Традицията си е традиция! 150 мъже на хорото в ледените води на Тунджа

В Калофер започна подготовката, местните чистят коритото на реката
257
Традицията си е традиция! 150 мъже на хорото в ледените води на Тунджа
Снимка: Булфото, архив

В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро.То ще се играе рано сутринта на Йордановден.

Ритуалът се изпълнява вече повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души, съобщи Нова тв.

В Калофер текат приготовленията за голямото събитие на Богоявление. Местните почистват коритото на реката и района около нея. Подготвя се и бента, който трябва да повиши нивото на водата в реката. Ганчо е най-възрастният мъж, който всяка година участва в изграждането му.

Калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, пеейки характерни местни песни.

Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година.

Очакванията са рано сутринта на Йордановден температурите да бъдат отрицателни, а водата в реката да замръзне. Калоферци не са притеснени, че на различни места в страната започна да се изпълнява хоро в реката на Богоявление.

Местните имат едно желание – да играят първо те във водите на Тунджа, каквато е традицията през последните два века.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Калофермъжко хоро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Black SeaНека има, и сиртакито е от филм от 60те *** гърчолята го рекламират с цел туризъм. А това, че е *** не може да се отрече.
110
16
 
22
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
група рано подпийнали мъже които на другия ден ще са с увиснали саполи и на антибиотицищом им е кеф нека друснат хорце което не е хорце а просто въртенен насам натам в един размътен гиол събитието е просто една причина да се напият
109
5
 
12
 
! Отговори
бг преди 4 години
До АлексийТовариш, доктор на науките в едно от най-елитните висши учебни заведения с една прочетена книга не се става ! А иначе, ако си мъж, между 35 и 65 години и не си чел прекрасния приключенски роман "Винету", то значи, че нищо не си чел !
108
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия не са сами по прoстотия... ония дето играят хоро на Нова година върху леда на най-плиткото езеро от 7-тте рилски езера? Играят хоро на средата на езерото, а там то е 2,5 метра дълбочина. Счупи ли се леда всичките ще се мъртви. Жалко, че досега не се е чупил през годините, че да се сетят да я забранят тази прoстoтия!
107
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв обичай според Църквата НЯМА! Има само хвърляне на кръст за здраве. Пиянските хора са езическа традиция!
106
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиянството на един народ, си е пиянството на един народ!Банда неизтрезнели *** на по 2- 3 кила вино от снощи и тази сутрин изпробват колко е кораво виното- дали ще ги предпази от ледената вода.
105
13
 
15
 
! Отговори
Алексий преди 4 години
Не се чудете, че ви управлява еднокнижник и мютра, подхождате му напълно. Само фолклорът и традициите ви говорят достатъчно що за хора сте.
104
11
 
24
 
! Отговори
цървуландия преди 4 години
а потурите и цървулите, кога ще станат официално облекло?
103
9
 
30
 
! Отговори
Black Sea преди 4 години
Само да добавя че това за традицията от 200 години е глупост която беше доказана и с факти а и от стари калоферци - такова животно не е имало. Някой болен мозък в стил Божидар Димитров който си изми лицето в Плиска със бликнала светена вода която се оказа септична яма. Или традиционната шопска салата която се оказа творение на Балкантурист.
102
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да се приеме закон който регламентира хуленето на културни традиции на коя да е етнос в държавата като език на омразата и да се преследва наравно с антисемитизма и другите либерастки глезотии. Естествено либераст-фашистите няма да допуснат това и специално една българофобска медия на западноевропейска хранилка ще нададе вой до небесата.
101
4
 
23
 
! Отговори
Водно конче преди 4 години
Бойко Борисов ще скача за кръста в Перник.
100
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 102Според мене ще е приятно за гледане ако жени модели танцуват в реката вместо мъже със шкембета........Не могат толкова да изпият горките.
99
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 104Хорото е най-лесния танц. Обикаляш в кръг докато ти се завие свят.....А в случая оставаш с главичка на кърфица между краката.
98
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хорото е най-лесния танц. Обикаляш в кръг докато ти се завие свят.
97
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99Толкова си зле,че няма на къде повече!Има, тези 150 тулупаци в Тунджа са по-зле, може би давят венерическите си придобивки!
96
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мене ще е приятно за гледане ако жени модели танцуват в реката вместо мъже със шкембета.
95
5
 
18
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 4 години
Поемаш литър ракия, или три литра вино, и те включват в хорото. Иначе няма да оцелееш.
94
3
 
4
 
! Отговори
cky2kbg преди 4 години
До МилаТи Мила от Марс ли ?
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97Толкова си зле,че няма на къде повече!
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 87Ти вярваш ли,че човек с ДОСТАТЪЧЕН УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ ще се цани за платен ***!?На тия *** изобщо не им обръщай внимание!