Кой трови въздуха в Перник? От ТЕЦ-а: Не сме ние!

Все пак два от генераторите ще бъдат спрени
Обновена: 5 сеп 2019 09:46 | 5 сеп 2019 09:45, Петя Славова
14
Кой трови въздуха в Перник? От ТЕЦ-а: Не сме ние!
Снимка: архив, Reuters

След като хората в Перник се оплакаха от въздуха, който чистят - два от генераторите на ТЕЦ-а в града ще бъдат спрени. Това е резултатът от вчерашната мащабна акция в няколко топлоелектрически централи в страната. Оказа се, че в електроцентралата използват неразрешено гориво и изгарят биомаса, което е в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството.

Още по темата

Хората в Перник твърдят, че въздухът там е по-чист в последните 24 часа. Проверката в ТЕЦ-а продължи часове наред. "Вече не мирише. Няма задушлива миризма. Диша се по-леко", коментира жител на града пред Нова тв.

Перничани мислят, че въздухът в града е чист благодарение на вчерашните проверки и спирането на двата генератора. "Дали е заради спирането на генераторите или някой е спрял не можем да кажем, но вече въздухът е по-чист", коментираха те.

Кметът на града Вяра Церовска обясни, че в общината няма сигнали за замърсяване на атмосферата. "Към този момент институциите работят и правят проверки и се надявам, че това ще продължи. Убедена съм, че заедно с моите съграждани ще успеем да оставим нещата такива, каквито са през тази нощ и няма да има напрежение", коментира Церовска.

Тя не даде категоричен отговор дали е възможно двата спрени генератора да замърсяват въздуха в града „"Аз не мога да хвърля обвинения или да оставя съмнения. Има си контролиращ орган и трябва да се проверят всички възможни замърсители в района. От 6 месеца има нарушения, 16 проверки са направени. Институциите са активни", коментира градоначалникът.

Не на такова мнение е изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" Любомир Спасов. Според него въздухът в града е по-чист, не защото ТЕЦ-а е спрял работата. Той обясни, че централата работи и сега, когато не се отчита замърсяване във въздуха, тъй като още не е получил официален документ за спиране на работни дейности. Спасов отрече и, че там се гори боклук, внесен от Италия. "И в документите го пише", отсече той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
глас от тоалетната преди 4 години
Не съм и аз!
12
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
България се превърна в един огромен крематориум, обаче ни горят живи!
11
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Накрая така ще се размирише и всичко ще излезе наяве! Какъв човек трябва да си, че да тровиш хората и децата им? И защо работещите в тези Тецове мълчат, работата ли им е по-важна, или здравето и бъдещето на децата и внуците им?!
10
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ТЕЦ Перник не гори ***, а мирише, ами ТЕЦ-овете Бобов дол, Брикел? Защо и там мирише?
9
0
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Горят се боклу,,ци в ТЕЦ Бобовдол от Италия и Полша.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздуха в България го трови ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ и даритките му!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко трябва да си *** и алчен да напъхаш тонове пластмаса в теца и да ги изгориш ????
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както третия свят затегна проверките за внос на отпадъци и в Европа се почуства липсата на заводи за преработката на вторичните суровини.И ако не го вземат на сериозно , до няколко години ще става още по-зле.
5
8
 
3
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
Естественно че голфовете го замърсяват ,в Германия няма толкова колкото в Перник.
4
4
 
9
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
До АнонименНе знам точно кой какво гори АМА ПАРОГЕНЕРАТОРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОРЯТ БОК.ЛУЦИ!!!!без специална МНОГО скъпоструваща инсталация. А това за сламата не знам как да го коментирам.П.П. Не казвам че някъде в теца или около него не се горят *** НО това което го дават по ТВто няма нищо общо с истината!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Сливен е същата ситуацията.....
2
1
 
13
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Биомаса от дрона не видяхме, но пластмаса имаше около 50 тона. Никой не знае как е попаднала там, в днешно време гадната пластмаса се появява навсякъде, в моретата, във въздуха, под мостовете, а вече и в ТЕЦ. Някой я е хвърлил там незаконно, такива неизвестни извършители има много.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимките на балите с *** вътре на площатка в ТЕЦА кави са? Нали уж ЕС ще бори промените в климата,мръсния въздух,хвалиха се със заводи за преработване на ***,а си горят *** в страна членка на съюза. ЕС лицемери.