Архитекти предлагат спасение за Перник със софийска вода

Проблемът става международен, смята Димитър Димитров
58

Граждански организации и архитекти излязоха с план за спасение от водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопровдна тръба от "Княжево" до Даскалово.

По думите на един от архитектите - Димитър Димитров, само на 50 метра от "Княжево" към центъра на София преминава огромен водопровод, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през "Бояна" и отива в Банкя, която е с 12 хиляди жители.

Още по темата
"Резорвоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил., всъщност се мъчи - това е издевателство върху гражданите на града", заяви Димитров в "България сутрин".

Според архитекта отмяната на фестивала "Сурва" означава, че проблемът с водата става международен, а не балкански. "Самият факт, че събитието е отменено говори достатъчно", каза още той.

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на града на 15 януари, а тепърва покани ще получат кметът на София и главният архитект на столицата, както и представители на ГЕРБ.

Арх. Димитров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

"В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата - няма", допълни той.

Димитров е категоричен, че предложението може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя "Сурва". "С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София", предложи архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Не съм съгласен да се дава софийска вода за Перник. Като са сгафили да си теглят сега.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой много се старае да вмирише и софия.И като мищо и тоя цирк ще сработи.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са виновните? Всичко друго е маловажно
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
напоследък се дава думата на секви клапиши, да дават мнения как да се реши водната криза в Перник. Тоя е поредния. И всички "решения" минават през това: да вземем вода за Перник, от София. Такива "решения" означават само едно - зарязва се яз. Студена. Само че както се източи Студена, що да не се източи и яз. Искър???
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Ъъъъ.НЕ.Корнелия е нашия цар.Тя не краде.Техноимпекса други го откраднаха.
11
4
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Не е важно проблема с водата да бъде решен,важно е сумите,които са отпускани и ще се отпускат да бъдат откраднати от правилните фирми свързани с правилните политичски лица и структури ,участвуващи в управлението на държавата.А проблема даже може и да остане/по-точно направо е задължително/ ,за да има за бъдещи финансови захранвания на същите или подобни на тях структури и лица
10
4
 
20
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Напълно си прав...Няма кражба за Боко Тиквата,няма нужда от нищо. Всеки значим проект в мутроландия трябва да носи келепир на Боко Тиквата...иначе е безполезен,вреден,комунистически,внушаваш тревоги..Евала Боко ти си нашият човек....на простите и слепите... Царят.
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шопите нема да си дадат водата. Нищо че им е 10 пъти повече от необходимото.
8
16
 
8
 
! Отговори
Голям смешник преди 4 години
За другарите от Позитано 20 и техните клакьори Проблемът е не само международен а направо междугалактичен !
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плана изглежда евтин, бърз и надежден. И точно защото е евтин няма да има голяма далаверка за ГЕРБ.Ще намерят друго "решение" което ще им помогне да "усвояват" яко.
6
1
 
18
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
ами на здраве с прясна рилска вода на софиянци и перничани обилно "замърсявана" с всевъзможна смрад от самоковските роми.елате да видите как искъра и приходящите притоци са буквално заринати със смет от всякакъв произход.а общината в самоков чака дъжд и снеготопене за да изчисти всичко това и да отплава към язовира.апропо няма такова нещо като софийска,самоковска,пернишка и каквато и да било вода.има рилска,витошка,пиринска и т.н.защото водата е природен дар!
5
4
 
29
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
***, Перник има канализация от 1886 година, за разлика от София, в която и в 2020 година около 18% са без канализация.Визирам цялата Витошка дъга - Бистрица, Симеоново, Бояна, Владая, известни сред народа и като Зона Сиромахово.Уж елитни квартали, населени с мутри и политици, пък се рат в дупки.Смех.
4
12
 
6
 
! Отговори
Пенди преди 4 години
Тоя архитект не може ли да го нахраня с резултата от консумацията на рициново масло? Явно е гладен завалията?
3
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да седят без вода до май и другия път пак да дремят докато им източват язовира.
2
13
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
А когато е възникнал празника Сурва, дали Перник е имал канализация и водоснабдяване????
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, да ама в Банкя живее Бойко Борисов.