Русия пренася пръст от гробовете на загиналите войници през ВСВ

Земята ще бъде положена в главния храм на руската армия
17 дек 2019 15:00,
52
Русия пренася пръст от гробовете на загиналите войници през ВСВ
Снимка: hram.mil.ru

Шепа пръст от братски гроб на съветски войници в старите варненски гробища ще бъде положена в бъдещия Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация. Това каза днес генералният консул на Русия в крайморския град Владимир Климанов преди официалната церемония по вземането на пръстта. На нея присъстваха представители на посолството на Русия в София, на българските Военноморски сили, на местната власт, ветерани, пише БТА.

Още по темата

През 2020 г. ще бъдат отбелязани 75 години от победата над хитлеро-фашизма и по този повод в Русия ще бъде реализиран проект, наречен "Пътища на паметта", обясни Климанов.

По думите му в град Кубинка, на 50 километра от Москва, се изгражда главният храм на Въоръжените сили на Русия, в който ще бъдат положени контейнери с шепи пръст от тези места, където са ставали битки през Великата отечествена война. Очаква се храмът да бъде готов за Деня на победата - 9 май, допълни дипломатът. Освен контейнери с пръст от различни места в България, в църквата ще бъде занесена и вода от българската акватория на Черно море, тъй като тук са били потопени 5 съветски подводници.

Всяко семейство в Русия е дало жертва през Втората световна война

В Русия почти няма семейство, което не е дало поне една жертва - военна или цивилна, по време на войната, посочи Климанов. Той уточни, че в братския гроб във Варна са положени 45 войници. Трябва да се пази паметта за миналото, защото, когато хората започнат да забравят такива събития като Великата отечествена война, те се повтарят, а ние, руснаците, не искаме това, допълни Климанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Единствените загинали в Бг съветски войници са в следствие или на запой, или на екзекуция от командирите им за свинщини извършвани след запой - грабежи, изнасилвания и убийства над цивилното бг население. И btw, помним помним историята, азиатско-славянска ***, помним как Сталин сключи договор с Хитлер и започна заедно с него ВСВ, нападайки Полша в гръб, а след това Финландия, Литва, Латвия и Естония и т.н. Обаче за *** и *** "отечената" война започва, след като Хитлер напада Сталин.
46
2
 
5
 
! Отговори
Лопе преди 4 години
За руснаците е отечествена, за разлика от нас!
45
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Иваннеобразовани има сега по времето на социализма нямаше такива -така че помисли ти какъв си
44
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До МНЕНИЕудари главата в зепмята али ефенди
43
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Иванобразованият има ли завършен поне пети клас
42
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Анонименти можеш ли да четеш че да пишеш за бг история
41
5
 
8
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Жалко,че България винаги на страната на фашистите и краварите,се гордеят със ромите и долна продажна партия Гроб,чалгари, простотия,слава на вас, умирате,бавно и красиво.Тиквата и Роско най голямата гордостта на всички нас.
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целия този театър вреди на интересите на нашата държава. Нито трябва да се отразява по новините, нито официални лица да участват от наша страна. А това че армията ни е замесена в такава пошла сценка е голяма срам
39
8
 
8
 
! Отговори
И ПОСЛЕДНО преди 4 години
Да не забравяме, че през годините 1944-1947, България заделя около 50 % от брутния си продукт за издръжкта на Червената армия на наша територия, както и за подпомагане на съветската държава. През този период за СССР се изнасят 100 % от реколтите от розово масло, над 50 % от тютюна, 30 % от житните култури и месото... В същото време българите са поставени на купонна система за храна!Трайчо Костов поставя този въпрос пред Сталин през 1946. През 1949 е осъден на смърт и обесен!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново фалшифицират историята ни
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците са един от народите живеещи на територията на РФ
36
0
 
8
 
! Отговори
И ОЩЕ МАЛКО ИСТОРИЯ преди 4 години
Само да припомним, че освен СССР, България е единствената държава в Европа, която излиза от Втората световна война с по-голяма територия, отколкото е имала преди войната. Става въпрос за Южна Добруджа, която България губи след Букурещкия договор от 1913 г. С благословията на Хитлер и в по-малка степен Сталин (двамата диктатори по това време са съюзници), България си връща златната добруджанска земя. Това става по силата на т. нар. Крайовска спогодба от 7-ми Септември 1940 г.
35
10
 
8
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Руснаците не познават свободата! Който ни освободи, той ще ни пороби! Сещате ли се кой е изрекъл тези думи? Бяхме под Руско владичество 45 години. Необразованите и ниско-интелигентните Български предатели, да започнат да слагат минуси сега. :)
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям срам е, че БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ участват в провокации отганизирани от окупаторите ограбили моята родина. След такава излагация военния министър трябва да се подаде оставката
33
6
 
10
 
! Отговори
ДО 31 преди 4 години
Точно така, но въпреки това България не получава статут на съвоюваща страна по изрично настояване на Сталин! Да припомним, че такъв статут получава ДОРИ ФАШИСТКА ИТАЛИЯ НА МУСОЛИНИ!!! Рузвелт настоява за такъв статут и за България, но Сталин е непреклонен.България е ощетена жестоко с едничката цел да бъде окупирана от съветските пълчища и да и бъде наложен хомота на съветското робство.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко руско семейство било дало жертва във ВСВ.По-голяма недомислица трудно би могла да се сътвори
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На територията на Царство България не е загинал нито един съветски войник през ВСВ, като изключим инцидента с пиенето на метилов спирт в Бургас и няколко растреляни от КГБ за безчинства и мародерства. Нито един български войник не се е сражавал срещу СССР. За сметка на това България дава над 30 000 жертви за освобождаването на Югославия и Унгария от нацизма, воювайки заедно с Червената армия. ТОВА, НАШИТЕ РУСКИ ДРУГАРИ ВИНАГИ ГО ПРЕМЪЛЧАВАТ!
30
11
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
България трябва да се измъкне от Лапите на Русия .Най-голямата Грешка е че са Победили Турция през 1878 година . Сега можеше да сме Област на Турция - щеше да сме Добре - Високи Пенсии и Заплати , пътуване свободно навсякъде по Света .
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много тъпо е да се хвалиш, че си спечелил някаква война водена преди 80 години
28
1
 
8
 
! Отговори
И ОЩЕ НЕЩО преди 4 години
Да напомним също, че Царство България ОБЯВЯВА ВОЙНА НА САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ още на 13-ти Декември 1941 г. Това е за тези, които вечно задават въпроса защо са били тези бомбардировки през 44-та. Със СССР, Царство България не е във война и поддържа дипломатически отношения до 5-ти Септемри 1944, когато СССР обявява война на България.