Пред водна криза ли е страната, ако не завали сняг?

Застрашени са Сливен, Плевен, Ловеч...
Обновена: 3 яну 2020 14:39 | 3 яну 2020 13:40, Анисия Иванова
41

Ботевград, Плевен и Ловеч са на прага на водна криза от мащабите на тази в Перник. Водоемите критично понижават нивата си. Спешно се проверяват ВиК дружествата в цялата страна и се извършват ремонти, където е необходимо, за да се предотвратят течовете.

Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов обясни в "България сутрин", че има основания за притеснения.

"Тревожно е, че не вали сняг. Ако продължи да не вали, ще има много голяма криза. Досега фактът, че има климатични изменения, подминаваше България, но вече  не е така", обясни инж. Иванов.

Още по темата

Той е убеден, че големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, но всичко е свързано с много пари.

"Трябва да подменяме водоснабдителните системи. Апелирам да се създаде нещо като национална програма в тази насока", каза още той.

Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев успокои, че проблемът с язовир Асеновец край града не е толкова страшен. "Обемът на язовира е 28 млн. куб. м, като една трета са запълнени в момента. Обем, който е напълно достатъчен, за да може да изчакаме снеготопенето. Наличното в обема е достатъчно, за да може да водоснабдяваме до месец май", увери инж. Рашев в телефонна връзка за Bulgaria ON AIR.

"В началото на 2019 г. сме взели мерки Сливен да бъде водоснабден град с двойно захранване. Имаме водоснабдителни системи в изключително добро състояние. Включили сме помпени станции към мрежата на града, като мощността непрекъснато се повишава към края на 2019 г. При необходимост може да захраним града само с водоснабдителните системи", обясни управителят на ВиК - Сливен.

Според инж. Иванов проблемът е осъзнат отдавна, но продължава да се подценява. А кризата в Перник е отпушила енергията. По думите му един град може да съществува без ток, но не и без вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
fact преди 4 години
До сстова е такса спокойствие.Ако искаш инвестирен - требва ДА ДАВАШ ПОВЕЧЕ.
36
1
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Ако стане водна криза и летос няаа водъ,жа плъзнат ифекции,и жа изпукаме.
35
1
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Тихо се сипе 1вия снягБавно пощипвам от свинското пакТате на двора пиян е кът пънВчера одрайфа сичко навън.Гочо е още малко прасеМой ли Гочо да разбереКой жа заколим още сегаЧакай не бягай май че разбра.
34
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До сс 33 За заплати.
33
1
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Че защо да се подменят водоснабдителните системи? Тези 60 % загуби по трасето ги плащаме ние , потребителите. В и К нищо не губят.Губим ние дето плащаме по 3.70 за кубик.
32
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-26,и любимата ти тиква е комунист,от него не те ли е срам.
31
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 4 години
ами тези 3лв за кубик, че и повече за какво се дават като не се инвестират ?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко разчиства терена за господарите си!
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама я питайте олигарсите,които си построиха ВЕЦ-ове от които печелят милиони и милиарди на гърба на бедния българин дали са недоволни.Нали те държат *** на власт и той им се отблагодарява.
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10 години Борисов направи за България това,което турците за 5 века"съжителство"не успяха.
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и сега народът не измете герберската шайка българоубийци,змачи си заслужава съдбата.
25
3
 
22
 
! Отговори
23 преди 4 години
Господа управляващи, държавата изглежда така все едно се е водила война, и след това е имало чумна епидемия. Виновни сте вие, и всички преди вас
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната е под укроза от воден режим, режим на тока и т.н. само ако БКП.БСП са на власт. Спомнете си онова недуразумение др....... не си му спомням името , но баща му е генерал от ДС , който въведе купони за хляб в София. Толкова некадърни хора никога не съм видял . Срамна работа и отвращение от комунисти-социалисти-капиталисти.
23
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
И сняг,ще ви докара слънцето,само му вервайте,хванатите от свинеткова снежинки,утре ще ги пуснат,по негова заповед.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електрото и вик са държавни = на супер неефективни и тримави организации пълни с търтеи - на кратко соц! Резултатите винаги са същите...
21
2
 
31
 
! Отговори
man преди 4 години
Интересно как в Израел например, без да вали сняг има вода в изобилие. Обезсоляват морската и е рай за земеделие. Просто сме супер не ефективни, с огромни загуби.
20
7
 
17
 
! Отговори
НА БОЙКО ОТ ПОТОКА преди 4 години
ЩЕ ПИЕТЕ ... Тогава ще Ви дойде акъла в Главъта. Иначе няма отърване.Да Ви е сладко !
19
6
 
24
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
В тая държава всички са некадърници, вкл. и тук коментиращите. Защо управляващите да правят изключение? По-чудно ми е защо едни некадърници обвиняват други некадърници в некадърност без да се засрамят от собствената си некадърност.
18
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но пък може да обиждаме Грета Тунберг спокойно. Нали е луда пък ний сме умни.