Джигитите по родните пътища - все повече

КАТ отчита драстичен скок на нарушенията на шофьорите
23 авг 2019 11:48,
56
Джигитите по родните пътища - все повече
Снимка: БулФото

Само за 6 дни - от 12 до 18 август, при специализираната акция на "Пътна полиция", са установени цели 44 500 нарушения на позволената скорост. Данните на ведомството са стряскащи, защото показват огромно увеличение на броя шофьори, които карат безрасъдно.

"Броят на установените нарушения се увеличава и то драстично. Установените нарушения през 2018 г. при същата акция през месец август са с около 17 000 по-малко", заяви пред bTV главен инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция".

Още по темата
Най-големият брой нарушения са установени от мобилни камери - 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602, а със стационарните - 4862.

Статистиката сочи, че по-голяма част от нарушенията са извършени през деня - 41 583, а през нощта са регистрирани 2956 случая.

По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти.

От "Пътна полиция" казват, че работата е съсредоточена върху това да се увеличи броят на камерите по пътищата и по този начин да се повлияе положително на пътната безопасност.

Последната статистика на "Евростат" пък показва, че за първите седем месеца от началото на годината по вина на водачите са настъпили много катастрофи и най-големият брой от тях са заради несъобразена скорост - над 900 инцидента с повече от 100 жертви и над 1200 ранени.

Според инспектор Георгиев много важна е правилната преценка на водачите по отношение на скоростта и дистанцията, която спазват.

"Напълно възможно е както млад, така и опитен шофьор да вземе грешно решение в дадена ситация и да се стигне до инцидент", категоричен е той и добавя, че никога не трябва да се забравя, че с поведението и с неспазването на правилата се застрашават други човешки животи.

"Трябва да се стараем да си подсигурим време, защото то ни дава възможност да реагираме правилно. Когато караме с висока скорост, това време не стига", изтъкна той.

Разсейването е съществен проблем при шофирането и не е свързано само с използването на мобилен телефон. Дори пушенето и пиенето на кафе могат да доведат до това в ситуация да не сме достатъчно концентрирани, предупреждават от "Пътна полиция". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
11
 
! Отговори
!! преди 4 години
До АнонименТова е така, но с малката подробност, че българският съд не признава видеозаписът за доказателство.
31
1
 
10
 
! Отговори
339 преди 4 години
Как ли се е оправял Аспарух с толково много коне-и младо и старо с кон.Тесни пътища,дали е имало изпреварвания.
30
6
 
3
 
! Отговори
Орхан Бмв преди 4 години
И Ко кат снимат. Те снимките заминават за 3 години по давност. Ас досега са ми заминали над 2000 лв. И пак си житкам в Омутаг
29
7
 
4
 
! Отговори
G гит преди 4 години
GPS на всяка кола и специално устройство за бой по канчето при нарушение!
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превъзпитанието става като ти бръкнат в джоба.Камери и солени глоби.Ако не ги плащаш не можеш да излежеш от България или запор на имота.
27
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
джигити навсякъде..................
26
9
 
20
 
! Отговори
Горчивата истина преди 4 години
Пределно елементарно е решението. Мерките трябва да бъдат БРУТАЛНИ, например:- 3 нарушения в рамките на 6 месеца - отнемане на книжката за 3 години.- 10 нарушения в рамките на година - отнемане на книжката завинаги.- каране без книжка - затвор от 3 до 5 години.- убийство на пътя - доживотна присъда без право на замяна.Скотския чалга-народ трябва да живее в постоянен страх, ужас и унижение, за да е кротък.
25
0
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Да, но ако не е предоставен видео регистратора от КАТ, за съжаление това не се счита за доказателство и джигита ще продължи да си хвърчи...
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали знаете защо нарушенията нощем са по-малко. По тъмно по-лесно се сгъват двайсетуните, но ще го обясним с липсата на трафик.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не искате да пострадате от някой джигит - слагайте си видеорегистратори Вместо да се обяснявате надълго и широко как някой ви е притиснал и сте излетели от платното , показвате записа и това е Вижда се марката на колата , номера и на следващия ден онзи вече е в ареста
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе шутьо ти дето ни наду главите с твоите камери!Ти сигурно си представяш че падат безплатно нейде от небето!Нали пак ти ще ги платиш ве,налъм!Нали пак катажийниците ще имат "срив на системата" да трият записите на разни мутри,мутроподобни,разни партийни величия и местни феодали с крадени пари!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само разбирачи тука :D И то по всички теми :D А като дойде време за площада мишкувате :D
20
4
 
16
 
! Отговори
Господин никой преди 4 години
Всички проблеми с пътната настилка се решават с ограничение на скоростта . Такива безумни случаи има, че с кеф да нарушиш.Минаваш по околовръстно покрай бензиностанция- ограничение 50. Магистрала Тракия е с ограничение 90 между Чирпан и Стара Загора и проблемът е решен с години.Разбитото платно не е затворено.Изпадаш в дилема или да караш в разбитото платно с 90 и да си скапеш колата, или да караш в здравото със130. Горяло сметище и вместо да потушат пожара -ограничение 40.
19
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Почти всички нарушения в България са пряко следствие от три неща - пълна липса на контрол, лоши пътища и знаци и маркировки, неотговарящи на пътните условия. Не слчуайно най-много и най-опасни нарушения правят чужденците-шофьори, които в България са като отвързани заради липсата на контрол, но не са свикнали на лошите пътища и знаците и маркировките, неотговарящи на пътните условия и правят много катастрофи.
18
0
 
10
 
! Отговори
Само буквално, обаче преди 4 години
До Анонимен 17Джигит означава кавказки въоръжен конник-войн.;-)
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем е, че в България КАТ и останалите от онези 80% твърдят, че нарушенията ще намелят ако се повишат наказанията, повишават ги редовно, а нарушенията стават все повече. В нормалните държави правят други неща и там ефект има - нарушенията са малко.
16
2
 
11
 
! Отговори
Айде сега...:)))) преди 4 години
Нали ако зад всеки от нас тръгне един необозначен автомобил да ни мери скоростта и да снима за нарушения до един час целокупният български народ остава без нито една книжка и тръгва пеш.:))))Иначе на приказки всички сме много дисциплинирани водачи.
15
14
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Пак повтарям - и на магистрала , и на обикновен път - през 10 км. - камери !!!!! Иначе спасение няма.!!!!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джигит означава младеж, юнак, герой ...
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да сложат навсякъде ограничение 50 км и ако може знаците които все още не са обрасли и се виждат,да ги скрият зад най близките клони!Така КАТ ще преизпълни плана и нарушенията ще станат най малко 100 000 на седмица!Някой някога да е видял храстажия да спре безразсъдно коращ румънец,турчин,тираджия,рейсаджия и т.н.!