Заради липсата на вода: Перник на режим от 18-ти, та чак до април

Спасението – да вали всеки ден поне една седмица
35

"В и К" - Перник предлага въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена". Това обяви на пресконференция управителят на дружеството Иван Витанов.

Чешмите ще текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

При условие, че няма дъжд, този график е предвиден да остане в сила до април, посочи Витанов.

Още по темата
По думите му нивото на водоема към днешна дата е 5,655 млн. куб.м при максимален 25,2 млн. куб.м. Притокът е 29л/сек., разходът е 829 л/сек.

Витанов отрече да е правено каквото и да било изпускане на "Студена" в рамките на едногодишен период. Според него, за да тръгне вода към чашата на язовира, е необходимо да вали ежедневно поне една седмица.

От засушаването почвата се сви и започна да къса водопроводите, обясни другите проблеми Витанов, цитиран от БТА. По думите му само за месеците август, септември и октомври има с 300 аварии повече отколкото същия период на миналата година.

"Снеготопенето не можа да напълни язовира. От пролетните дъждове нито една капка не е капнала", посочи управителят.

За възможно въвеждане на воден режим община Перник е била уведомена писмено още 7 октомври. Отговор обаче е бил получен едва вчера, каза Витанов.

От 1 ноември е прекъснато водоснабдяването на "Стомана Индъстри". Ограничението няма да важи за Радомир, който се снабдява от местни източници. Единствено притокът, възлизащ на 50л/сек., предназначен за Радомир, ще влиза в язовир "Студена".

Режим на водата на населените места, снабдяващите се от язовир "Студена", е бил въведен последно през 1993г., припомни Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
До Асен Илиев преди 4 години
Милиони тънат и в незавършения яз.Кюстендил, в забранените още през 90-те ХК "Рила" и "Места", в идеите за лангуркането на вода през цялата страна за нуждите на т.нар. "3-та металургична база край Бургас". А и там има още поне 2 недостроени водоснабдителни язовира: Раков дол и Индже войвода.Простата сметка относно довеждането на водата до центъра Перник показва 25 км по въздух от съществуващия яз.Красава, 42 км от Искър, 30 - от Дяково, срещу 28 от Калотинци, но БЕЗ ЯЗОВИР и пречистване!
30
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
хахаха също като оня виц от близкото минало, -кога ще може да ми включите домашния телефон-15 април , догодина-Ама преди или след обед, защото сутринта имам час в автосервиза
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина сушата продължи доста дълго. Но не вярвам това да е причината за режима, защото иначе всички щяхме да сме на режим. Още повече, че след като вода има в остналата част на България, трябва да се помисли как да се осигуряват постоянни водоноски. И да се направи проверка как е поддържан язовира. Защото ако при първата суша започват с режимите, не знам какво ще правим като климатът съвсем се побърка.
28
3
 
2
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Честити ви климатични промени, голфари.
27
0
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
Честита убедителна победа на първата политическа велика сила на Балканите. Това не е проблем, за 3-4млрд ще дойдат арабите да направят и водопровод към Сърбия, от който ние евентувално ще може да получаваме вода, ако слушаме Русия разбира се. Ако не слушаме Русия, отиваме на вариант старобългарски обичай, тричене на куче за дъжд.
26
0
 
8
 
! Отговори
АаВвСс преди 4 години
А аз да попитам за село Извор (Радомир), защо цяло лято има режим на водата?Писна ми да си плащам сметките, а да не получавам адекватно обслужване като клиент.... Водопроводната мрежа била се пукала, заради сушата?А не ли е, защото е прекалено стара и трябва да се подмени?Защо по дяволите трябва да се правите на ощипани, при положение че всички знаят какви са проблемите, а не се вземат някакви мерки, вместо да се събират само пари?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарю кмет,честит мандат!И честита баня,значи..
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе послъгва с изпускането на водата.Лятото трябваше да ремонтират стената с водолази, но не намериха и изпуснаха половината язовир за да ги направят по нашенски.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Щерю- Русе не го мислете , той е комши със Румъния, пък те имат много ток , и газ, и нафтата им е по добра от българската. Изобщо Царство България е така. Източна Румелия също е добре със комши гърците и турците. Само Западна България не знам със братята велики македонци как са.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Боко от село Банкя е ТАКА.И по-зле ще става.МНОГО по-зле.
21
0
 
4
 
! Отговори
висок преди 4 години
Я проверете има ли ВЕЦ на язовира... кой е собственик, и колко време е работил...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Асен ИлиевИ къде точно е тоя язовир Земен, че нещо се разсеях? Надявам се нямаш предвид "Пчелина" или нещо бивше и текезесарско. А ако говориш за изоставеното строителство на Треклянска/Раянска река при Калотинци, опасявам се, че и по време на Соц-а не ставаше и не беше предназн за водоснабдяване.
19
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и да,Съвет от "Извънземните":-НЕ ПОЛИТИЗИРАЙТЕ нещата!!!!!!!!!Природата се ПРОМЕНЯ,при това с БЪРЗИ темпове!..И НЕ,НЕ човешката дейност е причината!Не бъдете такива самовлюбени нарциси !../като Шебека,титуловащ се "минПридсидатиль"!/Човека е просто ПЪТНИК на тая Планета!А Той дори не си е купил билет!за това,ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ ПРАВИЛАТА,той/"Човека"/ изпада И ЩЕ ИЗПАДА все повече и повече в тежки ситуации..-Динозаври-200 милиона години,"човекозаври"-5000 години..ДА ВЛИЗА СЛЕДВАЩИЯ ВИД !
18
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен7А!...Авер,ти *** обърка тотално!..Не са ли още Тиквогробарите на власт?...Кога бесепарите са ги изтласкали тия?..Проспал ли съм некои събития?....или просто си блъскаш помиите тук?
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не го направиха преди изборите този режим. Нима 20 000 000 кубика се изпариха за два дни след изборите. За да не ви го турнат вустенцата ли. Вашата *** гърберска сеяндурска.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хващайте винкело и започвайте.....знайш колко бъззо, че стане водопроводо
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебеловратият демократ концесионер какво казва ...
14
5
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Народе, кога ще вдигнеш глава и ще изметеш *** от властта ? Но трябва да е силово, гражданска война и гражданско неподчинение трябва. А Бойко трябва да бъде разстрелян на жълтите павета за назидание на цяла му свита. Останалите бити и е*ани на паважа!
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А когато и София, и цялата страна бяха на режим и на ток, и на вода - това не се брои, нали? Три часа нямаш ток, един час имаш; вода - два пъти на ден за по един-два часа, и все по нощите. Оттогава ни излезе име - ти от София ли си, или така си миришеш?Перничани да бяха насмели комунягата-концесионер още през лятото вместо да вият до Бога - въх, ожалете ни! Цяло лято гледаме напуканото дъно на "Студена", чак сега им стана криво за режима.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така. Пръскат ни като ***. И даже и не го крият вече. По западните медии многократно имаше публикации със които обявиха че тези програми се разширяват всяка година и вече обхващат всички членки на НАТО. Хората вече имат минимална мозъчна функция и нищо не им прави впечатление. Догодина като пуснат новите 5G мрежи това вече ще е краят на тази цивилизация и началото на зомби цивилизацията. Хората на бъдещето ще има средно IQ колкото на 7 годишно дете.