Магистралите и първокласните пътища - смъртоносните отсечки в страната

Високата скорост е основната причина за стотиците инциденти по аутобаните
38
Магистралите и първокласните пътища - смъртоносните отсечки в страната
Снимка: Булфото, архив

Над 70 са смъртоносните отсечки в страната, показват нови данни на Агенцията за пътна безопасност.

С най-много катастрофи са магистралите и първокласните пътища, сочат данните на пътната полиция за 2019 г.

Високата скорост е основната причина за стотиците инциденти по аутобаните. Катастрофите по първокласните пътища са най-вече заради неправилно изпреварване.

Трите магистрали – „Тракия”, „Хемус” и „Струма” в участъка от Перник до Кулата са трасетата с най-много пътни инциденти от началото на 2019-та година до момента.

Най-много са катастрофите на „Тракия” – над 82 021 загинали и 230 ранени, по данни на пътната полиция, цитирани от bTV.

На второ място по аварийност е „Хемус” с близо 400 катастрофи, 11 загинали и 82 ранени.

Стотици инциденти са регистрирани и по първокласните пътища като най-смъртоносен е път Е 79 – от Видин до Кулата. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите и над 200 ранените. В черната статистика е и пътят Русе – Велико Търново – Маказа с 455 катастрофи с 21 загинали и над 200 ранени.

"Анализът за възникналите ПТП на магистралите основно е несъобразената скорост, неспазване на дистанция и неправилно изпреварване. Това са трите основни причини за произшествията там. По първокласните пътища – един от основните показатели, който може да се изведе и напоследък се наблюдава все по-често, това е навлизане в насрещната лента от водачи на МПС, при които възниква челен, страничен удар и там щетите са сериозни”, обясни Петър Соколов, от отдел „Пътна полиция”, ГДНП.

От пътната полиция предупреждават шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата с подходящи гуми, да си проверят фаровете, чистачките и спирачките. А на пътя да внимават много заради рискове от аквапланинг и черен лед – фактори, които правят колата неуправляема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама не!Искам да падне снег като едно време да опре пода на колата в снега и гумите и най-скъпите да боксуват !!!!Е тогава да ги видя гъзарите как ще ми се правят на безсмъртни с каквито и коли да са!!!!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето пак магистралите виновни,а водачите ''спазват'' закона а?!!!!!Ама защото системата ''мой човек'' крие нарушителите и им трие глобите,или по телефона с някой познат в КАТ.Все известните и с връзките се измъкват!А за тия с многото пари няма какво да говорим!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От пътна Полицая предупреждават да подготвим автомобилите. А защо тази агенция не натресе солени глоби за тези пътища убийци на отговорните лица и фирми ремонтирали тези пътища а все шофьорите иска да глобява.
30
1
 
19
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Проблема по родните пътища не е превишената скорост, а неграмотните водачи! Не може на магистрала да изпреварваш със 100 км друго МПС което се движи с 95 км., не може на път с разрешена скорост 90 да се влачиш с 60. Използавне на мигачи? Абсурд! Не се използват, защото електромера на колата върти. ТИР-ове изпреварват на забранени места и карат като обезумели, но излязат ли от БГ спазват правилата. Няма адекватен контрол. Това е истината за БГ пътищата.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Служба национална стъкмистика пак се изхвърли. При над 600 загинали най-смъртоносния път взел жертви, или по малко от 3%. Ама най смъртоносния път е най-дългия в Беге бе аланкоолу. Бива простотоия ама чак пък толкоз....
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да вдигнат разрешената скорост на 170км/ч, да видите колко донори ще има. Оф, то пък няма медицински хеликоптери и всичките тия органи ще изгният, както и собствениците им. Еми...нищо, пак си ги избирайте. Само че тия дето карат като ненормални, обикновено са с джипове. И съответно, ще убият много повече хора с тъпотиите си, отколкото ще има риск за техния живот. Идва със 170км/ч, светка ти, избутва те от лявата лента, и при лош късмет става катастрофа, а той отпрашва към залеза. И така.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То през войната е нямало 82 хиляди убити, айде оправете си цифрата, пак някой си е бъркал в носа, като е писал статията!!!
26
0
 
15
 
! Отговори
Русия преди 4 години
"Най-много са катастрофите на Тракия над 82 021 загинали и 230 ранени"???
25
1
 
15
 
! Отговори
redordead преди 4 години
най-опасни са между селските пътища през нощта, когато селяците шофират на 5-10 големи ракии, с лени гало,ши през зимата и фарове, които са светели прилично преди 20 години.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безнаказаността и нарочното не справяне с убийствата по пътищата е част от плана на режима Борисов за геноцид!
23
2
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
*** и на 100 лентов път да го оставиш той пак ще търси правило което да заобиколи и наруши за да се вкара в беля
22
6
 
13
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Има малко добри пътища,много талибани български карат като луди,няма милиция КОНТРОЛ,бъдещето е в БДЖ там няма задръстване по пътя.Няма пари отидоха в спорта ГЕРБ футболисти.
21
4
 
26
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Няма никакви смъртоносни отсечки. Има изкуфели тикви, които си мислят, че са над законите на физиката.
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви магистрали бе ? -пълна Бутафория - дупки ,кръпки,вълни ,аквапланинг и тн -коларски път .
19
1
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
20 години всяка зима все едно и също се дъвче да безумие. Ясно е, че е зима и най- добре да се престане с темата за КАТ и пътищата като вече ни се гади.В БГ и с стартовете да се движим, пак ще има катастрофи тъй като всички са много нагли и тежко комплексирани.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как можеш да се утрепеш на магистрала? Прав път с две ленти . И повечето време движението не е натоварено.
17
0
 
17
 
! Отговори
!? преди 4 години
82 000 загинали и 210 ранени и това само за 2019-та , Wow
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8И какво от това че си с нови гуми, ако не си с адекватна скорост за съответните условия! Особено пък на мокро.. а гумите Мишлен на мокро... няма такава отврат. Зимните са същия т**ак!
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** не заслужава магистрали,за него само път осеян с дупки ,така ще го е страх да не си изпочупи колата трета употреба и ще кара с 40-50км.в час!
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно обратното е. Магистралите и главните пътища са най-безопасните. Къде е по безопасно, на магистрала, където има 100 катастрофи на година, при преминали 10 милиона автомобила, или на третостепенен път, където има 7 катастрофи, при преминали 700 автомобила?