Установени са контактувалите със заразения във Велико Търново

В града затварят детските площадки, почистват се улици, транспорт
19 мар 2020 08:51, Петя Славова
22
Установени са контактувалите със заразения във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че първият човек заразен  с Covid-19 във Велико Търново е лекар, завърнал се от София, вече са установени и хората, с който той е бил контакт. В момента на тях им се взимат проби, а той е под карантина., съобщи Даниел Панов, кметът на града на страницата си във Facebook.

По думите му, новите мерки от днес са по-строги. Забранени са излизанията по детски площадки, не се допуска събирането на повече от двама възрастни хора на открити и на закрити обществени места.

Продължават ежедневните проверки на обекти, чиято дейност е разрешена в настоящитя условия. Само днес служители на РЗИ и РПУ - В. Търново, са затворили 12 обекта заради неспазване на изискванията за хигиенни и санитарни мерки, както и за социална дистанция.

Още по темата

Панов обясни, че управата продължава и с прилагане на останалите противоепидемични мерки, сред които ежедневна дезинфекция на улиците, ежедневна дезинфекция на автобусните спирки и обществените пространства. По думите му, два пъти дневно се обработват с дезинфектант автобусите на градския транспорт и др.

Пуснахме и горещи телефони за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни, болни и самотни хора. За два дни са приети над 100 обаждания.

Сигнали за нарушаване на карантината могат да бъдат подавани на номер 0878 920332. За неспазване на карантина има и много строги наказания.

Кметът за пореден път апелира към всички великотърновци да бъдат отговорни и да спазват мерките. "Останете си вкъщи, ако не е необходимо да излизате навън. Това е начинът да се справим по-бързо с епидемията.", написа още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
11
 
! Отговори
До 18 аз преди 4 години
Сериозно?д-р Точков. Лекар,Завеждащ педиатрия,общински съветник, собственик на аптека,партиен активист. Малее голяма проверка ги чака!
14
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
д-р Точков
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имам следното предложение:който желае, изолира се вкъщикойто не желае, да си шета на воляусловията са две:-никакъв контакт между двете групи-никаква лекарска помощ за вторите, за да могат да си изкарат "лекото грипче" на крак
12
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 4 години
До АнонименНяма да кажат защото е частна,ако работеше в Пирогов тогава...
11
1
 
4
 
! Отговори
СИНЯ ЗОНА преди 4 години
А, за "Синя зона" карантина няма ли ?Или иската само пари от хората без да ги питате как ги изкарват вече ?
10
3
 
11
 
! Отговори
Моника преди 4 години
До АнонименНе знам как по ясно да Ви се каже, че е извънредно положение. Вие не виждате ли какво става в Италия и Западна Европа. А защо не прочете малко и да видите, че има и заразени деца, дори има и смъртни случаи.Може 99% смъртността да е при възрастни хора, но остава 1 % в който има млади хора, дори и деца!Пазете се! Колкото по стриктно се спазват правилата, толкова по-бързо ще спре разпространението. Така може да имаме нормално лято. Вижте Азия как се прибраха за 45 дни и вече са ок
9
16
 
7
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
най-бързият начин за справяне с вируса е да оставят хората да водят нормален живот и ако има някой заразен да се събират около него , зада ги зарази, така за 2 седмици 90% ще прекарат вируса , другите 10% няма да го преживеят и за велик ден ще сме първи в Европа без никакви ограничения и болни.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а на газстанцията на пишмана - човек до човека и никакво предупреждение
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с това българско мислене, че ще ходите където искате и ще правите каквото си искате ще заболеят цели градове.ама по-добре че и без това сме много българите.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГЕРБ = ГРОБДобре ли сте?
5
14
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ = ГРОБ преди 4 години
Г-н кмете, ти, беше от първите, които се престарахте и изпревари дори мерките на Щаба.Е, и ?!Има ли заразен в града ти ?Има !
4
3
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
До1 защо да няма кой ви спира? Болните и контактните лица са под карантина, а тези, които считат, че са здрави могат да ходят където искат. Просто малко повече дистанция..
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магазините за техника си работят. Хората се трупат по касите. Работят на групи без да се спазва дистанция. Част от пазаруващите са точно завърнали се от чужбина българи.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете от коя болница е този доктор ! Това е важно бе хора ....
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега няма къде да извеждаме децата да играят. Настъпва пролет и децата искат навън.