Танева: До месец получаваме 11 млн. евро от Брюксел

Обезщетения и за стопаните на прасета, но само регистрираните
7 авг 2019 11:00,
54
Танева: До месец получаваме 11 млн. евро от Брюксел
Снимка: БулФото

До 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми. Това каза пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод вчерашната си среща с еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис.

"Те са по така наречената „възможност за спешна помощ“ в ситуация на африканска чума по свинете, както сме ние в момента. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска агенция по безопасност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата, където са регистрирани в регистрирани свиневъдни обекти и по повод унищожаването на регистрираните свине в тези обекти", поясни министър Танева.

Още по темата

Тя уточни, че страната ни е договорила и други 2,9 милиона евро, които щели да отидат за превенционни мерки за африканската чума по свинете.

"Това означава подкрепа на Националната лаборатория за изследванията на африканската чума по свинете, подкрепа за диагностикумите, за броя лабораторни изследвания – всичко, което държавата осъществява като превенция и надзор в съответните зони", обясни Танева.

В същото време обаче, зам.-министърът Янко Иванов, каза пред БНТ, че тези почти 3 милиона евро ще бъдат използвани за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса.

Десислава Танева разказа, че в понеделник БАБХ е актуализирала прогнозите си предвид новите огнища, установени след 31 юли, и тя ще е около 15 милиона евро.

"Комисар Андрюкайтис се ангажира в много кратък срок - до 30 дни - Комисията да излезе с решение. Това решение ни е абсолютно необходимо, тъй като от процента, с който ще съфинансира ЕК разходите на България, половината ще ги преведе авансово и ние ще можем да започнем съответните обезщетения", разясни тя. 

Министърът подчерта, че компенсациите ще за всички, които имат регистрации, не само за индустриалните ферми, но уточни, че към настоящият момент, от цели 30 огнища, само 6 са регистрирани и шестте са индустриални ферми.

Реално обезщетенията си свиневъдите могат да получат около месец след приключването на цялата процедура по унищожаването със съответните документи:

"Има срок от един месец, в който, по действаща наредба, се извършва оценката и след приемането на оценката се дължи обезщетението", каза Танева.

Министърът разказа и че на срещата с комисар Андрюкайтис е станало дума и за прасетата, отглеждани в т.нар. заден двор. Идеята на страната ни е да предложи Превенционален план за 2020 година, който да съдържа мерки, които са в посока биосигурност на малките стопанства.

"Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае разбира се, и отглеждането на свине да става при условия на биосигурност и регистрация", подчерта Танева.

Иначе легализирането на всички стопанства е мярка, която трябва да се предприеме независимо дали има африканска чума.

„Трябва да има изградени мерки за биосигурност, където се гледат свине. Това е основното, което трябва да направим… Това, което правим в Южна България, с цел да не допуснем вируса да се разрасне при домашната свиня в Южна България, е в полза на хората - за да усвоят месото, което са отглеждали. В момент на регистриране на огнище си има изрично законодателство, европейско, което се прилага веднага - умъртвяват се и се загробват", категорична е Танева.

Друга мярка - 300 лв. за дезидекция, които държавата обеща, няма да бъдат плащани на външни фирми.

"ова е с цел дворът на село, селският двор, да бъде прочистен от самия си стопанин, дезинфекциран, оправен, една година да не се гледат свине и, при репопулация, при условията на закона, с изградени минимални мерки за биосигурност, които ще бъдат дадени на областните дирекции по безопасност на храните, да се репопулира", обясни тя.

Танева подчерта, че според закона в стопанства тип „заден двор“ могат да се отглеждат до 5 прасета за угояване, но без свине майки.

