Пред водна криза ли е страната, ако не завали сняг?

Застрашени са Сливен, Плевен, Ловеч...
Обновена: 3 яну 2020 14:39 | 3 яну 2020 13:40, Анисия Иванова
41

Ботевград, Плевен и Ловеч са на прага на водна криза от мащабите на тази в Перник. Водоемите критично понижават нивата си. Спешно се проверяват ВиК дружествата в цялата страна и се извършват ремонти, където е необходимо, за да се предотвратят течовете.

Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов обясни в "България сутрин", че има основания за притеснения.

"Тревожно е, че не вали сняг. Ако продължи да не вали, ще има много голяма криза. Досега фактът, че има климатични изменения, подминаваше България, но вече  не е така", обясни инж. Иванов.

Още по темата

Той е убеден, че големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, но всичко е свързано с много пари.

"Трябва да подменяме водоснабдителните системи. Апелирам да се създаде нещо като национална програма в тази насока", каза още той.

Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев успокои, че проблемът с язовир Асеновец край града не е толкова страшен. "Обемът на язовира е 28 млн. куб. м, като една трета са запълнени в момента. Обем, който е напълно достатъчен, за да може да изчакаме снеготопенето. Наличното в обема е достатъчно, за да може да водоснабдяваме до месец май", увери инж. Рашев в телефонна връзка за Bulgaria ON AIR.

"В началото на 2019 г. сме взели мерки Сливен да бъде водоснабден град с двойно захранване. Имаме водоснабдителни системи в изключително добро състояние. Включили сме помпени станции към мрежата на града, като мощността непрекъснато се повишава към края на 2019 г. При необходимост може да захраним града само с водоснабдителните системи", обясни управителят на ВиК - Сливен.

Според инж. Иванов проблемът е осъзнат отдавна, но продължава да се подценява. А кризата в Перник е отпушила енергията. По думите му един град може да съществува без ток, но не и без вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
30
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Не ви дреме за глобалното затопляне, ама вече и една студена вода даже не можете да изпиете
16
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе червен и неграмотен ***, БКП-БСП са на власт над 50 години, а тръбите не са меняни от 60 години, ЗАЩО бе злобари и антибългари.
15
3
 
38
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
И нито една дума за основните виновници ВЕЦ-овете на олигарските към властта.2001-ва ви казаха,че е била по ушава от тази,ама тогава нямаше даже и един частен вец.18 години по-късно милионите прибрани,изпрани изненсени извън държавата,а за гражданите и остана сушата и безводието!!!
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да плащат на попове и ходжи да се молят за дъжд. Може да поканят и индиански шамани. С толкоз акъл - толкова.
13
4
 
24
 
! Отговори
ДО 14 преди 4 години
Ти се изхвърли добре - Къде в Европа има недостиг на вода , като изключим България ?
12
3
 
16
 
! Отговори
ники преди 4 години
Де-билн0стта е жизненоважно качество, за да те назначат на служба в ГЕРБ.Как да няма криза бе? Има и тези приказки за недостиг на питейна вода в Европа ги говорят от 7-8 години учените, тия мйлоумници сега се сетиха, че имало проблем.
11
2
 
45
 
! Отговори
така е преди 4 години
Да, пред водна криза е, защото почти навсякъде шефчетата на ВиК са герберски калинки, които с нищоправенето си вземат заплати и за друго не мислят, освен как и от къде да краднат или направят далаверка.Но това не е всичко, защото държавата в лицето на МРРБ е собственик на поне 51% всяко ВиК, а там са същите калинки и калинковци.Факта, че засега вървяха нещата е защото преди са били ок, но след 10 години ГЕРБ нещата се скапват, не само във ВиК, но навсякъде.Така че нищо добро не ни чака.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им е виновно времето на герберските некадърници.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как да завли ккато се използва климатично оръжие? Небето се ръси постоянно,и дъждове няма.
8
3
 
15
 
! Отговори
селянин преди 4 години
я мислим дека има недостик на електрика и тя се покрива от вецовете по язовирите
7
3
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Има статия за левите и за десните. Според пристрастията всеки си избира на какво да вярва
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и за Перник през 2016 г. онова червено недоразумение партизанската внучка Лилянка лееше обещания за мед и масло и резултата е видим ни пари, ни тръби, ни вода.
5
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на България намалява, но консумацията за каквото и да се сетите се увеличава. После зле сме били, ами питайте бабите си по-добре ли са живели от вас.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да падне сняг - водна криза.А като падне и напролет тръгнат водите - оле-ле бедствие?И то при загуби от над 50% по мрежата?
3
4
 
27
 
! Отговори
Българина преди 4 години
България може да съществува и без българите, просто ще се казва булгарстан.... Същото е... Герб са си бедствие!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В другата статия Аврамова каза, че няма основания за притеснения.
1
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И със сняг и без сняг ГЕРБ унищожава всичко!