Като европейците: Все повече гастарбайтери в България!

Хотелиери "внасят" все повече работници извън ЕС
9 ное 2019 10:30, Петя Славова
79
Като европейците: Все повече гастарбайтери в България!
Снимка: архив, Булфото


С над 20 на сто са се увеличили гастарбайтерите, показват данните на Агенцията по заетостта за периода от януари до края на септември тази година.

Достъп до пазара на труда от началото на годината е предоставен на 2205 от 36 трети държави, цитира данните на агенцията вицепремиерът Мариана Николова на днешния парламентарен контрол. Регистрираната краткосрочна заетост до 3 месеца на 390 командировани граждани на трети страни и на 10 820 сезонни работници на работа до 90 дни.

 Общият им брой е достигнал 13 415 души. За сравнение през 2018 г. работещите граждани от трети страни са били 10 948. Най-голямо е увеличението при сезонните работници – 2505 души. С над 200 души повече са наетите краткосрочно само до септември.

По традиция най-много наемници идват от Украйна, за 2018 броят им достига 7142 души, но за деветмесечието са се трудили у нас вече 9010. Повече служители родните предприемачи са наемали от бившите соцрепублики - Молдова (1038), Киргизстан (895), но и от Северна Македония (321). От „земята на четиридесетте племена“ ръстът на работници е близо три пъти само за деветмесечието спрямо цялата минала година. Намаляват наемници от Турция.

Хотелиерите "внасят" все повече работници извън ЕС (11051), докато година по-рано в сектора работещите са били 8410 души. Останалата част досега най-много заети са в строителството (608), селското стопанство (482) и преработващата промишленост (395 души).

Често бизнесът се оплаква от недостиг на работна ръка. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил. Затова работодателските организации отново настояха миналата седмица за ускоряване на процеса при наемане на работници извън Евросъюза. По информация на Българска търговско-промишлена палата повече от 6 месеца отнема процедурата за назначаване на служители на някои длъжности.

Вицепремиерът Мариана Николова коментира, че режимът за работа е облекчен. "Обвързани сме с директиви и в момента имаме допълнителни предложения, които обсъждаме в структурата с външното министерство и Дирекция "Миграция" и евентуално при конкретни предложения ще внесем и промени", каза още Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Българиягастарбайтери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тогава защо искат да работим до 75г.?
71
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 72 За това което говориш Ако си голям и помниш.Го имаше през комунизма! Всичко останало и неслучило се в бъдеще.Го уби предварително "демокрацията"! Празни думи изричани в безвремието в което живеем наложено ни от други!
70
3
 
6
 
! Отговори
читател преди 4 години
До българинА къде е родният замък? Където 9-10 поколения са живяли?В Долно Нанагорнище къща с градоплет със слама и глина.
69
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 68 "читател"...О знам знам 68..Ама едва ли ще ти е "интересно" и ти да го знаеш де! -:) Едва ли те интересува моята рода! Просто ти дойде така от вътре да се заядеш с мен! -:) Прекрасно знам какво пиша! Уверявам те!
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те сами ще си дойдат, Територията е най-слабо заселената държава в ЕС, 3.4млн Българи и 1млн въглени.
67
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 67 Какъв "комунист" съм ти аз бе момченце? Четейки глупостите ви тук малки американофилчета.То само "никовете ви" ви издават "ха хахааа" И като вметнеш и останалите наречия "ватенки" "***" И да не изброявам още.Сте ни ясни като бял ден бе дечица! Деца Не ходили в казарма.Не държали автомат! Без достинство като мъже за България. А само ровейки се в нета с "интерес" към една измислена държава зад океана.На *** на географията.И се сърдите че ви наричаме американофили? Ами такива сте?
66
8
 
