За да ги чуят: Перничани местят протеста заради водата в София

Недоволните граждани казаха "не" на увеличението на цената
Обновена: 29 дек 2019 16:47 | 29 дек 2019 16:46, Веселина Йорданова
329
За да ги чуят: Перничани местят протеста заради водата в София
Снимка: БТА

На протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година.

Стотици перничани излязоха на гражданско шествие заради водната криза в града и околните села. Проявата бе организирана от инициативен комитет "Спаси Перник". Шествието премина през центъра на града до площад "Кракра", където бяха огласени исканията на хората.

Още по темата
Сред тях са търсене на отговорност от виновните за водната криза в Перник, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, довели града до тежката ситуация, спешен избор на нов управител на "ВиК".

Недоволните казаха "Не" на увеличаването на цената на водата. Те поискаха да се редуцират сметките за вода и да не се плаща като питейна, поради негодността й като такава в момента.

Гражданите настояха също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея. Беше предложено да има граждански контрол над средствата, които постъпват за справяне с кризата, предаде БТА.

Протестът не е свързан с никаква политическа сила, подчертаха недоволните. Те увериха, че ако след 6 януари не се вземат видими мерки, ще направят протест в столицата.

Част от гражданите бяха с жълти светлоотразителни жилетки. Шествието на хората продължи до централния пернишки храм "Св.Иван Рилски", където бе отслужен молебен за вода и спасение на перничани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павлова да каже къде отидоха милионите, отпуснати 2016г от Световната банка за ремонта на язовира.Защо са излъгали за ремонта? Защо проспахте нещата да добият катастрофални размери? Търсят течове , ровят безсмислено в калта, търсят вода по пещерите, обещават какво ли не, но не и да се рзбере истината и виновните да бъдат вкарани на топло.
183
5
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Източването на язовира има и хубава страна.Да се почисти и дезинфекцира и ще имат идеална вода ,някога.
182
5
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
В СРЕДАТА НА 2018-ТА ЯЗОВИРА Е ПЪЛЕН!!! СЛЕД ТОВА САМО ЗА 9-МЕСЕЦА ЯЗОВИРА ИЗЧЕЗВА ПОЛОВИНАТА!!! ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ВОДА РЯЗКО СЕ ПОВИШАВА СПРЯМО ПРЕДХОДНИТЕ ПЕРИОДИ!ГЛЕДАМ СНИМКИ ОТ ГООГЛЕ МАПС НА ЯЗОВИР СТУДЕНА НАЙ-ГРОЗНОТО Е, ЧЕ ТАЗИ ВОДА НЕ Е УПОТРЕБЕНА А ПРОСТО СА Я ПУСНАЛИ ДА ТЕЧЕ ПРЕЗ ВЕЦА ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ ПОВЕЧЕ ПАРИЧКИ ОТ СТРАХ, ЧЕ КАТО ДОЙДЕ НОВ КМЕТ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ ТАКА КАКТО СЕ КРАДЕ ПРИ ГЕРБ!
181
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Асана"Да подкрепим Перник като народ! Това не може да продължава така да се гaвpят с цял град еми на ли ще плъзне някой епидемия утре в други ден!"Точно така! Да подкрепим Перник!
180
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Исторически парк биха сонда на 130 метра под земята за собствен вододобив за да не харчат водата на Варна
179
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя българи, да подкрепим Перник!
178
1
 
11
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Да се докара вода в Перник от другаде не е шега работа и изисква време.Но виновните да се накажат задължително.
177
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне ако ще правите нещо го направете както трябва,за да спечелите привърженици и по пътя си към София.Освен това го направете от 4 посоки няма да ви ги казвам знаете ги.И носете бутафории,не истински винкели и една бесилка поне(бутафорна).Влезте достойно в новините на ЕС!
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АсанаСъгласен!
175
1
 
20
 
! Отговори
55 преди 4 години
ГЕШЕВ КЪДЕ СИ. С БОРИСОВ ЛИ ПИЕШ СУТРЕШНОТО КАФЕ.32 МИЛ. ДАДЕНИ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ ЗА ДА НЯМА БЕЗВОДИЕ НА ПЕРНИК .ПЛАТЕНО ЗА РАБОТА ЗА ВОДОЛАЗИ ,НО ОСНОВНАТА РАБОТА Е СВЪРШЕНА ПРИ ИЗПРАЗНЕН ЯЗОВИР. С ГОДИНИ ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВОДАТА НО ТАМ ИМАМЕ НАШ КМЕТ ЩОМ Е С ВЛАСТТА ТОЙ Е ЧИСТ КАТО РОСА
174
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Бойко им е виновен на селяните от Перник че са си поливат градините със зеленчуците въпреки че е забранено. И са източили язовира."Айде бе! Няколко градини - и край източили цял язовир? И ако беше така, язовирът щеше да се източва най-редовно, защото едва ли има промяна в поливането през десетилетията... А защо другите язовири в България не са източени заради поливане? Със сигурност причината трябва да се търси другаде!
173
4
 
22
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Да подкрепим Перник като народ! Това не може да продължава така да се гaвpят с цял град еми на ли ще плъзне някой епидемия утре в други ден!
172
3
 
8
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Като няма вода, пийте вино бе.... баси плебеите..Баш на празниците, няма кой да ви обърне внимание..:ПОСЛЕПИС: Аз пия само вода ПЕРИЕ и АКВА ПАНА - по 6лв литъра, не ме занимавайте с някаква чешмяна вода.... бедняци.ПАЛЦИ ГОРЕ ЗА НАЙ-НАПИТИТЕ С ВОДА!
171
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СС"До ЧЕРНА ПАНАМЕРА. Значи да разбираме, че това е наказателна акция от ГЕРБ към управата на Перник, която е от БСП, и към хората, които са ги избрали. Така ли? А къде остана демокрацията? Хората са решили така, така ще бъде. А къде останаха приказките на ББ, че няма да има различно отношение към кметовете от други политически сили? А???!!! Ето затова ГЕРБ трябва да си ходи! Защото не уважават думата на народа. И това е само една от много причини, поради които трябва да си отиват!"Да!
170
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Да идат да протестират в швейцарските Алпи, депутатите са там.
169
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничани си избраха комунистически кмет и получиха режим на водата. Скоро ще им спретне и режим на тока. Хак да им е - искат да се върне социализма и желанието им се сбъдна.
168
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ура
167
2
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
ВиК в Перник подчинено ли е на държавни институции, и защо кмета на перник да носи отговорност за нещо, което не разбира???Агент Кайл Морисън!ЦРУ!!!
166
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пеша е по-бързо до Банкя...
165
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко им е виновен на селяните от Перник че са си поливат градините със зеленчуците въпреки че е забранено. И са източили язовира.