Воден режим и в Ботевград? Водата в язовира е само за 6 седмици

Проблемите като в Перник – стара ВиК мрежа и полупразен язовир
Обновена: 30 дек 2019 09:46 | 30 дек 2019 09:46, Камелия Цветанова
46
Воден режим и в Ботевград? Водата в язовира е само за 6 седмици
Снимка: Булфото, архив

Ботевград е напът да последва съдбата на Перник и да мине на воден режим.

За проблема алармира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

В язовир "Бебреш", от който се захранва градът, има вода за питейно-битово водоснабдяване само за около 6 седмици.

Още по темата

"Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, т.е. на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката", коментира кметът  пред БНР.

По думите му ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението.

Според Гавалюгов стигне ли се до такава ситуация, последствията "няма да са по-различни от тези в Перник".  
Според кмета две са основните причини, за да се стигне до това положение на водите на язовира.

Едната е амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София.

Втората причина е работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г.

"Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция"", заяви Гавалюгов.

По думите на кмета този ВЕЦ е изграден, без да има възможност "Напоителни системи" да контролират неговата работа.

"Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е. те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: водаБотевградязовир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следват Шумен, Велики Преслав и Търговище. Нивото на язовир Тича е много ниско, огромни загуби по водопреносната мрежа + наличието на един безобиден ВЕЦ. С цялата си глупост ще оставят държавата и без вода.
33
1
 
38
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 4 години
В началото на тн Демокрация имаше режим на тока , защото водата от язовирите отиваше във ВЕЦ -овете за ток а тока отиваше за износ , а ние горяхме свещи . Хубаво е сега нашето Гуру да обясни какво става , само да не се оправдава с глобалното затопляне че почва да ми образува бръчки
32
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малее какви глупости се говорят ... значи ВЕЦ-а сам си пуска и спира водата, направо свръх технология с искуствен интелект. В същото време господата мижитурки руководни кадри нямат контрол над това. Що за тъпотия, поредното *** с цел да си измият ръцете и да се оправдаят колко са некадърни от ГЕРБ и другите политически касти
31
0
 
46
 
! Отговори
Чети Българино преди 4 години
10 Април 2019Вуйчото на Бойко Борисов пред БТВГен. Кирил Войнов: Няма язовири в критично състояниеКонтролираме нивото на водата на язовири и резерва от обеми, увери той
30
14
 
37
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 4 години
ОТ 1952-год. КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ПРАВИЛИ РЕМОНТИ ВЪВ ВиК, И САМО СА СИ ГУШКАЛИЗАПЛАТИ И ПРЕМИИ.!!!!ЕТО ВИ ГО РЕЗУЛТАТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ!!!!
29
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ричард РанАма ти явно не си в час - всички в ГЕРБ са от БКП! Проблемът е в тези, които спряха да скачат, защото хванаха кокала.
28
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб закопа България
27
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време Тодор Живков казваше, че това което е построено по неговото време сегашните управници няма да могат дори да го измажат. Което си е истина си е истина. 30 години пълно бехаберие.
26
2
 
50
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Гарантирано от ГЕРБ !!! За затвор са герберските престъпници !!!
25
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ВЕЦ-ове трябва. В момента са малко. И в пещерите могат да се построят, както разбрахме.
24
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой е веца? Името ще обясни всичко.
23
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами инфраструктурата от татово време започва да се разпада. Някой очаквал ли е нещо друго?
22
0
 
45
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
И после герберите не били дърти цоцалисти, ахахах! Баш Тиквондур толкова му е мъчно за времето когато беше личен орехоблиз на Бай Тошко, че си мисли, че и нацията и е тъжно за цоцализма и започна да вкарва режими на всичко! До 2 години ще върне гладните цоцалистически години с тайната надежда и при неговата диктатура народа да разнася портретите му на манифестации по повод новогодишните банани!
21
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продължава управлението на герП и водата ще изчезне от България!
20
1
 
31
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #15, ако беше предположение, знакът би бил ?! или !? /според конкретния случай/, а не ?. Затова попитах.
19
1
 
45
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Да Живее Эврапейската Народна Партия и управляващите й представители в България!!
18
4
 
58
 
! Отговори
Ричард Ран преди 4 години
Няма да се оплаквате ! Скачахте 90-та година по площадите ! Сега няма да се оплаквате !
17
1
 
49
 
! Отговори
Haho преди 4 години
А защо снимката е на стария мост над река Луда Камчия в язовор Цонево? Мостът се е показал за първи път от 30 гидини, заради липса на вода.
16
2
 
45
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Kakво пишете всичко е изчислено само за СОФИЯ -ГЕРБ там се построиха много неща,за другите нема пари,бюджета е за самолетите Ф16 и тези имат спортна зала да спортуват.КАКВО СЕ оплакват?
15
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале, едно време някаква група беше пуснала саркастичен текст за бъдещето на България, тогава провокирам много реакции. В него се разказваше как оцеляващото население ще се групира в 2-3 града, а между тях оцеляване и пустиня в стил Лудия Макс. Транспортът между градовете ще се осъществява с конвои, които често ще стават обект на набези от племена и други антагонизирани групи. С годините това започва да прилича на предсказание !