Въпреки прогнозите: Българите избират родното Черноморие

Ръст с 2.6% за юни в сравнение с миналата година, отчете НСИ
12 авг 2019 14:25, Петя Славова
56
Въпреки прогнозите: Българите избират родното Черноморие
Снимка: БТА

Приходите от нощувки през юни 2019 г. достигат 205.4 млн. лв. Това е с 2.6 на сто повече в сравнение с юни 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани със 17.9%, докато тези от чужди граждани намаляват с 0.5%, показват данни на Националния статистически институт.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване за същия период е 45.4%, като намалява с 2.3 процентни пункта в сравнение с юни 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 56.8 на сто, следват местата за настаняване с 3 звезди - 46.2 на сто, и с 1 и 2 звезди - 26.3 на сто.

Още по темата

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през същия месец се увеличава с 4.0 на сто в сравнение със същия месец на 2018 г. и достига 1 028.8 хил., като е регистрирано увеличение при българските граждани с 4.9 на сто, а при чужденците - с 3.5 на сто. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юни 2019 г., са 408.2 хил. и са реализирали средно по 2.4 нощувки. Чуждите граждани са 620.6 хил. и са реализирали средно по 4.9 нощувки, като 65.9% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Според данните на НСИ, общо 3 018 места за настаняване с над 10 легла са функционирали през юни тази година, показват данни на Националния статистически институт. Това включва хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

Броят на стаите в тях е 135.2 хил., а на леглата - 304.1 хиляди. В сравнение с юни 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 4.4%, а броят на леглата в тях - с 4.9%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през този период е 4 036.7 хил., или с 0.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление на нощувките (с 4.0%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

През юни 2019 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 64.0 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани и 30.3 на сто - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 26.5% от нощувките на чужди граждани и 32.0на сто - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 9.5 и 37.7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
..продължление. Днес се наложи да измия колата и отидох на една чешма под моста-безплатна. Малко неловко стана, че дойдоха и две коли с летовници, които явно там се къпят след плажа. Хък-мък , ние заради минералната вода..такова. Измих малко стъклата и оставих миенето за по-нататък. Ей такива туристи идват масово. Който има пари, ходи където иска и не пише тука, че ходил в Гърция или на Златните и не било "добро обслужването"-каквото и да значи това!
50
2
 
3
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
Какви глупости за обслужването и кофти заведения и хотели пишете, като в повечето българи с несофийска регистрация не стъпват там. Освен да ходят на плажа, пазаруват в местната Била/Лидл/минимаркет спят на гости или най-оръфаните в комбита/палатки и най много да се разходят в някой парк. Мен лично ми е жал, че не могат да си позволят по-нормални условия. Виж с малки деца са принудени поне на бунгало да идат, че трябва баня.
49
1
 
3
 
! Отговори
111 преди 4 години
И да пишете, и да не пишете лъжи, няма да ме спечели мутро-хотелската кохорта от нашето море за отдих у нас (при тях) .От година на година все по-зле става, и то обслужването, защото морето като даденост си ни е добре.Нещо, което не се наблюдава в други туристически дестинации на море. Явно, мутрафонският манталитет "ала ***" е неизкореним. Или ще трябва да минат поколения, преди нещо положително да се види. Но аз не очаквам да го доживея. Затова, докато може - зад граница.
48
2
 
7
 
! Отговори
честно преди 4 години
На български мутри оборот не правя!
47
2
 
3
 
! Отговори
карина преди 4 години
Какво значи "нашето море е в пъти по-хубаво" ? Как го сравнихме ?
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашето море и климат е в пъти по хубав от Гръцкия и Турския. Нашите т.н. хотелиери са в пъти по *** и нагли от Гръцките и Турските. Сега стана ли ви ясно , защо........
45
1
 
0
 
! Отговори
леко пийнал преди 4 години
До лично мнениеКолкото и да съм пийнал, само като се вгледам в хоризонта и вятъра веднага ми минава
44
3
 
2
 
! Отговори
отврат преди 4 години
До АнонименБезскруполните местни наемодатели ни вземаха такса на ръка плюс наема за бюрото!Съучастието на квартирното бюро в нарушенията и нервно-болните местни жители!Някои местни комарджии изнудваха наемателите да играят покер с последните си пари!
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българина от време оно обича да се гърчее, избива комплекси май
42
6
 
5
 
! Отговори
:):) преди 4 години
схига с таз Гърция бе, шопите и макетата като им е близо да си ходят, ама стига с тази парадност като на гей парад.
41
0
 
7
 
! Отговори
нека да не забравяме преди 4 години
До ДО 38Как персонала ни наричаха БЪЛГАРЕЙШАНИ като втора ръка! Интересуваше ги само"$$$$
40
3
 
12
 
! Отговори
ДО 38 преди 4 години
Не съм анонимен 30,на който си се ядосал. Ще споделя мнение. Аз не бих отишъл на български курорт заради мутренския принцип,, да оскубем летуващия до стотинка". Храната,която предлагат на морето у нас е застояла,а аз имам здравословни проблеми и после я повръщам. Не отричам, че природата е красива,но докато хотелиерът-мутра не промени отношението си,няма да посетя Черноморието ни. Почивката за мен НЕ е алкохол и Авантюри и затова не мисля,че се вписвам.
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, браво! Въпреки агресивната анти българска кампания, се намират хора с различен от овчия манталитет.
38
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Созопол е величина над Кавала :) Не виждам защо плюеш нашето море и красивите Български градове. Нито чест ти прави, нито пък ставаш по голям в очите на някой. Един обикновен пуяк от панела, който отишъл в Гърция и се мисли за нещо :) Защо не отидеш на златни пясъци... Нали си голямо гъзе? :) Или ти миришат чорапите за там хаха
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не бяха прогнози, а лъжи. Българското море е пълно с туристи от цяла България! Истинските българи, не се хванаха на тези манипулации и си защитиха тяхното. Това да ви е за обеца тролчета :))) България е класи над околните села и ще видите голям зор да спрете туризма ни.
36
5
 
7
 
! Отговори
до коментиращите преди 4 години
Не пишете глууупости ,а пробвайте да резервирате на Бг море сега и ще видите всичко е заето , така е от юли . им тук там нещо далеч от нормален плаж или хептен мизерабълИма какво да се желае от към условия,обслужване и тн , но нашето море е Прекрасно !Аз дори се надявах ,че като толкова хвалите Гърция при нас ще има повече свободни места , ама не.
35
5
 
14
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Който обича менте алкохол, последно го изкараха ,,силно разреден" да си ходи на Българското Черноморие. Учудвам се,че за някои почивката е само как да се напият до козирката.Ако е така, си стойте вкъщи и си пийте домашна ракия,или ходете в кварталната кръчма. По-евтино ще ви излезе.
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има почиващи не че няма ама само хора със скъсани джобове и малко руски и румънски бедняци.
33
4
 
22
 
! Отговори
сара преди 4 години
Отдавна ми са смешни цифрите на НСИ. Бих искала на нашето Черноморие да е хубаво, но не е. Иначе това дали е хубаво няма връзка с броя на летуващите. Много хора отиват независимо харесва ли им или не поради невъзможност или друга причина да пътуват зад граница.
32
3
 
14
 
! Отговори
Манолова преди 4 години
Ала-бала! Гладна кокошка просо сънува !