Министърът изрази своето спокойствие за предстоящите проверки от Брюксел, защото е убедена, че мерките, които правителството е взело работят и че те вече са одобрени от ЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** просяка вече се чуди как ще ги харчи на европейците парите
42
0
 
8
 
! Отговори
питам преди 4 години
каракопанара включен ли е в схемата по усвояванетощото ако е включен за нас нема да остане нищо много в лаком завалията
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е като ги получите ще си ги и вземете и на вашите хора.
40
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-39,има само един виновник Орешарски,за справка централата на герб-комунисти,поточно вожда им.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад звездичките стои думата з...ур..ла, за която не ми е известно да е м...ръс......на дума!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще кажете - кои са виновниците -некадърници, които не са следили възможността чумата по свинете да се принесе у нас, дайте на обществото доказателствата за превантивните мерки, дайте имената на убийците на животновъдството в България!При влизането в ЕС дадоха доматите и краставиците на Гърция да ги сее по чукарите, убихте Тракия, харизанов продаде тръбите и ми дава акъл от телевизора какво да мисля!Искам осъден за това, което се случва! Искам да видя мазната му оядена *** по телевизора!
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли,че в белите държави министрите допуснали такива ситуации с болести си подават оставките и подлежат на разследване и при доказване на вина получават затвор или много солени глоби от милиони?Ама то в България сега е модерно да се подава оставка,забравих за тази маневра на Бойчо-пожара с която се гордее...абе нали сме изобретателни защо да се сърдим,нали ние избрахме тези измамници,крадеш яко когато си политик, че утре може да не си и си подаваш оставката като те поразкрият, няма съд, ням
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, до месец прибираме и си разделяме едни 11 млн. евра...не е никак лошо да те налази ЧУМА по каквото и да е !
35
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 4 години
ти - ДА, ами ние ?!
34
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
Не е вярно, ти си злобно предубеден! Половината щели да откраднат герберастите. Защо така ги подценяваш? Те са хора с минало и с възможности. Всичко, всичко ще откраднат. И ще обясняват с месеци, че са направили чудеса, за да не се съсипе свиневъдството в бъдеще. Истина е, свята истина. Запомни Анонимен, не може да се съсипе нещо, което го няма.
33
0
 
14
 
! Отговори
Имигранта преди 4 години
Единствената работа която вършат министрите в България е да ходят и просят пари от Брюксел.....пълен смях
32
1
 
14
 
! Отговори
Митю преди 4 години
Хайде раздавайте ги тия пари, мойта фирма има лиценз да обезпаразитява. Що да не си купя новата ЕС класа с пари от Ес
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова нещо щом са минали по дворовете на ферми и къщи тъй като всичките са с двор как участъци включени в данъчни регистри как парцел по номерация и чии срещу плащане на данъци за имот,такси,отделно са данъци за дейност по различните закони що трябва да изброят и се съобразят със стимулирането на производителите по тях щом все се хвалят,че създавали условия за развитие на всички стопани от домашни до дребни,средни,едри при влизането по дворовете да регистрират що болните с проби и резултат
30
2
 
12
 
! Отговори
До 30 Г преди 4 години
На Боци за партиина субсидия на герб
29
0
 
16
 
! Отговори
Г преди 4 години
На Боко ли ще ги дадат?
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И мене кво ме грее тва ?
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време на граничните пунктове имаше едни "локви" през които минаваха всички превозни средства.Нямаше чума, треска и т.н.Боко махна "локвите" щото.........и той не знае "Що", може би щото е много *** като вас!!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са резултатите от лабораторните проби на всяко едно животно поотделно???? Няма пак изследвания и документи! Всеки стопанин трябва да изисква такива документи и едва при доказана зараза да даде животното за убиване. Какви са тези съчинени от властта глупости и натиск??! Дайте доказателства от независими лаборатории!!!
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе как така тая чума я има само в България ?Защо я няма в нито една от съседните страни?И няма ли най-после да кажете истинската причина за масовото избиване на животните.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти е ясно, че ще получите - вие и обръчите ви от фирми.Но обикновените хора какво ще получат.Май пак най-дълго от трите.