Гергов: Оскверняването на "Альоша" е срам и позор!

Георги Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив
31 яну 2020 13:06,
83
Гергов: Оскверняването на "Альоша" е срам и позор!
Снимка: БГНЕС

Оскверняването на паметника на Альоша е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Това казва Георги Гергов, почетен консул на Русия в Пловдив, в позиция по повод поругаването на паметника „Альоша“ на хълма Бунарджика в Пловдив.

Още по темата

„Паметникът „Альоша” се извисява над Пловдив като символ на борбата и победата над фашизма. Символ, който трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника „Альоша“, срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа, отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел - да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си“, посочи той.

„2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият „Альоша“ трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия. Проявите на вандалщина, които остават безнаказани, не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух“, казва още Гергов.

„Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.

Почита към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Нека не поставяме нови разделителни линии!“, заключи още Гергов.

Припомняме, че вчера паметникът "Альоша" в Пловдив осъмна залят с червена боя. В основата на монумента бе изписано с големи червени букви "Не сме забравили", "Няма да простим". Това е поредно обругаване на паметника. От администрацията на Район „Централен“ заявиха, че започва почистването на монумента и че в следващите месеци предстои поставянето на камери на територията на цялото тепе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте кой се застъпва за съвецките чутури: един от най-богатите милионери у нас,откраднал целия Пловдивски панаир заедно с много холдинги и курорти!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оскверняването на Мърльоша е чест за народа!
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Поругаването на паметника на Альоша е простащина..."ДА, ТАКА Е!
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще ни накажат руснаците.Вече много ни се събра"Навремето един светъл човек, с дар по-голям от Ванга, ми беше казал: "От всички грехове най-много да се пазиш от неблагодарността - скъпо и дълго се плаща..."Като гледам сега каква страшна разруха е в държавата и как сме тръгнали към унищожение демографски, екологично и всякак... Май има някаква връзка с грозната анти-руска политика в последните десетилетия. Това ни е наказанието за неблагодарността за пролятата руска кръв и подарената държава
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре го е казал."Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници"И това е абсолютно вярно, обаче на някои им плащат за поругаване, а други просто нямат нищо друго в живота си, та драскат по паметници и форуми
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам и позор е че още не са го взривили.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дам! Когато Господ иска да накаже някого, първо му взема паметта.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама какво оскверняване?Червена боя,няма да забравим...Това е типичния руски цвят и руски израз,значи това е Истината. Какво е обидно,че са вапцали паметника, или трябваше да нарисуват руския флаг?Ще ударят една пароструйка и ще мине-замине,ама червените усти пак няма да се затворят!
59
2
 
3
 
! Отговори
Лошо преди 4 години
Като гледам какви неграмотници пишат тук, разбирам защо няма коментари на знаещи и достойни хора.
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"""историческа правда"""Чия е тази правда? На нас Хитлер ни даде Северна Добруджа, а червеноармейците ни разсипаха държавицата, 3 години изхранвахме 500 000 братушки и им плащахме в долариТова също е ПРАВДА
57
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кого е воювал Альоша в България??? Минал ,поограбил туй онуй,после поробил за дълго България ,като най напред разстрелял и унищожил правителства,депутати,опозиция и инакомислещи. И 45 години живот под негов диктат и закони. Е гати ,,освобождението",е гати освободителят!!!
56
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинарят Гергов е руски гражданин. Милионер-бизнесмен-комунист. Да си ходи в СССР.
55
7
 
16
 
! Отговори
Цапачите са патриоти преди 4 години
Къде е чичко доктор да им обясни на тия хора че Русия не е тръгнала да освобождава никого от фашизъм, а тя само е воювала с врагът си нападнал я през втората световна война, като битката е минавала от Москва до седалището на врагът в Берлин. Освободителите не са поробители. Къде е чичко доктор? България не е била във война с Германия. Нито пък е воювала срещу Русия. А в края на войната беше неутрална. Русия е тази която изопачи тези неща за да може да ни наложи комунизмът с насочени оръжия.
54
14
 
9
 
! Отговори
и аз да питам преди 4 години
На кого е нужно да се провокира омраза към тези или онези народи. Или бояджиите не могат да живеят без омраза, нещо повече - тя е като храната насъщна. Ами мразете си, не ви пречим, но не развявайте публично бацилите си, или искате неистово съмишленици.
53
6
 
18
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Димитър ЩеревИ дадените жертви не са индулгенция за всичките мерзавщини, които в рщи днешна путинова Русия. Между другото и самите руснаци те знаят К о лко точно са жертвите. През 1946 а Сталин сочи 6 милиона, през 1956 Хрушчов казва 20,през 1987 при Горбачов са 27 милиона а и стаж ризите на Путин сочат цифрата 41 797 000!!!!! Няма държава с по-фалшифицирана история от Русия. Страната на непредвидимото минало.
52
7
 
26
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Альоша е паметник на съветската пропаганда и нарочно доминира над града за да подчертае руското превъзходство над окупираните територии. И както е забелязал един колега нищо чудно това да е русофилска провокация, която да зъмъгли шпионските истории.
51
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ни накажат руснаците.Вече много ни се събра.
50
5
 
23
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Димитър ЩеревЩерев, в Германия и Австрия има военни мемориали с погребани загинали в бойни действия съветски войници. В България единствените дадени от руснаците жертви са от препиване с метилов алкохол 42 войници и офицери в Бургас. В същият този Пловдив на Централни гробища има погребани 64 военни чина умрели от раните си получени извън България. Техните паметни плочи никой не залива с боя и оскверняват. Альша е паметник на съветската пропаганда и нарочно доминира над града да да подчерта
49
1
 
20
 
! Отговори
беберон преди 4 години
Аз предлагам освен камери, да се сложи денонощна охрана от полицията, почетна гвардия пред паметника, осветление през нощта и всяка сутрин по изгрев слънце да се пуска химна на Съветския съюз, който да се чува в целия град.
48
7
 
23
 
! Отговори
05.09.1944 преди 4 години
Срам и позор е, че още ги има тези паметници.Не може да строиш паметници на окупатора, наложил нечовешки,чужд за българите тоталитарен режим който спря развитието на страната за десетилетия.