1
 
! Отговори
читател преди 4 години
До българинКой са *** бе умнико?Ти сигурно не знаеш трите имена на дядо си, а камо ли на пра баба си.Нито пък от къде са дошли, и на какъв диалект са говорили.Многооооо чиста нация е българската, най-чистатаааааа...
65
11
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хаааа...66 преди 4 години
МЕРСИ ЗА ОТКРОВЕНИЕТО!НАЦИОНАЛИЗМА И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА СА СИ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!ПОСЛЕ МИ КАЖИ , ЧЕ НЕ СИ "КОМУНИСТ ИЛИ ФАШИСТ"....ХА,ХА,ХАААААААААА...РАСИСТ ***!
64
6
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 63 Защото национализма си дреме във всеки истински българин бе бо ту ш! За това! Не желаем хора с тъмна кожа! И ако на теб ти е все едно.Че сестра ти ти е довела "зет" От банановите държави.На мен не ми е все едно! А ако толкова не ти пука за това.Бегом в САЩ! Там има всичко и всякакви *** за които само парите са култ!
63
11
 
4
 
! Отговори
времена преди 4 години
На времето комунистите пъдеха българите за да има работа за изродчетата им.Дойде Бойко и сега има работа за всички, че и внасят работна ръка.
62
2
 
2
 
! Отговори
Ле-ле... преди 4 години
С кво се различавате и сте повече от ромите ,бе...ха,ха,хааааааааааа....ЕДНАКВИ СТЕ ,БЕ...!КАТО ДВЕ НОЩНИ ШКАФЧЕТА СТЕ----НИКАКВА РАЗЛИКА!
61
6
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ЩО НЕ ИСКАТЕ ХОРА С ТЪМНА КОЖА , БЕ...??!ВИЕ ДА НЕ СТЕ ОТ ПАРИЖ..?!ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ВЕЧЕ СЕЛСКО-РОМСКИЯ СИ ПРОИЗХОД...ХА,ХА,ХА,АААААА...ОТ СЕМЕЙСТВА НА "СЕЛСКО -СТОПАНСКИ ТРУЖЕНИЦИ"?????КАКА ВИ ОТ с.КРУШОВИЦА , ЗА "АМЕРИКАНКА" ЛИ СЕ ИМА ВЕЧЕ....??!!
60
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 60 Та не искаме хора от тъмната раса!
59
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
Нееее! Нищо подобно 60 ти -:) То цялата ни "икономика" работи за САЩ! Та те какво да правят тук? -:) Ноооо не искаме ***! Схващаш ли?
58
4
 
3
 
! Отговори
АМИ , ТОВА Е ....! преди 4 години
Вие кво ,бе...ха,ха,хааааааааааа...Американски гастарбайтери ли търсите ..!!!??
57
5
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Да бе..Като ги гледам тия "гастербайтери" Все едни "ваклички" ! Та на "***" бият направо! С едни къси "къдрави" коси. Направо слезли от банановите дървета там! Леле леле.И това ми били "гастарбайтери" ? То те имат какво да научат от нас.Ама ние от тях нищо!-:) И все по строителните обекти ги виждаме само! -:) То ако е така.можем и без тях!!! Пришълците с големи джуки.Не са никакви гастербайтери!!!А просто племе което ще ни превземе след години и смеси с Европейската раса кръвно уви!!!
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то по другн начин нчма как да идват пари в държавата. Българското население намалява, а трябва работна сила все пак. Жалко, всички тези работни места можеха да бъдат заети от българи.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами останалите показатели кога ще ги стигнемгастарбайтерите са средство да не се повишават заплатите на българитеима достатъчно хора в българия които биха заели тези места ако им платят подобаващос народни пари плащат на работодателя да назначи чужденеци той си богатее като тези пари не отиват при чужденецаначин за крадене от българската хазна който ги върши тия работи е най малко за затвор - да ако имахме държаваа не население управлявано от колониална администрация
54
1
 
26
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Защо не напишите че има програма която стимулира фирмите ,взимат от държавата х 1000 лева /месец за назначен молдовец/украинец и затова предпочитат чужденци вместо българи ... това е реален пример от Пазарджик без да посочвам чужестранния инвеститор
53
2
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До wfffff: Точно тези, които избираме да ни управляват, трябва да ги интересува остават ли работещите в България, или емигрират, и как ще се реши демографският проблем. За сравнение в Унгария държавата отделя голям финансов ресурс за подпомагане на младите семейства:Семействата с 2 деца получават близо 70 000 евро за дом и кола, а тези с 3 деца около 110 000 евро.Който може, го може, а който не може (като наш Бойко) го докарва от приказки.