НОИ не отчита бум на болничните през първото тримесечие

Данните - въпреки сезонния грип и извънредното положение
10 апр 2020 15:17, Петя Славова
4
НОИ не отчита бум на болничните през първото тримесечие
Снимка: БГНЕС

Няма бум на броя на болничните листове през първото тримесечие на тази година въпреки отминалите вълни на сезонен грип и извънредното положение, сочат данните на НОИ.

Болничните, по които са направени плащания от януари до края на март, са 835 хил. или с 90 хил. по-малко спрямо първите три месеца на миналата година.

Още по темата

Въпреки че броят на болничните листове през първото тримесечие е по-малък от същия период на миналата година, има стабилен ръст на тези, издавани заради карантина от коронавируса.

"В началото на периода бяха под 100. За около половин месец и малко над него достигнаха 3000", съобщи пред БНР Георги Терзийски - началник отдел в осигурителната институция.

С бързи темпове НОИ обработва заявленията за отпускане на обезщетения за безработица.

За март отпуснатите са 8 300, а само за първите осем дни на април вече са 7000. Скорост набира и електронната услуга за подаване на заявлението:

"За целия месец март те са 2760 по електронен път. Всичко това говори, че тази електронна услуга е на път да функционира както трябва. Потребителят получава входящ номер, код за достъп и интернет адрес. Това именно е и директният начин да се информира за придвижването на преписката".


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А НОИ колко обещетения за безработица отчета
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми щот работодателите които реваха за "фалшиви болнични" уволниха всички които не са харесвал с удобния предтекст - криза.
2
3
 
3
 
! Отговори
Факър преди 1 месец
Е и когато те пускат в принудителен отпуск, какъв болничен?!
1
0
 
7
 
! Отговори
Уонко Нормалият преди 1 месец
Е когато те уволнят, какъв Болничен?