Щабът: Мерките за грипа са адекватни, ще мислим по-нататък

В Габрово и Плевен трябвало да приемат спешните случаи
Обновена: 9 мар 2020 13:53 | 9 мар 2020 13:31, Веселина Йорданова
123
Щабът: Мерките за грипа са адекватни, ще мислим по-нататък
Снимка: БГНЕС

Няма починал под 60-годишна възраст в Италия, учениците не са сред застрашените групи за коронавирус.

Данните са от анализ в най-засегнатата европейска страна, който обяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски след видеоконферентна връзка със световни лидери, в която участва премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
На нея беше коментирано и какво да правим след грипната епидемия, която у нас е обявена до сряда.

Взетите мерки за грипа са адекватни, изтъкна той, но посочи, че ако за него основният таргет са младите, то за коронавирус това са възрастните хора. Щабът ще предложи мерки след сряда.

"Солидарност беше думата за решаване на проблема, която беше възприета от лидерите от нашия премиер", каза Мутафчийски по повод видеоконференцията. Основен акцент в нея бяха мерките, предприети от държавите, участници в разговора – Израел, Унгария, Румъния, Италия, Австрия, Кипър и Хърватия.

По думите му 107 държави вече са обхвани от вируса - с единични случаи или масово, и проблемът е световен.

Мутафчийски каза, че има консенсус по въпроса леките случаи да са в домашни условия и за това трябва да се изработи механизъм. Той отново каза, че при съмнения за вируса, следва обаждане по телефона към джипито, а не се ходи на място.

Всички са се обединили и около това, че трябва да се насърчава разработването на ваксина, особено от страни, които имат капацитет за това.

Гледаме какво правят нашите партньори, не си измисляме. Обмяна на информация, идеи, мерки, посочи специалистът.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в Плевен не е спазена заповедта му точно и хора със спешни случаи  трябва да бъдат обслужвани, същото било и в Габрово.

Недопустимо е приемът на хората, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Въпреки че в Габрово подобна ситуация няма, същия разговор проведох и с директора на габровската болница, обясни той.

По отношение обезпечеността с лични предпазни средства предстои да бъдат получени количествата, договорени с Турция. Успоредно с това се водят разговори с други държави-членки на ЕС, както и с трети страни, за осигуряване на още предпазни средства.

Върви и процесът по производството на защитни маски и облекла у нас. Дискутират се и различни варианти как общопрактикуващите лекари и търговците на дребно, каквито са аптеките, да бъдат снабдени с нужните им количества. Обсъжда се възможността това да стане чрез нарочни заявки до регионалните здравни инспекции на територията на страната, стана ясно още от думите на здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Конте вместо да участва във видеокорнференция за короната да се скрие и засрами. Изпусна ситуацията и зарази цяла Европа.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
курон вирос ниама. стига тапотиа
36
0
 
5
 
! Отговори
Тато :-) преди 4 години
Приземяване, приземяване, приземяване! Може некои да кажат-Нема ли държавата нещо по-сериозно да да направи?Ние решииме да изчакаме, да видиме... И най-накрая, ако требва, ше се действаме. Нека така да погледаме, да видиме... Така ше се поснишиме да мине тая корона буря, па след това ше видиме какво да правиме. Но ние чакаме, така че ние ако накрая нещо... ако не мине бурята, тогава ше действаме :-)
35
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугите,корона болни отнесе,ритни coросоидите, а с другите,все някак ще се разбереш.
34
1
 
11
 
! Отговори
Верка преди 4 години
Тоя генерал верно е много симпатичен. Прилича на Годжи и има една такава искрен а усмивка. Направете го поне министър човека. Има визия. Не е като Сачева
33
1
 
4
 
! Отговори
малкия кашличко преди 4 години
Казах ви аз.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че ще пламнем. Но да видим дали не се получава пак както през 86 с чернобил.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега сме шепа народ, не ми се мисли колко хора ще изпукат, иначе двойникът на Годжи ми е симпатичен.Вмежду впрочем когато са ни завладели османците половината от населението е изпукало от чума, също сме имали трима владетели - Охридско, търновско и Видинско и всеки е теглил чергата към себе си.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой,който вдъхва доверие трябва да оглави щаба защото паниката се разсраства. Някой като Путин. Човека решава кризи,вече 20 години. Имаме ли такъв българин?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция са пуснали превод на великия А. Константинов!!! На корицата стои тиквата със калпак и мустаци! За заинтересованите - в гуглето пишете--- бай *** на гръцки.
28
0
 
12
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Е как да ви вярваме? Първия човек, който почина в Неапол от коронавирус бе на 47 г. Или там не е Италия?
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кво ше му мислите бе. Знаеш ли приказката за патката дето мислила и се удавила. Затваряйте границите спрете полетите кой където го е заварила болеста там да стои да не се разнася заразата. Или чакате Заповед от Триполовите. Чакате да почнат да *** по улиците като жената от Враца дето почина пред болницата. Май е време за Винкело.
26
12
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другарите пикат газ:):):):)Мигранти,Коронавируси,безводие,сестри висящи от прозорци,Бойко няма мърдане:):):):)2021 Борисов4:):):):)
25
0
 
12
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
Ванга го е казала:"Коги облекете Годжи в униформа, тоги ке ни удари корона вируса."Така и стана
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Ще питаме бай *** (гръцкия вариант) - че той и да се изходи не може, ама още се натиска да е премиер.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДАНС да разследва кабинета за въвеждане в заблуждение на общество незабавно ! И прокуратурата също
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не правят а само гледат как се разраства. Не достигат лекари, няма тестове и маски, неосигурени ги връщат, на границата вече ги пускат без карантина и вече не могат да следят всички. Само на господ може да се молим не стане епидемия като в Италия или Китай, защото нашите болници са много по-зле и парите са откраднати.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"We found a sharply increasing proportion of infected children (from 2% before January 24 to 13% for January 25February 5; p<0.001), implying that increased exposure for children and intrafamily transmission might contribute substantially to the epidemic. "
20
4
 
5
 
! Отговори
от Плевен преди 4 години
Нали знаете славата на град Плевен? Там и със самолет да преминеш, пак ще лепнеш нещо срамно ..! Плевенчанките са толкова леки жени, че те освен да си свалят гащите пред непознат мъж, те за друго не мислят, пък и не могат! В Плевен винаги е бълвало със заболявания, особено с онези срамните болести. От тази година в Долна Митрополия възстановяват Военното училще и Плевен отново и отново ще стане развъдник на срамни болести.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щели да мислят след сряда?! Тези могат ли да мислят?!Не са ни нормални управляващите, не са...Алчни ***! Пари да им припарят. Обявиха заболели, след като стана ясно, че са осигурени няколко милиарда евро за страните , в които има корона вирус...До десето коляно да се затрият безумните българоубийци!