COVID-19 и в Helpbook: Ще се компенсират ли картите за транспорт?

И още - хигиената в столичните ДКЦ-та, опасен път, липса на осветление
19 мар 2020 18:44, Анисия Иванова
14
COVID-19 и в Helpbook: Ще се компенсират ли картите за транспорт?
Снимка: Pixabay

След въвеждането на извънредното положение и попадането на страната в критична ситуация се предприеха мерки срещу разпространението на вируса, но последваха и различни затруднения. В платформата на Helpbook.info получихме сигнали, касаещи кризата на различни нива. Ето какво пише наш редовен потребител с въпрос към Центъра за градска мобилност:

"Картата, която редовно ползвам, за да отида на работа, е едномесечна за всички линии и струва 60 лв. Имам две деца, които са ученици и техните карти струват 2х20 лв.

При настъпилото извънредно положение се оказва, че трябва да работя от вкъщи, а децата да учат от вкъщи, т.е. тези заплатени карти на обща стойност 100 лв. са неизползваеми. Въпросът ми към вас е - ще бъдем ли компенсирани по някакъв начин - чрез връщане на сумата или ползване на картите напред във времето, когато обстановката се нормализира? Има ли начин да не изгорим с тази сума?

Втория ми въпрос е относно контролите в градския транспорт. Продължават ли да упражняват задълженията си по утвърдения начин и какви мерки за безопасност са взети, за да се предпазят от зарази хората, които все още се придвижват с автобуси, тролеи, трамваи и метро?"

В друг сигнал разтревожен потребител се обръща към Столична община. Във връзка с настойчивата препоръка да мием ръцете се интересува дали най-после в различни здравни заведения (например ДКЦ) и други обществени места са поставени сапуни в тоалетните за тази цел? "Масовата практика досега е сапуни да липсват, тоалетните са с отчайваща хигиена. Какво е направено за подобряване на хигиената в тези места?“, резонно задава въпроси гражданинът.

Друг потребител, преминавайки с автомобила си през Тетевен, с учудване забелязал, че в цял квартал тъне в тъмнина. Молбата е уличното осветлението да се включва, когато стане тъмно, защото е опасно за автомобили и пешеходци.

Получихме сигнал и за опасен път между с.Владая и с. Мърчаево, където на последния остър десен завой към Мърчаево паветата са разместени, изкъртени и стърчат нагоре. Това наложило да бъдат заобиколени в насрещното платно, което създава предпоставки за ПТП.

Това са само малка част от получените сигнали през седмицата. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
В.И. преди 3 години
Вие газ ли пиете, естествено, че трябва да има компенсация!Хората, като са купували карти за месец, три или година са ги купили за определен обем и качество на предлаганата услуга, не за 3 автобуса на ден и метро през 25 мин.Така има логика а?
12
1
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
До като върлува този Куровирус на всички пенсионери или лица които имат карти за 50% намаление по БДЖ, да им се отнеме това право ..същото право да важи и повечето градове на страната; при нас в града, пенсионерите по цял ден пътуват през зимата в градския транспорт, топло, приятно, не вали, не духа, а в същото време можем да обсъдим и положението в страната;представете си - пенсионерите благодарение на една карта от 8лв по цял ден са от един магазин в друг, такива като Билла, Лидл, Кауфланд .
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Няма компенсацияЩо да няма? Училищата са затворени и децата не ходят на училище и то с разпореждане на администрацията, а не по моя молба. Тия карти за какво мислиш се купуват?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искането за компенсация си е съвсем обосновано.Преди години герб и фъндъкова без абсолютно никаква причина вдигнаха билетите за градски транспорт от 1.00 на 1.60 лева с мотива "отдавна не са увеличавани".Съответно сега при основателна причина не виждам проблем да ги удължат за времето на карантината. Особено детските карти.
9
4
 
1
 
! Отговори
Maybe преди 4 години
До MarinДобре казано. Всеки иска от държавата да дава, компенсира, обезщетява и какво ли още не приемайки, че държавата е някъв независим субект с независим бюджет. Масово мисленето е, че какво ми пука краде се от държавата. Всъщност това са нашите пари събрани по различни начини и откарнати/раздадени всъщност всички ние плащаме за това. Аз също работя от вкъщи и съм с 1г. карта закупена преди месец. Искането на госпожата за компенсация е доста абсурдно, никой не я спира да я ползва в момента.
8
5
 
3
 
! Отговори
Marin преди 4 години
Всеки търси муфта, но това е за сметка на всички нас. Докато работи градския някой трябва да плаща заплати, гориов, поддръжка.
7
4
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Ако някой очаква от Мутрата на ГЕРБ работещи решения в пандемията, жестоко се лъже!Тия са си разбойници , а те в мътна вода риба ловят!Жеста при Президента за 1000лв. за медицинско лице - браво ...правилен е , но ако бяха добавили и еднократно 100 лв на пенсионер , картината щеше да е запълнена!А то само прочувствени слова , как сме длъжни да спасим нашите родители ....ЛИЦЕМЕРНИ ИЗМАМНИЦИ СА МУТРАТА И ОРДАТА МУ!
6
5
 
9
 
! Отговори
Няма компенсация преди 4 години
Няма компенация за карти. Излизанията не са забранени. Все още можеш да отидеш до супермаркет с градски транспорт, все още някои хора ходят на работа, а не работят дистанционно, а и излизанията не са забранени (макар и препоръчително да бъдат намалени излишните такива). Така че няма пълна карантина, макар и мнозинството да са ограничили излизанията. Няма да връщат нищо.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горките изгоряха им картите , сега какво ще правим това е просто ужасно важно
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едвали ще има компенсация.
3
3
 
4
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 4 години
До ГашоГашкоооо, едното и другото което сравняваш е несравнимо по никакъв начин!
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще компенсира менюто от пазара на Ухан като прилепи, кучета ,котки , змии, плъхове ,*** и маймуни за храна на тоя много млрд. гладен народ не знам
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строгата карантина и градският транспорт са две несъвместими неща