни убиват и ядат. За тях ще сме ***. Добре че Вселената е безкрайна и едва ли има цивилизация способна да прекосява милиони светлинни години.
13
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
не разбрахте ли искат да унищожат българското село и кокошки няма да ви позволят да гледате даже това е целта им
12
2
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
При такава немотия и глад на народа, толкова животни да си отидат по този начин, това е нечувано. Всичко до което ГЕРБ се докоснаха се срина главоломно.Ако ГЕРБ спечелят следващите избори значи наистина няма държава вече.
11
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахахаааа, в Смолянска област са ликвидирани 99% от 400 домашни прасета, главно в Общините Смолян, Златоград, Неделино. Абе то в Мадан, Доспат, Борино ясно, че и в магазина няма свинско :)))))))))))))))))))))) После защо имало столетници в Родопите....
10
3
 
33
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
прав си поне през турско не ни убиваха прасетата сега тези *** мачкат собствения си народ ще го унищожат напълно
9
2
 
22
 
! Отговори
8 преди 4 години
По-голяма чума от БАБХ няма!
8
2
 
29
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
на тях не им пука нали ще направят всичко внос френските фермери де ще си продават свинското нали у нас искат да затрият българското село да купуваме всичко от Лидл и там подобни вериги всичко внос
7
14
 
7
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
А тия на позитано 20 кога ще ги
6
13
 
4
 
! Отговори
Тюрк преди 4 години
Ние не ядем свинско и не ни еб.е за геноцида над свинете !
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се унищожава само един отрасъл!Ефекта ще е лавинообразен!Производителите на зърно и фуражи няма къде да ги продават,оттам съкращаване на работниците,които останат на рабога им намаляват зап,атите щото няма приходи,безработните-на борсата,оттам увеличаване на данъците за издръжката им,двойни цени на месата,с малките заплати няма как да си купиш,глад,мизерия!
4
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно прасе със сигурност ще остане, да крепи правителството в парламента...
3
1
 
36
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Нищо ,зетят ще внесе 120 000 тона замразено американско...
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще минат през НС
1
1
 
55
 
! Отговори
Бравос преди 4 години
И клаха и бесиха народа както и турчин не го е правил!