Самоуката Айтен, която рисува икони

Малката художничка е в десети клас от Търговище
14 фев 2020 09:55, Петя Славова
101

Самоука художничка от Търговище рисува икони, въпреки че никога не е посещавала курсове по иконография. Когато е вдъхновена, Айтен Мехмедова е в състояние да прекара часове наред с четката пред бялото платно.

Десетокласничката от училище "Свети Седмочисленици" в Търговище се занимава с изобразително изкуство от малка. Рисува икони и картини на различна тематика. Казва, че това я успокоява и зарежда емоционално. А желанието ѝ да рисува идва още като дете.

"Като бях на 2 годинки, прабаба ми даде един химикал и едно листче, учеше ме как да рисувам момиченце. Това ми е първият спомен и оттогава на 3 годинки ходих на рисуване в самата детска градина и просто не съм спирала да рисувам", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Айтен разказва, че идеите и желанието ѝ да рисува идват спонтанно. Младата художничка скоро е завършила икона с лика Христос. Именно с нея, и по препоръка на учителката по изобразително изкуство, ще участва в национален конкурс.

"Това е третата икона, която прави на Исус Христос, първата беше на Богородица, втората на Св. Трифон, изобщо много твори, със силен замах на четката, с много талант, което е голяма рядкост", каза учителката ѝ Силвия Малинова.

Айтен все още не е решила дали ще продължи с рисуването като професия или то ще остане само хоби. Казва, че с времето ѝ се случват много неща и така опознава себе си.

Айтен също има мечти. Част от тях са на картините й. Десетокласничката получава разбиране и подкрепа от страна на родителите си. За да развие таланта си, по настояване на баща ѝ тя вече посещава школата по изобразително изкуство в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Баба Гица преди 4 години
Мойто комшийче в 10 клас пуши трева,пие,вдига блока на главата си с пиянски изцепки,на училище ходи от време на време,наскоро би баба си заради пенсията и,цялото нашарено като икона,с обеци на носа.Дете за пример,не като това ......
63
2
 
4
 
! Отговори
Да е жива и здрава преди 4 години
Няма значение дали в гените и дреме някой българин, който някога е приел исляма или просто е получила вдъхновение да рисува точно такива изображения.Важното е, че едно подрастващо момиче се занимава с изкуство и иска да се развива, а не си губи времето с глупости.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АМИ ВСЪЩНОСТАма тая Айтен е много проста, *** и обикновена селяндурка. Изкуството НЕ е за такива долни хора
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактОтносно гръцките и латинските имена има и сред тях такива, които НЕ са християнски. Например аполон, зевс, артемида, диана. Латинското име Диана е ЕЗИЧЕСКО и Нехристиянско име, най - лошото е, че има и такива родители, които дават такова име на детенцето си ( момиченце) , отиват в Православния храм и искат от свещеника той да извърши Свето Кръщение над момиченце, което носи езическото и нехристиянско име Диана ( или производните му на Диана - Даяна, Дайана, Даиена, Диан и др).
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактА какво друго да доказват турските имена, освен че са турци и помаци, изповядващи исляма? Мохамед е противно име. Има и православен светец, турчин - свети Ахмед, но името му прави изключение. Повечето Християнски имена са от гръцки, латински, еврейски език, малко са Християнските имена със славянски, грузински, български произход.
59
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
Турските имена не доказват, че са на мюсюлмани. Има много православни християни, които са с такива имена. Има светци, аз лично съм чел за мъченици, чиято памет се чества в православието и са причислени към лика на светиите. Например свети мъченик Ахмед. Произход, пол, възраст, етнос, не са никакви пречки за да бъде православен християнин.
58
4
 
2
 
! Отговори
АМИ ВСЪЩНОСТ преди 4 години
Рисуването ти не е нищо особено, но пък си симпатична.
57
5
 
3
 
! Отговори
гарена от Кърджали преди 4 години
Вай алах. .!.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Ама аз си имам жена и съпруга бе, нещастнико!
55
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за "кавардисаните" долу:-Една РИСУНКА става "Икона",когато Църквата я припознае като такава,когато я освети и положи в Храма!Иначе ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ РИСУВА КАКВОТО СИ ИСКА!!!...НЕ е "престъпление"!
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Да, но затова пък ще се запомни анонимният, който дава акъл наляво и надясно. Като пораснеш и се ожениш, жена ти ще ти обясни какво може и какво не може да прави.
53
5
 
0
 
! Отговори
гарена от Кърджали преди 4 години
Вай алах. .!.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛопатарЩо не се застреляш бе, съвременен г.ей? Такива нови модни тенекии като теб са за кратко и бързо, бързо преминават, а утре няма и кой да си спомня за това.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да нарисува на ходжата брада да не ходи кьосе.
50
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА СА ИСЛЯМСКИ ИКОНИ
49
2
 
2
 
! Отговори
Лопатар преди 4 години
А-а-а-, мъдри православни мисли. Винаги може да се разчита на някой поп, мщфтия или обикновен заблуден да ти каже какво може и какво не може да се прави. Да не са те намерили при разкопки на полуразрушена църква от IX век?
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛопатарТъ.пак! Иконописта Е Изкуство, което не е за жени. Ама простата ти ти.ква няма да разбере това. Айтен да се омъжва по мюсюлманските обичаи, щото й е време за това, а и нейните връстнички мюсюлманки правят това. Тая да си се занимава с мюсюлманската си религия. Тая не да се прави на важна
47
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛопатарТъ.пак! Иконописта Е Изкуство, което не е за жени. Ама простата ти ти.ква няма да разбере това. Айтен да се омъжва по мюсюлманските им обичаи , щото й е време за това, а и нейните връстнички мюсюлманки правят това. Тая не да се прави на важна
46
3
 
10
 
! Отговори
Лопатар преди 4 години
Хубаво рисува момичето, а и не само икони. А тия, които имат спуснато от господа им мнение какво не може да прави, защото била жена, вероятно не могат да нарисуват квадрат без да броят на пръсти колко ъгли са му сложили.
45
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХаДа твори нещо друго, а НЕ да се занимава с Иконопис ( това , което прави тая е ПОДИГРАВКА И ГАВРА с Църковното Иконописание). Иконописта НЕ е за жени. тая мюсюлманка може и да се прави на много важна и значима ( а тя е едно обикновено, просто момиченце), но не да си прави реклама чрез Църковното Иконописно Изкуство, Което е предназначено предимно за мъже - монаси и свещеници!И мюфтията не би се съгласил да предостави призванието си да е мюфтия на мюсюлманка. Феминистките ПРЕКАЛЯВАТ!