Без коронавирус у нас, но ни мъчи силна грипна вълна тип "Б"

COVID 19 е по-опасен от грипа, стана ясно от СЗО
Обновена: 4 мар 2020 07:07 | 4 мар 2020 07:00, Петя Славова
36
Без коронавирус у нас, но ни мъчи силна грипна вълна тип "Б"
Снимка: БГНЕС

Световната банка обяви днес, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици, съобщиха информационните агенции, цитирайки президента на Световната банка Дейвид Малпас.
Инфекцията COVID 19  е обхванала повече от 60 страни.

Средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги. Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи, предаде БТА.

В България разширяват кръга на лицата, които ще бъдат тествани за COVID 19, стана ясно вчера по време на брифинга на Националния кризисен щаб във ВМА. Въпреки че в Италия и Германия броят на заразените се разраства, у нас още не е открит случай на новия коронавирус.

Така и вчерашните проби за коронавирус у нас бяха отрицателни, но заради втората грипна вълна  ще бъде разширен и обхватът на изследваните за COVID - 19 пациенти.

Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения.

Още по темата

"Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б "Виктория", мярката се взема превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи още, че с оглед бързото разпространение на вируса със заповед на министъра на здравеопазването към наблюдаваните страни Китай и Италия ще бъдат добавени още Южна Корея и Иран. Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19 лица (5186 случая – в Южна Корея и 2336 – в Иран), така и фактът, че само за последните 24 часа броят на установените случаи нараства драстично – в Южна Корея с 851 нови случая, а в Иран – с 835.

Тъй като основни входни точки от Иран в България са Малко Търново и Лесово, на съответните гранични контролно-пропускателни пунктове също ще работят медицински пунктове, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

СЗО вече пресметна, че около 3.4 процента от заразените с новия коронавирус са починали. Това са много повече от жертвите на сезонния грип, които са под 1 процент.

"Covid-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се пренася от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина или терапия срещу него. Но той може да бъде спрян", каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус.

По думите му, хората трябва да спрат да се презапасяват с маски, за да могат да бъдат защитени и здравните работници, които се грижат за заразените.

Директорът на СЗО коментира и вероятността за отмяна на Олимпийските игри в Токио през юли, като обясни, че все още е рано да се вземе решение по този въпрос.

В същото време втората грипна вълна се разраства из страната. От днес ученици от няколко области в България излизат в грипна ваканция до края на седмицата. Грип от тип "Б" засяга най-вече децата.

До този момент е обявена грипна епидемия в учебни заведения в Бургас и Варна, Шумен, Перник, Дряново, Благоевград и Трявна, но се очаква такава да бъде обявена и в други градове. Също така се преустановяват женските и детски консултации, имунизации и свижданията в болниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: грипСЗОпациентиCovid 19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
до #34 преди 4 години
Минимум 2ма заразени в ВМА София !!!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипа идва- Борисов е виновенКороната не идва- Бойко виновенНямаме доказан случаи Ковид-19 - лекарите виновниЩом знаете толкова много отидете и лекувайте хора вместо лекари,рептили такива!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Па да преди 4 години
До Па даИсках да кажа ,,Да не пристигне".
29
1
 
0
 
! Отговори
Па да преди 4 години
Дано да пристигне и в България. До затоплянето на времето има още малко време до тогава грипните вируси умират по бързо заради топлото време. При зимния сезон могат могат който се е залепил на човек или на материал може да живее най-много 3 часа.
28
1
 
1
 
! Отговори
№@! преди 4 години
Това е манипулация на ГЕРБ. Казаха ви го от прзидентството на Радев. Край. Точка. Няма страшно.
27
1
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
нали си го казаха, че нямат тестове и не знаят какво да изследват... тук нищо не се прави освен говорене пред масите по телевизията - по света вече го казаха, че е 3,5 по смъртоносен от всеки грип... затова ни го насаждат че има грипни заболявания много и че те са по опасни от коронавируса... за да може умрелите да са си по стандарт... по смешна държавица няма на планетата!!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
men преди 4 години
да кажат как успяха да разпространят стотици милиони тестове по целия свят... в българия кой ги внася и разпространява по болниците? да не се окаже че нашите немат никакви тестове?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-голяма е смъртността от 3.4%. Повечето случаи са все още активни. Вижте съотношението починали/излекувани: Ю. Корея 33 починали / 41 излекувани, Италия 79 починали / 160 излекувани, Иран 77 починали /435 излекувани, САЩ 9 починали / 9 излекувани
24
0
 
8
 
! Отговори
чудя се, преди 4 години
ако действително у нас има само единици заболели (за 0 е абсурд да говорим), дали пък именно грипът не неутрализира короната?Доколкото зная е установено, че от два вируса единият вирус надделява.
23
0
 
5
 
! Отговори
хехе преди 4 години
До АнонименТо при нас и да се каже и да не се каже паника винаги ще има.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има Coivd-19 у нас, но лъажт че е Грип-Б, за да не създават паника.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19 е прав. Един с кола от Италия може да зарази 200 в КАТ. Трябва да забранят всички масови мероприятия.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Географията не е американска наука, но управляващите все пак би трябвало да погледнат картата и да видят, че Малко Търново и Лесово не са на границата ни с Иран.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам чувството че индивиди на много ниско ниво коментират. Това нормално ли е, постоянно да се плюе, оплюва, грачи. Пред КАТ какво било, пред Шипка било друго. Абе хората ви казаха, че не е препоръчително да има струпване където и да е, на много хора. Обаче се продължават с политическите простотии. Прикривали, не знам си какво, какви ли не внушения идващи от Позитано. Кой и за какво има да прикрива, след като си е световен проблем. Ненормално поведение.
18
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
не знам корони морони ама такъв махмурлук ме гони че сигур ке си заминем ако не пинем поне половинка
17
2
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 години
Щом е така, защо отмениха официалната церемония на Шипка.....................а в същото време пред КАТ е цирк?!
16
2
 
11
 
! Отговори
Емигрантка преди 4 години
Ами току що го регистрираха и обявиха, явно разбраха че номера с прикриването няма да мине- сага ако изследват всичките грип Б болни то ще се окаже че са повече от всички в Европа заедно от корона вирус
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да не се окаже, че тая силна грипна вълна не е тип Б ами тип корона... след време разбира се, че то в тая територия трябва мнооого време на някой да му светне лампата и да направи сметката 2+2 = 4. и това когато в цял свят тръбят ежедневно за тоя вирус. наще блеят в друга посока и ще се правят на ощипане после. сигурно президента пак ще им е виновен...
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани изгодата, ами короната ша изпразни хотелите на гангстерите.
13
0
 
10
 
! Отговори
Прилеполог преди 4 години
Прилипети имат имунитет, защото ядат ферментирали плодова, които съдържат алкохол и затова спят по цял ден.