Откриха 29 незаконни отклонения от яз. "Дяково", запечатаха ги

Вода за питейно-битови нужди имало за години напред
14 фев 2020 17:00, Анисия Иванова
19
Откриха 29 незаконни отклонения от яз. "Дяково", запечатаха ги
Снимка: БГНЕС

Откритите 29 нерегламентирани отклонения от язовир "Дяково" са прекъснати и запечатани, казаха днес на съвместна пресконференция в дупнищкото село Яхиново управителят на "Напоителни системи" ЕАД клон Струма-Места Марио Михов и Радослав Георгиев - директор на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", Благоевград.

Незаконните отклонения, чрез които в минали периоди се е осъществявало ползването на вода от главен тръбопровод, отвеждащ води до яз. "Дяково", бяха установени при съвместни проверки на двете дирекции.

Към днешната дата прекъсването на тръбите има огромен ефект, каза Марио Михов. Той посочи, че е било констатирано, че по съоръжението са се губели 75 литра вода в секунда.

"Над 90 процента от водата сега влиза в язовира, което е в резултат на предприетите мерки. Хората трябва да са спокойни, че вода в язовир "Дяково" за питейно-битови нужди има за години напред", каза Михов, цитиран от БТА. Въпреки това, жители на Яхиново се бяха събрали днес, за да протестират срещу намаленото количество вода за селото им.

На въпрос защо след 30 години едва сега проблемът с незаконните отклонения излиза наяве, Михов посочи, че заради маловодието в момента, е станало видно количеството на вода, което влиза в язовира. "При високи води това няма как да се случи", каза Михов.

"За всички нарушения, които сме установили и можем да докажем виновно поведение за ползвателите, ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, каза на въпрос на БТА директорът на Басейновата дирекция Радослав Георгиев. Той посочи, че такива вече има направени за работата на двата ВЕЦ в с. Мало село, община Бобов дол, и с. Дяково, община Дупница. "Надяваме се, че след обхващането на цялата вода от предстоящото снеготопене, ще подсигурим питейно-битовите нужди на хората за години напред", допълни Георгиев.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
МРРБ преди 1 месец
До малко сметки

Нормативната уредба в България не позволява на ВиК операторите да спират водата на неплатилите. Заради една *** ЕС директива. . . За това има такива махали, дето всички останали им плащат водата! И даже ако имат проблеми тези махали местните политици се юрват и натискат ВиК оператора да ги решава бързо. Електорат. . . Удобен, евтин и мил за родната ни политическа каста!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
познайте дали няма да се присъединят пак незаконно. ще изкачат ден, два, три и после пак старата песен на нов глас.
17
0
 
17
 
! Отговори
малко сметки преди 1 месец
1м3=1000л. 75лх60сек=4500л=4,5м3/мин х 60мин=270м3/час; 270х24ч=6480м3. Цената е към 3лв/м3=> 6480х3=19440лв неплатени за ден, за година стават милиони. За цялата страна не ми се мисли, като има и "специални"махали, дето не знаят че други си плащат за вода. Има безброй къщи, нови с басейни с треви и поливат с питейна вода вързани байпаси по всякакви начини. А колко изтича из градовете от стари тръби..мърлява работа
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в нашия блок във Варна е същата ситуацията-постоянно обща вода ни начисляват ,защото плащахме на друг водата ,най-вероятно наемател и спряхме да си плащаме сметките,то няма смисъл ,като ни начисляват обща вода.
15
2
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
Я каскетаджията - новата звезда - дето само обикаля по гeтата и много приказва - да каже: чувал ли е за чл. 234в от Наказателния кодекс, в който пише, че незаконното присъединяване към ВиК и ел-мрежата се наказва със затвор? Кога законът ще почне да се прилага, пърчо?
14
1
 
9
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 1 месец
ОЛИГАРСИТЕ С ПЛУВНИ БАСЕЙНИ ПЛАЩАТ ЛИ СМЕТКИ ОТ ПО 1 000 лв. И НАГОРЕ

ЗАЩОТО ТОЛКОВА СТРУВА ВОДАТА ПРИ САМО 3 СМЕНИ

ПРОВЕРЕТЕ В СЪОТВЕТНИЯ ВИК ДАЛИ ИМА И ЕДНА ТАКАВА СМЕТКА !

НЕ МОЖЕ ЛИ ВИК ДА ИЗКАРА ИМЕНАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПЛУВНИ БАСЕЙНИ И КОЛКО ВОДА СА ПЛАЩАЛИ ДОСЕГА ?

ААА ТОВА Е ДЪРЖАВАНА И ЛИЧНА ТАЙНА
13
0
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
ше има ли съдени и осъдени?
12
0
 
6
 
! Отговори
КАРЛОВЕЦ преди 1 месец
КОМШИИ ХАРЧАТ ВОДА НА ВОЛЯ. НЕПРЕКЪСНАТО СЕ МИЕ ДВОРА И УЛИЦАТА ОТПРЕД,

ТЕХНИ РОДНИНИ ИДВАТ ДА СИ МИЯТ КОЛАТА ПРИ ТЯХ

ИЗГЛЕЖДА ПЛАЩАТ ОГРОМНИ СМЕТКИ > А ДАНО
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако открият, че аз съм се свързал незаконно къмжиците, само ще ме откачат или и ще ме глобят? Защо тези нелегални отклонения само ги запечатват?
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На крадливото племе все правителството им е виновно че не са ги хванали навреме.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е че ще накажат ползвателите, а не тези които са им сложили водопровода. Тези водопроводи може и да са слагани законно преди 40г., ама няма кой да знае.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да де ама къде водят тезинотклонения. Проследяват ги, товарят собствениците на ниви ли са, земи ли са, други язовири ли са и ги карат в гората. А там бой и после ги заравят ...
от години се източват язовири и никой нищо не знае, ай стига номера.
Последствия кога ... само запечатване не става, а може и вече са са ги отпечатали.
7
1
 
12
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
тези имат ли на представа колко такива отклонения има сумарно из цялата страна? и фирми и хора и т.н., кубатурата която отива незнайно къде не се поддава на изчисление :)
6
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 1 месец
Настане вечер, месец изгрее,
тихо тихо шуми байпаса,
Ганьо затуй бедно живее,
щото му крадат, даже водата.
5
0
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 2 И аз.
4
0
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Тридесет акта за установени нарушения.За всяка година по един акт.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам едно кардинално решение на този язовирен проблем. Първо, изглежда проблемът засяга само язовирите в провинцията. Второ, по всичко личи, че проблем представляват само питейно-битовите нужди. Следователно, трябва да се забрани използването на всички язовири в провинцията за питейно-битови нужди. Който има питейно-битови нужди, да си ги задоволява в столицата. И без това процесът на преселение вече е напреднал. А от Искъро по-дълбоко нема, затова и водата ще стигне за всички.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ще гласувам за ГЕРБ
1
2
 
12
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 месец
И как са "прекъснали" незаконните отклонения? Предполагам - с хартиени лепенки, подпечатани в 3-о районно, и надпис "Не пипай".