Търсачи на трюфели против мерките в горите срещу АЧС

Те настояват да падне забраната за събиране на трюфели
7 авг 2019 19:55,
15
Търсачи на трюфели против мерките в горите срещу АЧС
Снимка: Архив, Reuters

Търсачи на трюфели от Североизточна България се събраха в Добрич, обявявайки се против предприетите мерки в горите за неразпространение на Африканската чума.

Още по темата

Хора от Русе, Варна, Разград, Тервел и други селища пристигнаха с автомобилите си на голям паркинг на входа на Добрич като поясниха, че правят общо събрание, но ще преминат към ефективни протести, ако не падне забраната за събиране на трюфели, пише БТА.

Заради усложнената епизоотична обстановка сме готови да спазваме единствено обособената инфектирана зона от три километра около огнище на зараза. Извън този обсег бихме били само в полза на борбата срещу Африканската чума като се задължаваме, ако намерим умряло диво прасе, веднага да алармираме компетентните органи, заяви Светлин Неделчев от Добрич.

По думите му търсачите на трюфели и техните кучета обхождат липовите гори, в които няма диви прасета и няма как да имат контакт с тях.

Дивите прасета сега са в нивите с царевица и слънчоглед, трябва ли и полетата да запалим заради болестта, попита Невин от Разград, чието шестчленно семейство се изхранва със събирането на трюфели и изплаща кредит.

Посяга се на конституционното право на труд на хиляди семейства в Североизточна България, които са си платили разрешителни, каза Ради Радев от Варна и добави, че вече има глобени хора с по 500 лева и с предупреждение, че ще им бъдат конфискувани кучетата и колите.

Представители на бранша ще имат по-късно днес среща с областния управител на Добрич Красимир Кирилов, на когото ще връчат протестно писмо. Със заповед на Кирилов в региона е обявено бедствено положение до 2 септември заради опасността от Африканска чума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма чума!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При бедствието пред което сме изправени,шепата тарикати да поставят условия е повече от нагло.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чума няма.Това е оправдание за разчистване на пазара за замразеното американско месо, което е комисиона на Борисов за самолетите
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наред с митата фермерите в САЩ трябваше да се справят с наводнения и африканска чума по свинете тази година. Ето от къде дойде чумата?
8
0
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Най-добре ще е Бойко Борисов да забрани пожарите, протестите и партиите като Герб. Тогава има вероятност България да стане нормална държава. Управлявана от умни хора, а не от простаци като него.
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ли крайно време да се кротнат шепата тарикати,миналата година пак смърдяха по същото време, нямало чума не можем да се "прехранваме" Е сега чумата е тук и главите на доста хора са пламнали,един цял отрасъл отива по дяволите, а шепата тарикати виждаш ли щели да преминават към ефективни действия!
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки ден ще е така докато управлява организираната престъпна групировка ГЕРБ с задкулисието на ДПС!
5
4
 
10
 
! Отговори
оцелял българин преди 4 години
"Кой не скача е червен",помните ли,вашата мм....просташка!?Нали това искахте,капитализъм!?Имате го!
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Числех недялята да се разходя в гората с семейството, ама явно гробарите и това са забранили. Дърва за огрев ще се продават ли или и те са вашта чума?
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиони от Брюксел и замръзено месо от Америка, това е чумата .Няма чума никъде освен в пропагандата .Винету е рекетьор и действа като такъв , защото друго не знае.Важното е да взима пари.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Бойко убива прасета заради измислена чума за да може да реализира американско замразено месо, което му е комисиона за самолетите.А ние ще ядеме гмо-то и ще му плащаме , а той за благодарност ще ни наложи още данъци.Лов няма да видим години след този вандализъм.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко разчиства оборите на хората , за да има пазар за американското месо.