Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва

Докторът призова за пореден път да останем по домовете си
21 мар 2020 20:37, Петя Славова
184
Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва
Снимка: БГНЕС

Строгите мерки в страната и по света предизвикаха недоволството на много хора, но според главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ако си останем по къщите всички, за 14 дни коронавирусът ще си отиде.

"Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага", каза той пред Нова тв.

"Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, които най-добрите в тази област препоръчват. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това разбира се е невъзможно", заяви Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. „Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат такова огнище на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма е нужно да помогнем на всеки“, добави Кунчев.

Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

"До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това", каза Кунчев.

"Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", завърши Кунчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Преди управниците твърдяха,че у нас вирусът няма да дойде...Не вервайте.
101
16
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Ако всички комунисти си отидат от вируса , веднага ще изчезне ! Няма за какво да остава в България - благороден вирус е , гътва само червените.
100
1
 
7
 
! Отговори
Animo Españ преди 4 години
До единНищо подобно, карантината в цяла Италия започна 3 дни преди да започне в Испания. Първоначално имаше карантина само в северната част, но хората тръгнаха от страх и паника да бягат към южна Италия и стана тя каквато стана. В Испания положението е почти идентично, всички от Мадрид искат да напуснат града и да дойдат на юг. Аз живея в Мурсия и тука имаме само 295 заразени от началото на пандемията.
99
3
 
10
 
! Отговори
един преди 4 години
Те и Италия така си мислят, вече са почти 2 седмици под карантина и продължават да блежат ръст. Как става това?
98
4
 
12
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Трябва да го запомня този доктор - ако не пукна от вируса, да знам да не ходя на преглед при него.
97
2
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 4 години
С три касетки,богат ли ще станеж а Георге Попеску,нацията зор има тоя ревнал за касетки, тъпан ли да бием
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса за първи път е открит през 60-те.
95
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си отиде - да. докато някой заразен не влезе в страната след още 1 час :)
94
1
 
15
 
! Отговори
ГОШО преди 4 години
Иван Георгиев Мандраджиев от Челопечене ми дължи три касетки за Лимонада.Моля споделяите.Нека светът узнае.
93
7
 
2
 
! Отговори
ХЕЙ ОРЛЬО? преди 4 години
Само патета могат да пишат такива глупости, ха ха ха един народ,къде го видя ...
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Никакъв стаден имунитет не са избрали - всичко е опразнено - улиците са пусти. Ако бяха избрали стаден имунитет, всички щяха да са навън сега.
91
6
 
10
 
! Отговори
Калин орелът преди 4 години
Ние трябва да се пазим,защото сме един народ.Холандия са сбиртаци от всякъде,и не са единна нация,та всичката им работа е такава.А България е оцеляла през вековете.Не може в конюшната да вкараш всякакъв вид животни,не е дадено в природата.А запада са казах...
90
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88 Холандия била избрала стадния имунитет - ами *** блей с тях тогава: бе-е-е-е!
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде знам какво става в Италия. То телевизиите и медиите в цял свят ги оповестяват тия данни, само в България никой нищо не знае. Министър председтелят на Италия днес се е обадил по телефона на Меркел и *** и е поискал помощ за борба с коронавируса. Путин му е обещал, че ще предостави оперативно такава помощ - медицинско оборудване, мобилни комплекси за дезинфекция, лекари и т.н.
88
7
 
15
 
! Отговори
Браво !!! преди 4 години
Браво на лекарите и сестрите! България ще я има ! Всички сме заедно!
87
4
 
23
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Е като работодателя ме кара да ходя на работа как да се прибера, като работодателя ми издава заповеди да си дезинфекцирам работното място два пъти на ден, но дезинфектанти не дава....
86
5
 
8
 
! Отговори
Крум Зарков преди 4 години
То стадото,ще иде барабар с водача,оффчаря.България трябва да оцелее,завещана от Бога наш
85
6
 
25
 
! Отговори
киноман преди 4 години
Затворете се и гледайте Български филми,много са готини,примерно,Капитан Петко,Хан Крум за Ханко от с.Осеня,Покрив,Князът,На всеки километър,и др. и др.Живейте си живота в къщи докато,премине бурята
84
3
 
6
 
! Отговори
капитан Петко преди 4 години
Шукюр Аллах,Шукюр Аллах,не питай старило,питай патило.Като ти е голяма главата,ще ти е голяма и болката.Бир араб ичин,Арабистан батмааз.Да живее България
83
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80 Каква лъжа те гони, каскет, държавата се е ангажирала - държавен апарат, армия,полиция, жандармерия, професорите медици са зад нея и целият й ресурс. Та тили ще ги учиш тях как трябва да бъде.В днешно време например тировете са обрудване със системи за геолокализиране и всеки момент може да се установи къде се намира един ТИР и ако не спазва дадените му инструкции да бъде засечен от полицията. Всичко е въпрос на организация, от която зависи нациоаналната ни сигурност