Джигитите по родните пътища - все повече

КАТ отчита драстичен скок на нарушенията на шофьорите
23 авг 2019 11:48,
56
Джигитите по родните пътища - все повече
Снимка: БулФото

Само за 6 дни - от 12 до 18 август, при специализираната акция на "Пътна полиция", са установени цели 44 500 нарушения на позволената скорост. Данните на ведомството са стряскащи, защото показват огромно увеличение на броя шофьори, които карат безрасъдно.

"Броят на установените нарушения се увеличава и то драстично. Установените нарушения през 2018 г. при същата акция през месец август са с около 17 000 по-малко", заяви пред bTV главен инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция".

Още по темата
Най-големият брой нарушения са установени от мобилни камери - 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602, а със стационарните - 4862.

Статистиката сочи, че по-голяма част от нарушенията са извършени през деня - 41 583, а през нощта са регистрирани 2956 случая.

По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти.

От "Пътна полиция" казват, че работата е съсредоточена върху това да се увеличи броят на камерите по пътищата и по този начин да се повлияе положително на пътната безопасност.

Последната статистика на "Евростат" пък показва, че за първите седем месеца от началото на годината по вина на водачите са настъпили много катастрофи и най-големият брой от тях са заради несъобразена скорост - над 900 инцидента с повече от 100 жертви и над 1200 ранени.

Според инспектор Георгиев много важна е правилната преценка на водачите по отношение на скоростта и дистанцията, която спазват.

"Напълно възможно е както млад, така и опитен шофьор да вземе грешно решение в дадена ситация и да се стигне до инцидент", категоричен е той и добавя, че никога не трябва да се забравя, че с поведението и с неспазването на правилата се застрашават други човешки животи.

"Трябва да се стараем да си подсигурим време, защото то ни дава възможност да реагираме правилно. Когато караме с висока скорост, това време не стига", изтъкна той.

Разсейването е съществен проблем при шофирането и не е свързано само с използването на мобилен телефон. Дори пушенето и пиенето на кафе могат да доведат до това в ситуация да не сме достатъчно концентрирани, предупреждават от "Пътна полиция". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не ви ли стига до плоските мозъчета идеята, че нещо не е правилно, след като става все по-зле?Например да премахнете излишните ограничения, съществуващи на хиляди места? Или си знаете само глоби и щавене на матряла?
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При всяко слагане на знак до 40 или до 50 км/час, на път, на който безопасната скорост е над 100 км/час, нарушенията за превишена скорост се увеличават, увеличават се и катастрофите.
10
6
 
6
 
! Отговори
Българ преди 4 години
До кога само ше констатираме е другари от КАТ, жестоки глоби и затвор трябва, иначе няма оправия с бай ***
9
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Огромно нарастване на нарушенията няма, вкл. и тези за превишена скорост. През 1999 година имаше средно на ден по около 150 милиона нарушения, от които КАТ регистрираше около 1600 на ден. През 2009 нарушенията вече бяха 200 милиона на ден, от които КАТ регистрираше около 2000 на ден. Причината за скока беше, че хората се престрашиха да шофират по пътищата на България, а не само мутрите. През 2015 година по 200 милиона нарушения средно на ден, а сега са по 220 милиона средно на ден.
8
3
 
12
 
! Отговори
Август не е мерило преди 4 години
Сега куцо, кьораво и сакато, което по принцип не шофира, натоварва домочадието и тръгва нанякъде да "почива". И естествено е забравило да кара. Отделно жегата, натоварения трафик, гастербайтерите...Ако глобите са пропорционални на ДОХОДИТЕ, не на заплатите, на ДОХОДИТЕ и най-големият баровец ще се замисли като знае, че може да отнесе 20 000 лв. глоба за 50 км.в час над ограничението, например. Както е в Швейцария, между-другото. Там един банкер го одрусаха 300 000 швейцарски франка.
7
2
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
По неадекватните и задремали шАфИори винаги с надут клаксон или тромби.
6
3
 
8
 
! Отговори
// преди 4 години
zeus, те старите кошници не струват и 1500 лв., а не са малко по родните пътища. Та, 10% на 1500 лв.=150 лв. А тези със скъпите коли, сигурно се водят на социално слаби, фирми и т.н.Матряла, матряла...
5
4
 
23
 
! Отговори
И миналата са толкоз преди 4 години
Просто нямаше кой да ги снима.И все повече ще стават - вече почти няма нова кола под 150 коня и да не вдига 200 км. в час. И най-вече българите се мразим помежду си, всеки гледа да натисне другия отзад, да не му даде да се престрои, да не го пусне да го задмине, да му свирне, да го напсува.Когато станем по-добри и по-нормални хора ще се оправи и проблемът с катастрофите. Половината от които, са предизвикани от яд, инат, злоба и комплекси.
4
5
 
4
 
! Отговори
339 преди 4 години
Проблем са много от младите шофьори със стари коли и много от остарелите/над 60 г/шофьори с нови мощни коли.
3
6
 
10
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Направете глобите пропорционални на цената на колата, да кажем 10 процента от стойността и ;)
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как така? Нали....камери, глоби, Герб...?Що не се получава?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При младите необразовани младежи е системно увеличаването на нарушенията, а при всички останали водачи тази тенденция се забелязва със закупуването на по-нови коли, на които не се усеща високата скорост.