Караниколов: Следващите 20 дни ще са най-тежки за перничани

Реалният воден обем е 2,6 млн. кубика, това е мъртъв обем
30 дек 2019 10:50,
69
Караниколов: Следващите 20 дни ще са най-тежки за перничани
Снимка: Булфото

Спешни мерки предприема държавата за справяне с водната криза в Перник. Само̀ местното ВиК дружество не може да овладее проблема, стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по bTV.

Още по темата

"Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

След режима: Шествие и молебен за вода в Перник

За да няма измерване на водните количества „на око” държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата.

Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник, каза още Караниколов.

„Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК”, поясни той.

Междувременно в ефира на Нова тв говори и директорът на завод „Стомана“ Константин Стаменов. Той сподели, че обвиненията срещу дружеството идват от доклад на „Софийска вода”, който е направен на 9 декември. „Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Ние не сме запознати с изложеното в доклада. Намерихме го 10 дни по-късно. В доклада има 4-5 изречения, които касаят „Стомана”. След като ги прочетете, оставате с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без това да е контролирано“, разказа Стаменов. 

„В доклада пише 290 литра в секунда се подават към индустриалната зона през Клон 2. Клон 1 и Клон 2 минават през територията на „Стомана”, но те касаят питейната вода на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, какво ще си помисли? Че тези 290 литра се изливат в „Стомана”. Целият отток от язовир „Студена” е 350 литра в секунда. Ако 290 се изливат в „Стомана”, в следващото изречение се казва, че водата по другия водопровод на Клон 1 отива в напорен резервоар „Могиличен”, който се намира в „Стомана”, което също не е вярно”, категоричен е Стаменов.

Изфабрикуван снимков материал?

Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана”. Нашата консумация е на ограничителен режим. Промишлената вода, със заповед на министъра на околната среда, от язовир „Студена” е спряна”, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Господ е Българин преди 4 години
Тия тъпунгереси и тъпуци пернишки да се готвят за преселение.Средата на зимата е и няма ни капка сняг.Язовира им скоро ще пресъхне напълно и ще удари дъното и почвата.Каквото и да измислят вода за толкова народ няма да има НГлобално сега започва засушаване.Изрязахте горите които са естествените резервоари за вода .Водичка повече няма да видите повече и малкото такава ще пресъхне и замръзне из тръбопроводите.Пробитата като сито мрежичка а на ВЕЙКА ще помогне. 21В Тъпунгеристан
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало вода в пещерите, тоя наистина е здал багажа, за да говори такива глупости, значи са уплашени, че не могат да направят нищо, просто печелят време, затова подхвърля на хората някакви срокове, 20дена,1 месец и т. н. Този път алчността им изигра лоша шега
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати тапирите, няма вода те обаче почват да сменят тръбите, добре и като смените тръбите с какво ще ги на пълните.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ЩЕ СА НАЙ-ТЕЖКИ ЗА БЪЛГАРИЯ. ДОКАТО ИЗПУКА ВСИЧКО СОЦ.
52
1
 
0
 
! Отговори
ДО Радослав преди 4 години
Много добре написано . Но Края ти е Трагичен - *Ако това стане може и да ви дойде умът в главите, че БСП и ГЕРБ са едно и също нещо и играят партия срещу * вас!*КОЙ си ТИ ?Ние се знаем .Това е *** - Ако някой още не се е научил да ги подушва по *миризмата* .
51
0
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Отклонявана ли е била водата за частен ВЕЦ на Пеевски???Не може от лятото до сега да спадне обема с една трета!!!Бойко *** си с мир!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
50
0
 
2
 
! Отговори
random преди 4 години
До Я па ти..Ти най- верояно си *** ,познах ли!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ: СЛед 800 дни ще ви оправим. Ако някой още мърда де.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите от БКП станало БСП, цял комунизъм окрадоха, та с водата на един язовир и с някви бунаци от Перник ще се церемонят.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 дни добре ама май това е само началото на края защото ако до 20 дни не падне сняг поне 30 см. на Витоша Юни ще има евакуация на ПЕРНИК
46
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Дано номера на дъртите комунопитеци да не мине и този път както стана с "Виденовата зима" и КТБ! Дано този път проект Младежко БКП (ГРОБ) да остане на власт без кухата фирма дърто БКП (Бе *** се Пак) да може да ги спаси като поеме отново отговорността за бомбите заложени от комунопитеците от ГРОБ! Ако това стане може и да ви дойде умът в главите, че БСП и ГЕРБ са едно и също нещо и играят партия срещу вас!
45
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 26 Че то в България освем комунисти други няма.Така ни промиха мозъците братушките.За това по младите избягаха.За нас пенсионерите спасението е едно. Поне по един ковчег да ни бяха подарили за изпроводяк.Гадове комунисти.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Корнелка ли си се затъжилКорнелка и Бойчето са в един отбор, само дето вече дори Корнелка не може да го спаси.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е пълна с вода. И поДзмени води,и надземни. При това природно богатство да докарат половин Северна БГ пред рижим на водата си е за дълги години затвор със строг режим.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перник скоро ще мъртъв град като Чернобил!Бойко е българския аналог на Дятлов от сериала Чернобил
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при целият воден ресурс, с който разполага страната ни, да се стигне до това положение ... не знам, затвор е малкоЗатворът е за дребни кметове на общини, тук-там някой корумпиран нисш полицай и дотам. Нататък не се пипа.
40
9
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 41 И защо ти трябва Боко да падне бе , ненормалник ? За Корнелка ли си се затъжил ?Не виждаш ли че не може да сипе водица на малешката на Борисов ?Откачени хора , еййй!
39
7
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Какво еко система бе , ненормалници. Тя ли е по важна или да се спаси града.Единственото спасение е Борисов.Ако трябва и водата от пещерите ще извади.Това е Борисов ей,работохолик за България .Не е шега работа. Най после случихме на премиер.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце, почвай да правиш молебен за сняг!
37
1
 
5
 
! Отговори
Мита преди 4 години
Следващите 20 дни перничаните да идат да почиват в Банско и Панпорово, Ем ша спестят вода, Ем ша са позабавляват, ски покарат и почерпят в хубавите механи на тези наши прекрасни корорти