Българите умират от инсулти, инфаркти. Липсва профилактика!

Това е начин на живот, отбелязва проф. Иво Петров
2 дек 2019 10:45, Петя Славова
140
Българите умират от инсулти, инфаркти. Липсва профилактика!
Снимка: архив, Булфото

Само през последната година инсулти удариха 11 000 души, а инфаркти покосиха 10 000 нашенци. В последните няколко години имаме категорични данни за увеличаване на тези състояния и смъртността от тях. Това съобщи професор Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, по време на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда.

"Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика, отбеляза проф. Петров.

По думите му, откакто България се включи в европейската инициатива "Стент за живот", за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаляла три пъти.

Въпреки това обаче България остава една от страните – лидери по висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. По думите на проф. Иво Петров висока е смъртността от тях и в САЩ.

Профилактиката, ранното диагностициране и лечението на сърдечносъдовите заболявания трябва да бъде мисия не само на лекарите и на лекарското съсловие, но и също така и на институциите и на държавата, посочи специалистът.

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания. Това пък показва  широкомащабно световно проучване.

В рамките на 10-годишното изследване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В сравнение с хората, които нямат симптоми на безсъние, сблъскалите се с този проблем участници в проучването били с 18 процента по-голям риск да бъдат засегнати от въпросните увреждания.

Мозъчният инсулт е социално значимо и широко разпространено остро и спешно състояние. В света всеки 7-и човек е засегнат от него. Напредъкът в медицината и неврологията позволяват голяма част от тях да бъдат лекувани успешно, като след такъв инцидент хората се възстановяват и могат да се възвърнат към нормалния си начин на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
30
 
! Отговори
SDI преди 4 години
Според мен основната причина за голямото количество инфаркти и инсулти е изключително некачествената храна. Навсякъде в храните има палмова мазнина, както и други растителни мазнини, хидрогенирани мазнини и какви или още не гнусотии. Дори в храните за деца бъка от тях. Просто трябва да се забранят храните, в които има растителни мазнини. Те измислиха една велика глупост - да ги отделят на отделни щандове, но когато човек се храни някъде извън къщи ги поглъща дори и да не иска.
65
0
 
13
 
! Отговори
aa преди 4 години
абе кви са тия глупости. най-важното е че има в изобилие палмово масло и 30 годишно отлежало телешко
64
1
 
8
 
! Отговори
lavrak преди 4 години
При тези заплати и цени на пътеки и процедури в инвазивните кардиологии може би ще се окаже по евтино да си произведем здрави индивиди чрез ин витро
63
1
 
13
 
! Отговори
Байгън преди 4 години
Който работи, умира по-рано. Факт.
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чули ли ли сте някой да е умрял преуморен от работа в България ?
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лентяйство, алкохол = инсулти, инфаркти.
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е гербавият рай!
59
3
 
11
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Как липсва инфтаструктура... Не ядосвайте Бомбонко че ще ви каже той на вас! Хиляди магистрали направи човека.. Ся инфраструктура нямало.
58
2
 
17
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Как да няма профилактика?Ами че у нас стентове и на здрави пациенти слагат, пък после нямало профилактика.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ядете луканки кебапчета кюфтета свинско да пиете ракия сутрин мазни баници да ядете и тн. Бг кухня не е здравословна аз не я предпочитам
56
1
 
16
 
! Отговори
Св преди 4 години
И понеже свалих от 130 на 68-70 кг, никога не съм се чувствал добре през целия си живот и на 20 и на 30 и на 40 и на 50 год. Сами сметнете на колко съм и колко години съм загубил с влошен живот от ненужно тегло. Чувствам се добре във всяко едно отношение и физическо и психическо. Но няма как да се обясни. Тялото страда не само от резултата на многото хранене но и от приетите токсини, самата обработка ... абе всичко. Но не всеки го разбира. Затова има хора с различно тегло. Няма как да сме еднакв
55
5
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt 72601 преди 4 години
При днешното управление всеки трябва да се спасява поединично.Няма контрол над храните,въздуха,водата,болниците.Бягайте към Русия, там ще се спасите от омразните герберасти, тук няма живот за обикновеният български ***!
54
0
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Нали говорим за профилактика,или нещо не си разбрал?
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При днешното управление всеки трябва да се спасява поединично.Няма контрол над храните,въздуха,водата,болниците.За стреса на който сме подложени ежедневно,пък да не говорим.Всичко това е предпоставка за инсулт,инфаркт,рак,диабет и др.Властта се интересува само от това,как да похарчи повече пари за големи инфраструктури,защото там е далаверата.Никой не иска да инвестира във вас.
52
3
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 40 (Съвет)Дотук добре, ама що пък да не ядем месо?Напротив, аз наблягам на "вълчата диета" - само месо ям, но хляб, тестени изделия, мекици, баници, чипсове, всичко що е въглехидратна храна съм свел до минимум, да не кажа че изобщо не го ям.Имам проблем със захарта, а така я свалям.Алкохол - трябва да е умерено.Цигарите са чиста отрова.Измервайте си нивата на хомоцистеин - индикатор за инсулт.И пийте витамин B12 при нужда. Също за профилактика срещу инсулт.Това е от мен.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си спмням някога личния ми лекар да ми е предложил да ме изпрати на кардиолог.Ей така,профилактично.А ти искал ли си и имаш ли нужда и оплаквания или искаш да ти измислят заболяване за източване на здравната каса?
50
4
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Лошото е, че не всички сме полуумни гербави гласоподаватели от малцинствата като вас.Освен, че сте умни сте и много ЕнтЕлЕгентни и обичате матюшката повече от България! Вие сте еталон за подражание! Радвай се бъдещето е ваше!
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си спмням някога личния ми лекар да ми е предложил да ме изпрати на кардиолог.Ей така,профилактично.
48
0
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Профилактиката включва да се измери кръвното и холестерола - е, и? Като са високи, колко от хората си променят начина на живот!? Един от осемдесет и то месец-два преди инфаркта. А основен фактор е стресът, напрежението - което няма как да се намали, освен ако не се изсели човек - сам в планината, в манастир... или извън страната
47
3
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
При Бойко и демократична България нема фючър за Българите. Осъдени са на изчезване. Всички ще умрем един ден, но само ние, Българите. Територията ще се освободи за други.