Банско след карантината – ще има ли резултат?

Хората вече се връщат към нормалния начин на живот
1 апр 2020 09:55, Нели Христова
13
Банско след карантината – ще има ли резултат?
Снимка: БГНЕС

Днес Банско се събуди и за първи ден входовете и изходите му не бяха блокирани. Все пак пропусквателният режим е строг и разрешава влизане и излизане от града само по неотложни причини.

Банско излезе от двуседмичната карантина, чиято цел беше да не позволи пренос на заразата от коронавирус чрез влизане и излизане на  хора от града. Силно ограничена беше активността и в самия курорт, в който работеха само лекарите, аптеките и хранителните магазини. Всичко друго замря, а хората се прибраха в домовете си заедно със страха.

Да излязат от Банско и да отлетят за родината си беше разрешено само на чуждите туристи, около 1000, след организиран от посолствата на съответните държави транспорт и ескорт. За зла участ точно сред чужденците бяха открити първите положителни проби на коронавируса, пишат от БНР.

На входа на хранителен магазин се появи бележка на английски "забранено за граждани на Великобритания". Някои промениха отношението си и към руснаците, които останаха в жилищата си в града. Това обаче далеч не беше масово и не се превърна в зараза.

В града останаха и много българи, които си изкарват хляба от туристическата индустрия. Повечето от тях изведнъж останаха без работа, без средства и без възможност да се приберат у дома и се оказаха зад стената на карантината. Логично те бяха и първите, които едва изчакаха карантината да падне.

В първите часове снощи беше истинско стълпотворение - на желаещите да излязат, на тези, които очакваха да влязат в Банско, и на останалите, които преминаваха транзит през града. Някои недоволстваха, други се съмняваха, трети мъдро изчакваха.

Днес се очаква немалко хора от съседни населени места да се върнат на работа в Банско, както и обратното - местните хора да излязат от града, за да отидат до своята работа. Мнозина от жителите на града си задават въпроса за смисъла от карантината и защо никой не изследва ефекта от нея.

Дори резултатите от 50-те проби, взети от пациенти по препоръка на личните лекари, ще излязат днес, когато защитната блокада вече е вдигната.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 1 месец
До Среден българин
Всъщност както в Пампорово, така и в Банско е ДЪРВО да си купиш апартамент в комплекс. За това и цените са ниски и то не от вчера. 1. Плащаш годишни такси поддръжка (немалки); 2. Не можеш да си го ползваш когато искаш; 3. Риска да те осъдят за нещо, което недължиш на фирмата по поддръжка е огромен. По добре се оглеждай за някоя стара къща или част от къща (дори и да направиш ремонт, пак ще ти излезе по на сметка във времето.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гошо...Тъпото

Ами в момента никой не се интересува от Бойко Борисов .
Той ли ти плаща да му правиш пиар тук?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китайците, когато не лъжат, винаги казват "истината "...
Лошото е ,че не си признават...
9
1
 
1
 
! Отговори
пояснение преди 1 месец
ако са умни сами ше си увеличат карантината за още един месец!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карантината се направи, за да се проявят заразените и да се ограничи евентуалното огнище.
Всред тези проби може и да има заразени, но в града няма нужда повече от строга карантина.
7
4
 
1
 
! Отговори
Среден българин преди 1 месец
Как върви цената на апартаментите в Банско? Апартамент в София няма да си купя никога, но при спад на цените и отлив на руски собственици сигурно ще мога да си позволя нещо в Банско. В Пампорово вече има изгодни предложения за двустайни апартаменти.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2. След 2 или 3 г.Твоят " Боко" Ще е история вече бе гербер!-:)
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с това Банско бе хора! А нещо за Пампорово да кажете? Там само българи ли почиват? Докато не затворите границата, Ще си го внасяме до лятото тоя вирус! Гаранция!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банско ще се върне към нормалния начин на живот след 2-3 години, евентуално
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ефект никакъв , след като почнат да си ходят навсякъде и пак ще има заразени , само дето ги затвориха
2
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Другият път,при следващ...вирус след 2-3 години,Боко ще...затвори Пампорово,така че банскалии си минаха по...реда.Да не вярвашш,като имаш в предвид,кой...владее хотелите там.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туристическата индустрия вече е минало, поне в този вариант познат до момента в цял свят.
Даже и да преминем леко през това изпитание, едва ли ще са много желаещите да пътуват по места с огромни струпвания на хора на едно място, както преобразиха повечето наши курорти последните години.
Селският и еко туризъм имат много по-голям шанс д апродължат напред.