Язовир "Студена" - потънал в тиня, един затлачен проблем

Вижте снимки от съоръжението, заради което перничани са на режим
Обновена: 9 яну 2020 09:23 | 9 яну 2020 07:10, Камелия Цветанова
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Повече от месец перничани са на строг воден режим, а по всички личи, че скоро няма да потече вода от кранчетата им 24 часа в денонощието.

Обемът на язовир "Студена", който захранва областта остава критично ниско.

Още по темата

Положението с кризата с безводието в Перник не е никак лесно, призна и министърът на икономиката Емил Караниколов наскоро.

Оказало се, че от местното ВиК са подавали информация, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 милиона кубика, докато те реално са били 2.6 милиона кубика.

Освен това е имало и нерегламентирано източване към Радомир от помпена станция.Това пък установи извънредна проверка на министерството на околната среда и водите след водната криза. Вече са сложени пломби на съоръженията, които отклонявали вода към ТЕЦ Перник и "Стомана Перник".

Сега всеки ден ще се прави справка за обема на "Студена", сложени са уреди и датчици, за да е вярна информацията.

"Не само Перник има проблеми, тук обаче има криза - не е имало отчети, вход, изход, никакви датчици и никакъв контрол. В Перник, където и да копнеш, има вода, течове, драстично нищо не е правено 60-70 години", категоричен бе министърът на икономиката.

Властите се ангажираха с решаването на проблема и преди четири дни 40 литра вода в секунда тръгнаха към язовир "Студена" от Попов извор, до село Боснек.

С техника, осигурена от дирекция "Противопожарна и гражданска безопасност", започна изпомпването на вода от пещерата и вливането ѝ в руслото на Струма.

Но дали язовирът ще се напълни предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарантирано от ГЕРБ.
38
0
 
43
 
! Отговори
1 преди 4 години
Престъпна небрежност!
37
4
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЕРНИЧАНИ ИЗПИХА ЧЕРВЕНА СЛУЗСЕГА ПОЧТИ ПРИВЪРШВАТ С ПИЕНЕТО НА ГЪСТАТА БЯЛА ПЯНАИ ТИНЯТА ЩЕ ОСМУЧАТ ГЕРБЕРСКИТЕ НЕНАСИТНИЦИ!!!
36
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега язовира е празен, почистете го от наноси и ще му се вдигне обема.
35
9
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДАЖЕ ЕДИН ПЕРНИЧАНИН СЪВСЕМ ОТКРИТО МИ КАЗА, ЧЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА БОРИСОВ !! ОЧАКВАЛ ОБЛАГИ ОТ ТОВА, ТРЯБВАЛО СЕМЕЙСТВО ДА ХРАНИ И ПАРИТЕ БИЛИ ПО-ВАЖНИ ОТ ДОСТОЙНСТВОТО, МОРАЛА СЪВЕСТТА И СКРУПУЛИТЕ!!ИЗОБЩО НЕ ГИ СЪЖАЛЯВАЙТЕ ДАЖЕ БЕДИТЕ НА ПЕРНИЧАНИ СА МНОГО МНОГО МНОГО МАЛКО!
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента да почистят язовира, за да се повиши вместимостта, пък като няма вода да използват и да подменят някоя тръба от централния тръбопровод, защото сега при всяко пускане на водата избива някоя тръба.
33
3
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕ СИ ИЗБРАХА ГЕРБ ОЩЕ НА ПЪРВИ ТУР СЕГА ДА СИ ПОНЕСАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА!
32
1
 
17
 
! Отговори
До опетков преди 4 години
И като как обикновеният перничанин"окраде"водата в Перник? Нека демагогията започне сега!
31
3
 
17
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен28 Това, което си написал не е вярно и сушата не е основния проблем. Основният проблем е фалшивата информация, която шефът на ВиК Перник е изпращал на министерството и от там грешните решения, взети от министъра. Пропуск на министъра е, че не е разпоредил проверка от експерти на самото министерство. Оказа се, че няма никакви изправни измерителни прибори за реалното състояние на обема в язовира.
30
1
 
21
 
! Отговори
Ееее преди 4 години
Е сега започваме да вадим тиняТя Държавата е потънала
29
7
 
19
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Основните виновници за кризата в Перник са си самите перничани. Липсва т.н. "гражданско общество", което да контролира действията и бездействията на всяка власт. Българинът като види, че няма контрол и тояга, започва да краде безогледно и независимо на каква длъжност е назначен. Този проблем не е само техен, а на всички нас. Между другото, пишат се много глупости тук от некомпетентни хора. Всеки може да влезе в сайта на МОСВ и да проследи как се изменят обемите на язовирите всеки месец.
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е затлачен от държавата, от министерствата, от управлението на страната.Министрите ни са свикнали само да вземат заплати и да се возят на сл. коли, но не и да вършат това, за което са сложени там.
27
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я се стегнете бе хора няма такова нещо като измама на студена цялото "изпускане" на водата е глупост, 2019 почти не е валяло на студена а и нямаше толкова много сняг който да бъде стопен
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА НЕГО Е ВАЖНО, ЧЕ ЕРДОГАН ГО НАРИЧА ПРИЯТЕЛ.
25
3
 
26
 
! Отговори
селянин преди 4 години
една друга гледна точкавече сме пред енергийна криза недостига на ток се покрива от вецовете от язовиритеи всичко става с мълчаливито съгласие на НЕГО
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До QQХората са си изпълнявали задълженията,пращали са информация и сигнали,но никой не им е обърнал внимание!Отделно,че язовира се е източвал и за други странични дейности.
23
2
 
32
 
! Отговори
QQ преди 4 години
Нали ВиК получиха безвъзмезно водната инфраструктура от общните, с цел по-добро стопанисване! Така я стопанисаха, че сега сме без вода и този проблем засяга цялата страна. Разработили бизнес план за покачване на цените на водата и инвестиции от 0,3ст/куб.м. на 3лв. . Тези пари за какво отидоха, някой няма ли да им направи ревизия, да им потърси отговорност?ВиК обратно на общините със взетите до сега пари.
22
1
 
42
 
! Отговори
Един преди 4 години
Другото настрана, доката са празни язовирите е точно подходящо да се изчистят от тиня дъната им. 200к държавна администрация и без тва нищо не правят - по цял ден си клатят краката и чакат да стане време да си ходят. Това е идеалният момент да да вземат по една лопата и да покажат, че реално има някаква полза от това че съществуват.
21
1
 
41
 
! Отговори
Х преди 4 години
........и ще стигнем до катастрофа,както стана със здравеопазването - махнаха контрола над обучението,за да си купуват дипломи мамините синчета и дъщерички,връзкарчета без знания и специализация,некомпетентни хора заемат професии и длъжности за които нямат необходимата квалификация.И постепенно ще настане кастрофа от липсата на компетентни кадри
20
19
 
6
 
! Отговори
Другари преди 4 години
Вземайте лопатите и чистене,.Само с протести и окане не става!Организирйте бригадирско движение,нали така сте построили страната!