Българите умират от инсулти, инфаркти. Липсва профилактика!

Това е начин на живот, отбелязва проф. Иво Петров
2 дек 2019 10:45, Петя Славова
140
Българите умират от инсулти, инфаркти. Липсва профилактика!
Снимка: архив, Булфото

Само през последната година инсулти удариха 11 000 души, а инфаркти покосиха 10 000 нашенци. В последните няколко години имаме категорични данни за увеличаване на тези състояния и смъртността от тях. Това съобщи професор Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, по време на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда.

"Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика, отбеляза проф. Петров.

По думите му, откакто България се включи в европейската инициатива "Стент за живот", за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаляла три пъти.

Въпреки това обаче България остава една от страните – лидери по висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. По думите на проф. Иво Петров висока е смъртността от тях и в САЩ.

Профилактиката, ранното диагностициране и лечението на сърдечносъдовите заболявания трябва да бъде мисия не само на лекарите и на лекарското съсловие, но и също така и на институциите и на държавата, посочи специалистът.

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания. Това пък показва  широкомащабно световно проучване.

В рамките на 10-годишното изследване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В сравнение с хората, които нямат симптоми на безсъние, сблъскалите се с този проблем участници в проучването били с 18 процента по-голям риск да бъдат засегнати от въпросните увреждания.

Мозъчният инсулт е социално значимо и широко разпространено остро и спешно състояние. В света всеки 7-и човек е засегнат от него. Напредъкът в медицината и неврологията позволяват голяма част от тях да бъдат лекувани успешно, като след такъв инцидент хората се възстановяват и могат да се възвърнат към нормалния си начин на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
до варненката преди 4 години
Ами госпожо,то при соца трудно хладилник купувахме та камо ли климатик!Тогава и режим на тока имаше,та това телевизори,хладилници перални,фризери,съдомиални ни бяха непознати или трудно достъпни за купуване.!А против вибрациите на климатиците много добър ефект има постаянето на гумени тампони отгоре и отдолу на стойката-по 50 стотинки са парчето-общо 4 лева и те намаляват значително вибрациите.Н моят климатик ги поставих през 2007-*** година и досега вършат работа прекрасно!
125
0
 
0
 
! Отговори
Гражданка от Варна преди 4 години
Не ми се живее повече в тази държава-как спите и живеете от УЖАСНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КЛИМАТИЦИТЕ, закачени по блоковете кой където си иска. Сменям трето жилище заради това и СПАСЕНИЕ НЯМА! По соца нямаше такива неща, няма и глоби, просто не знам!Спасението е на село, в къща, но имам още ученик, който не може да пътува.Как няма да се увеличават, като всяка сутрин се будя с главоболие и недоспала?
124
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да умират, и без това няма полза от тях.
123
0
 
0
 
! Отговори
Стоянов преди 4 години
До Най-важно за животаВземи да се огледаш, живеем в икономическа щуротия, емоционално кастрирани, проблема е цялата обстановка и това в което сме се превърнали. Каква е любовта напоследък - поредна икономическа сделка (за справка :какво търси една жена?). Месото няма отношение - напротив но филмите, които си набиваш са твърде много. И моля те приземи се, пак ще легнем в земята в един момент, просто разликата е че здравия ще се мъчи повечко. А видимо дори не се заслужава.
122
1
 
2
 
! Отговори
няма терапевти преди 4 години
има само лабораторни анализи и реклама на аптеките!
121
1
 
2
 
! Отговори
В болницата преди 4 години
Здрав отиваш и болен излизаш от самата обстановка!
120
1
 
2
 
! Отговори
модерната апаратура преди 4 години
Първо във София до бракуване и после в провинцията!Стажант-лекърите първо да уморят народа в провинцията а после във столицата!
119
1
 
1
 
! Отговори
стажант лекари преди 4 години
Първо в дълбоката провинция по разпределение експерименти а после във столицата!
118
1
 
3
 
! Отговори
преди капитаризма преди 4 години
До АнонименЦялото Политбюро се лекуваше на Запад особено във Виена!
117
4
 
7
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Аз пък ще кажа на професора,че България е една от най-замърсените страни в света от химизацията на селското стопанство,която прокарваше "Партията". Опасното и забранено вече по света ДДТ се разгражда за много хиляди години,но "умни" партийни секретари напълниха навсякъде нивите ни с нето и с други химически бклуци,за да реализират рекордни добиви и с тях да рекламират социализма-кретенизма. После се явиха ТЕЦовете: те още пръскат в Българската атмосфера отровни газове,да не говорим за Чернобил!
116
2
 
8
 
! Отговори
Българите преди 4 години
умират най-често от лаком ***!!!99.9% от близки,роднини,приятели,познати,колеги или съседи,които починаха през последните години,ядяха,пиеха и пушеха,като за последно,като за световно?!?
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво вика оня брадясалият с мазната сплъстена коса?"Ще спра да пуша, те ли ще ми казват? Ама ха!"За Слабака говоря..
114
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 години
На практика българското "здравеопазване" се занимава с рекет и ефтаназия. Те нямат полза от здрави хора защото тогава кого ще скубят? И затова ако влезеш в болница за 1 болест ти откриват още 5 и почват да те "лекуват". Най вече ще ти лекуват портфейла ако е пълен. Ако не е ще те оставят да си умреш славно.
113
2
 
4
 
! Отговори
Киров преди 4 години
Няма никакъв контрол и затова Здравната каса се точи здраво. Трябва да има медицинска полиция която да следи дали лекарите правят нещо полезно или само точат. Трябва да има и пациенти под прикритие които да видят как се гаврят с хората в болниците и защо обикновени хора почват да бият лекари и други мустакати.
112
2
 
8
 
! Отговори
Зико преди 4 години
Няма да правим профилактика. Не вярваме на медицинските търгаши които слагат стентове на здрави хора. Произвеждат тонове медицински кадри и всичките искат големи заплати които да се плащат от този малък и изстрадал народ. Баста.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дo 113Безплатно ама друг път!Това,че не ти ги взимаха в кабинета като такса избор на екип,скенер защото не го покрива касата и другите пари дето се доплащат днес не значи,че беше безплатно здравеопазването.Просто всеки беше длъжен да работи,дори ромите и на всеки се удържаха пари.Днес само 30% работят и плащат реални пари за осигуровки в частния сектор,като с вноските си издържат държавните служители.Държавата уж внася за пенсионери,деца и държавни служители 30%,ама не реални пари а на хартия!
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина умира от пържоли
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ако подпишат инстанбулската конвенция,българинът трябва да спи да биe жена си и ще се пропее тоталноВсичко почва от домашния тормозЖените искат нещо,децата-друго, същите и те нещо искат
108
3
 
9
 
! Отговори
До113 преди 4 години
,,ПРЕДИ КАПИТАЛИЗМА здраеопазването беше безплатно,????Безплатно дотолкова,че си купувахме абсолютно всички лекарства.Безплатни лекарства имаше само за активните борци,които имаха безлимитни рецептурнатаЗа простосмъртните-антистенокардин и билки, а за номенклатурата-лечение /със стентове/във ФРГ при ,,гнилия капитализъм,,
107
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕДИ КАПИТАЛИЗМА здраеопазването беше безплатно.ПРЕДИ КАПИТАЛИЗМА ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ ДОСТЪПНО ЗА ВСЕКИ.СЕГА Е КАПИТАЛИЗЪМ,БЕДНОТИЯ,ПРОСТОТИЯ,ЧАЛГИЯ,БОКО И СЛАФЧО СИ МЕРЯТТЕЛЕВИЗИИТЕ И...СЕЛЯНДУРЩИНАТА.