За да ги чуят: Перничани местят протеста заради водата в София

Недоволните граждани казаха "не" на увеличението на цената
Обновена: 29 дек 2019 16:47 | 29 дек 2019 16:46, Веселина Йорданова
329
За да ги чуят: Перничани местят протеста заради водата в София
Снимка: БТА

На протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година.

Стотици перничани излязоха на гражданско шествие заради водната криза в града и околните села. Проявата бе организирана от инициативен комитет "Спаси Перник". Шествието премина през центъра на града до площад "Кракра", където бяха огласени исканията на хората.

Още по темата
Сред тях са търсене на отговорност от виновните за водната криза в Перник, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, довели града до тежката ситуация, спешен избор на нов управител на "ВиК".

Недоволните казаха "Не" на увеличаването на цената на водата. Те поискаха да се редуцират сметките за вода и да не се плаща като питейна, поради негодността й като такава в момента.

Гражданите настояха също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея. Беше предложено да има граждански контрол над средствата, които постъпват за справяне с кризата, предаде БТА.

Протестът не е свързан с никаква политическа сила, подчертаха недоволните. Те увериха, че ако след 6 януари не се вземат видими мерки, ще направят протест в столицата.

Част от гражданите бяха с жълти светлоотразителни жилетки. Шествието на хората продължи до централния пернишки храм "Св.Иван Рилски", където бе отслужен молебен за вода и спасение на перничани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
3
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Софиянци, спите ли? Пернишките винкели си изсмукаха техния язовир и даже пещерите околовръст пресушиха и сега идват в София. Уж да протестират. Не! Идват за да ни изпият и нашата вода. Събудете се, софиянци, и дружно да дадем отпор на жадните винкели.
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другите източват фирми, перничани - вода.
242
4
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Тази схема с източването на язовири нещо ми е позната.Преди години, тези същите от онзи цвят източиха язовир Искър за няколко седмици, който по обем е 30-40 пъти по-голям от това гьолче. И софия беше на режим, подобен на този.. В допълнение изведнаж и ел. енергията свърши, пак режим, 2ч. има 6 няма, бях наслагал акумулатори във всяка стая. Един блок до нас си направи сондаж, като им писна, и така, на тъмно и без вода. Червени изненади.
241
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е да се измете недоразумението гербераско Мухобоико !!!
240
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пернико е червен. И винаги е бил на държавна ясла. И друга схема незнае
239
11
 
11
 
! Отговори
рашка_чибурашка преди 4 години
Перник винаги е бил червен вилает, още от времето когато комун.детата плашеха едва прохождащата демокрация с пернишките миньори. Не случайно и курнелка често ходи там за да гушка червените бабички и маркира територията си ... Там където има има червено влияние винаги има и проблеми, като в северозападналата част на странта, която е другата опорна точка на Импексова и СиЕ ... просто матрЯла там си е такъв ... !!!
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 270 и 271Ми те и прокуратурата и съда са на ГЕРБ, ти какво очакваш?
237
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ви е вода, нали имате демокрация и свобода на словото???Българина е овца................докато има овце, ще има и вълци!!
236
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата къде спи???Корупция или некадърност???Гарантирано от ГЕРБ............сега в Перник, утре в Шумен................после в половин България.......................айде само София ще остане с вода, може би Пловдив, Варна и Бъргас................малките градове.................загиват................селяни прости!!!
235
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с протести не става..................селяни прости, трябва прокуратура и съд за виновните, не само оставки и местенето им на други позиции!!Гражданското общество е една илюзия..................демокрация и свобода на словото........................хаха.....................приказки, а ще ходите мръсни, без вода и без да има с какво да се изкъпете!! Гарантирано от ГЕРБ!!!
234
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Нека дойдат. Нека чуят и Бойко Борисов, дето ни обяснява на нас софиянци, как видите ли, все повече българи се звръщат от чужбина в България, поради прекрасните условия за живот тук! Пишеше го вчера, н'ам кой си от ГЕРБ така твърдял, щото броят връщащи се българи вече се изравнил (ти да видиш!) с броя заминаващи!Абе, другаре от ГЕРБ, живеем в 21-ви век, ако не сте разбрали, и вече не четем вестник "Работническо дело" и "Земеделско знаме" - там правехте такива пропагандни статии!
233
13
 
1
 
! Отговори
Sofia преди 4 години
Дреме ни за 50 000 Перниканци
232
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧилиДа, видяхме го! Рушене на инфраструктура и частни имоти. Като не ти харесва не ползваш. А не да пречиш на другите. А перничани искат дори и безвъзмездна помощ от държавата! София колко пъти ни вдигнаха цената за да се изпълнява инвестиционната програма на водния оператор. Сега да плащаме с данъците си и на тези. Ами за поддръжка и реконструкция трябват пари. Плаща този който ползва. Иначе няма справедливост и отговорност. Евтината вода си има цена. Сега цяла България ли да я плаща?
231
6
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Чили 262 Не знам за чилийския народ , ама Пиночет ще се помни дълго.Спаси държавата от разпад.
230
1
 
6
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
До БРАВО 252 Как да няма храна за българите ? Ти чете ли колко тона храна годишно се изхвърля ? Това да не ти е соца.
229
1
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Ташко Ерменко@ 237 С молба няма да стане. Кебапи , бира и по 50 лв. Байко даде пари на БСП. Пари има.
228
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи - юнаци, Българи - юнаци, къде сте бре? О, народ поробен, ще си тъй заспал? Жили били, боси, в дракисто хиляда траки.мръсни, гладни неумитихем номади, хем пък свититъй живот се не живее,камо ли пък да се пее.
227
6
 
28
 
! Отговори
Чили преди 4 години
Видяхте ли протестите в Чили, само за това че им увеличават цените за публичен транспорт. Стотици хиляди по площадите. България я окрадоха и я довършват една банда мафиоти а народа блее ли блее. Такъв народ като нашият не съм видял няма и да видя. Ако чилийският народ е тук такива бойковски мутри отдавна да са на бесилките. Българският роб затова е на това положение а и по лошо го чака.
226
22
 
8
 
! Отговори
Inatut преди 4 години
Очаквах подчовеците дй дойдат и тук, в София. Какво им е виновна София, че местното вик е тотал щета. Какво им е виновна и държавата. Все села и градове правиха проекти за водни цикли, пречиствателни станции, после нови улици отгоре. А перничани седят и чакат. Това е язовир и от самолет се вижда че вода в него - няма. Защо не протестираха преди 6 м. Че няма вода ами сега.. ай сиктир
225
2
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ако трябвада сме точни само с кражби и самохвалебствия и сервилните венцехваления на подмазвачи,и поклони към отвъд океана няма как да има вода.Налага се кражбите и занемарената ВиК се компенсират с молебени.А още по- големите кражби ще се компенсират с обичаите като " пеперуда" или"Вай дудула".След като си имаме местни феодали,нещо като зависим самодържец и пладнешки разбойници,то защо народа да не се върне в средновековието,в един смрадлив уют и тотално безвремие