Русия пренася пръст от гробовете на загиналите войници през ВСВ

Земята ще бъде положена в главния храм на руската армия
17 дек 2019 15:00,
52
Русия пренася пръст от гробовете на загиналите войници през ВСВ
Снимка: hram.mil.ru

Шепа пръст от братски гроб на съветски войници в старите варненски гробища ще бъде положена в бъдещия Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация. Това каза днес генералният консул на Русия в крайморския град Владимир Климанов преди официалната церемония по вземането на пръстта. На нея присъстваха представители на посолството на Русия в София, на българските Военноморски сили, на местната власт, ветерани, пише БТА.

Още по темата

През 2020 г. ще бъдат отбелязани 75 години от победата над хитлеро-фашизма и по този повод в Русия ще бъде реализиран проект, наречен "Пътища на паметта", обясни Климанов.

По думите му в град Кубинка, на 50 километра от Москва, се изгражда главният храм на Въоръжените сили на Русия, в който ще бъдат положени контейнери с шепи пръст от тези места, където са ставали битки през Великата отечествена война. Очаква се храмът да бъде готов за Деня на победата - 9 май, допълни дипломатът. Освен контейнери с пръст от различни места в България, в църквата ще бъде занесена и вода от българската акватория на Черно море, тъй като тук са били потопени 5 съветски подводници.

Всяко семейство в Русия е дало жертва през Втората световна война

В Русия почти няма семейство, което не е дало поне една жертва - военна или цивилна, по време на войната, посочи Климанов. Той уточни, че в братския гроб във Варна са положени 45 войници. Трябва да се пази паметта за миналото, защото, когато хората започнат да забравят такива събития като Великата отечествена война, те се повтарят, а ние, руснаците, не искаме това, допълни Климанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
10
 
! Отговори
ВЕЧНА СЛАВА преди 4 години
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙНИЦИ, ЗАГИНАЛИ В НЕРАВНАТА БОРБА С МЕТИЛОВИЯ СПИРТ
26
5
 
6
 
! Отговори
русская сволочь преди 4 години
Руски мародери
25
2
 
10
 
! Отговори
МАЛКО ИСТОРИЯ преди 4 години
Въпреки, че е съюзник на Германия, Царство България не само, че не обявява война на СССР, но и НЕ ПРЕКЪСВА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ! В София има действаща съветска легация и посланик. Въпреки това, на 5.09.1944 СССР обявява война на Царство България и три дни по-късно нахлува вероломно на българска територия. ДОРИ И ТОГАВА не е изстрелян дори един патрон срещу съветски войник. Жертви няма!Кои и от какво са загинали тук тогава?
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо им се позволява да изнасят българска пръст? Нали е забранена продажбата на земя на чужденци?
23
8
 
7
 
! Отговори
не е проблем преди 4 години
не е проблем българина винаги са били предатели като почнеш по времето на цар иван шишман до днешно време българите са продавачи на род и родина.даже има и песен де се чуло и видяло син баща вързан кара.да кара да го продава
22
7
 
8
 
! Отговори
Болшевишка отвара преди 4 години
Пръст от гроб, спирачна течност от танк и Боярщник се смесват във войнишка манерка Пие де три пъти на ден пред портрета на ШундинЗомбира безотказно
21
7
 
10
 
! Отговори
Тази война е редно преди 4 години
Да се нарича Междусъюзническа Хитлер и Сталин заедно я започнахаВпоследствие се сбиха
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците лесно окупират чужди земи и държави, но после с почти нищо не допринасят за благоразположат окупираните народи. от 300 години не са си мръднали пръстта даже да сменят имената на градове като владикавказ и владивосток, т.е. владей кавказ и изток. после се чудят, защо местните се бунтуват, ами аджеба - помогни на населението, донеси култура, а не оръжия и смърт. от хубавото никой не бяга.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ново мероприятие на сектата "русофилско братство".Няма ли освен пръст да си приберат и руските шпиони от България ?
18
7
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Аз за саксиите трябва от на Парцаля да си взема да стават чупките кат неговият нос,от Калата за доматите оти все му бяха червени бузките и от Мутафка за тиквите да стават големи кат нейните задни части.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РусофилстФото е психическо заболяване.......тежко.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ден днешен не разбирам защо я наричат отечествена война, особено след 1943г.? да, ясно е, че си защитават отечеството дотогава, отблъскват нацистите с цената на безкрайно много жертви, но 2 годишният им 'поход' в половин европа след това си е жива окупация. откога полша, чехия, унгария, украйна, беларус, румъния, германия, литва, финландия, българия, сърбия, хърватия, черна гора, естония, латвия, словения се водят руско отчество? и защо остават още 60 години в окупираните чужди държави?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами след като говорителката на руското външно ни съобщи, че българските евреи били спасени от Червената армия, сигурно сега и жертви са дали за тази работа.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, какви ще да са тези жертви, след като на българска територия не е изстрелян и един куршум срещу Червената армия. Измислят си история и поводи за русофилски прояви.
13
4
 
5
 
! Отговори
Волене, къде си?! преди 4 години
Нали Волен Сидеров не даваше да продаваме българска земя на чужденци?Сега защо ни крадат земята?
12
8
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До АнонименХитлер защитаваше бяла Европа от болшевизма. И не той започна войната. Учи история.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа е имало и други големи катаклизми като чумата от 14 век ,която взема половината от нейното население .Близо 75 милиона загиват.Но Европа оцелява и завладява впоследствие света.Но след черната смърт на никого е му е хрумнало да пуска араби и всякакви в Европа.Именно противниците на Хитлер ,включвя и СССР искаха да приобщават другите раси към нас .Факт .
10
7
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Загинали са от изпит промишлен спирт, намерен от тях на пристанището! А сега герои. *** съвсем са изтрещяли..
9
5
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Германия нямаше флот в Черно море, кой е потопил тези подводници. Как са загинали тези съветски войници без сражение?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много умно ...Тогава за изтреблението на бялата раса трябва да отговарят и всички политици от ПСВ и ВСВ .Както и кралете от средните векове до Наполеон .Глупости говорите .Никой не накара насила глупавите правителства след ВСВ да вкарат толкова емигранти в Европа и САЩ .В САЩ ,Канада и Австралия нямаше Хитлер ,защо натикаха толкова емигранти ?