Магистралите и първокласните пътища - смъртоносните отсечки в страната

Високата скорост е основната причина за стотиците инциденти по аутобаните
38
Магистралите и първокласните пътища - смъртоносните отсечки в страната
Снимка: Булфото, архив

Над 70 са смъртоносните отсечки в страната, показват нови данни на Агенцията за пътна безопасност.

С най-много катастрофи са магистралите и първокласните пътища, сочат данните на пътната полиция за 2019 г.

Високата скорост е основната причина за стотиците инциденти по аутобаните. Катастрофите по първокласните пътища са най-вече заради неправилно изпреварване.

Трите магистрали – „Тракия”, „Хемус” и „Струма” в участъка от Перник до Кулата са трасетата с най-много пътни инциденти от началото на 2019-та година до момента.

Най-много са катастрофите на „Тракия” – над 82 021 загинали и 230 ранени, по данни на пътната полиция, цитирани от bTV.

На второ място по аварийност е „Хемус” с близо 400 катастрофи, 11 загинали и 82 ранени.

Стотици инциденти са регистрирани и по първокласните пътища като най-смъртоносен е път Е 79 – от Видин до Кулата. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите и над 200 ранените. В черната статистика е и пътят Русе – Велико Търново – Маказа с 455 катастрофи с 21 загинали и над 200 ранени.

"Анализът за възникналите ПТП на магистралите основно е несъобразената скорост, неспазване на дистанция и неправилно изпреварване. Това са трите основни причини за произшествията там. По първокласните пътища – един от основните показатели, който може да се изведе и напоследък се наблюдава все по-често, това е навлизане в насрещната лента от водачи на МПС, при които възниква челен, страничен удар и там щетите са сериозни”, обясни Петър Соколов, от отдел „Пътна полиция”, ГДНП.

От пътната полиция предупреждават шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата с подходящи гуми, да си проверят фаровете, чистачките и спирачките. А на пътя да внимават много заради рискове от аквапланинг и черен лед – фактори, които правят колата неуправляема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
28
 
! Отговори
11 преди 4 години
"възниква челен, страничен удар" - как да приемеш тая простотия сериозно? Пътят бил Велико Търново - Маказа, загиналите 82 021. Кретения до шия.
12
3
 
20
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Основен фактор за произшествията са тежките самосвали каращи с превишена скорост навсякъде, тировете и търговските бусове. Всички те плащат глоби на едро, няма санкции защото са с връзки в КАТ. Следват мутробизнесмените и разни комплексари.
11
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На банкянския крадец пътищата са такива. И на сухо се пързалят,но затова никой, нито дума. Както и използването на негодни за целта фракции, с много лесна полируемост. И затова се мълчи. За далаверата с кариерата в дядово, мълчи кофпомпаджията неук. Важното е фаровете да блещят по пладне, риванола да е в срок на годност и минку рушвета да дреме стресиран с камерата.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДиНали трЕбва да се мисли?!
9
1
 
30
 
! Отговори
Ди преди 4 години
..."на Тракия над 82 021 загинали и 230 ранени". Камелия Цветанова, сигурна ли си? Цифрата не ти ли направи впечатление? Не се иска кой знае колко разсъдък!
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят проверка от независим външен орган за качеството на асвалтовото покритие. При валеж този некачествен асвалт става като пързалка. С чисто нови гуми на две седмици Мишелин се завяртях и благодарение на бързата ми реакция не отнесох Мантинелата и някоя кола около мен. Асвалта е под всякаква критика особено в новите участъци.. Трябва да сложа гуми с железни шипове за да съм сигурен че при 120 км няма да излетя от пътя.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събаряйте ги тия магистрали. По добре пътищата да са с много дупки и завои за да се кара бавно, ама Бойко направи магистрали по заповед на американците за да се избиват българите.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправете си данните.
5
0
 
28
 
! Отговори
Гост преди 4 години
над 82 000 загинали? Вие избихте два средно големи града на тая магистрала!
4
3
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Не скоростта, а пътните условия са причината , както и дебелогъзците от КАТ! Не може само с камерката да следиш да снимаш на 60 км кръстовище извън населено място , вместо да свършиш нещо полезно! Най-смъртоносен е79, тогава защо пишете за магистралите тъпани такива! Две ленти, некачествен асфалт, ниска култура на шофиране, стари коли, обрасли пътни знаци, дупки и неравности , това са основните причини за загиналите и повечето от тях са по вина на властта, която все се е ненаяла!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По статискита на КАТ да. Защтото каквото и да се случи идват и пишат "несъобразена скорост", което незнайно защо се тълкува винаги "превишена скорост". Ако на огр. 60 стане катастрофа и са карали с 50, пак ли е несъобразена скорст (превишена)?Ниската култура на пътя и липсата на толерантност в 90% е причината. В Германия, която вечно е за пример, на участъците по магистралите без ограничения има най-малко (смъртоносни) катастрофи.
2
1
 
28
 
! Отговори
Лека преди 4 години
забележка доста силно казано магистрали и пътища.В България тези две понятия се различават коренно от тези в нормалния свят
1
0
 
33
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
"Най-много са катастрофите на Тракия над 82 021 загинали и 230 ранени, по данни на пътната полиция, цитирани от bTV."Ко каза ко