По телефон не става. Пациентите да са в болница преди влошаване

Проф. Балтов очаква скок на заразените до 10 дни
14 апр 2020 07:00, Петя Славова
44
По телефон не става. Пациентите да са в болница  преди влошаване
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трябва да издирваме болни от COVID-19 преди да се влошат. Сега тежките случаи идват при нас, след като са се лекували безуспешно около десетина дни у дома с напътствия по телефона от личния лекар. Това съобщи пред "Монитор" изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Обикновено, когато пациент се обади на лекаря си, той му казва да пие парацетамол за сваляне на температурата. Два – три дни, след като тя не се повлиява, джипито му казва да вземе антибиотик. Така минават близо две седмици, през което време инфекцията напредва и хората идват в нашата болница в тежко състояние, разказа той и призова джипитата да изпращат веднага хората при специалист, ако се появи специфичната за инфекцията симптоматика.

Още по темата

По думите му, ако в голям град, като София, е по-трудно личните лекари да познават добре хората от пациентската си листа, то в по-малките населени места те следва да ги познават добре и да вземат по-енергично отношение, когато те им се обаждат с тревожна симптоматика.

Коронавирусът COVID-19 не е грип, който минава за около 10 дни, това заболяване протича над 28 дни, подчерта проф. Асен Балтов и призова да си останем вкъщи, тъй като в следващите 10-14 дни се очаква увеличаване на броя на инфектираните. По думите му това ще се дължи на дисциплинираните, които подмамени от хубавото време ще рискуват да се събират навън. Това не е хипотеза, вирусът вече витае във въздуха на София, заяви проф. Балтов.

България вече разполага с 15 хиляди дози хлорохин за активно лечение на COVID-19, съобщи пък по време на сутрешния брифинг на Оперативния щаб неговият началник генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение, каза той.

Ген.-майор проф. Мутафчийски допълни, че България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна срещу храни за ОАЕ. Медицинските консумативи са в предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

Проф. Асен Балтов пък посочи, че с хлорохинът ще бъдат лекувани пациентите в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения и апаратна вентилаця. Той поясни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до хората. По думите му то може да се прилага и в домашни условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
9
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Уважения към ОПЛ,но прекалено са дистанцирани от пациентите!Всички други специалисти могат да преглеждат пациенти,вкл. и съмнителни за коронавирус,само те не бива да го доближават!Ако в един град има 10 ОПЛ ,които се заместват един с друг и има 1 или 2 инфекционисти.....
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - съсипаха цяла държава.Съсипали са само частта от държавата, която бе на маргиналите и в която постоянно кипеше безсмислен "труд".Труд е в кавички, защото отивайки някъде, за да правиш нищо и да си менкате едни пари със себеподобен, не, това не е труд, а шум на орехи в чувал.За шума има виц.Един купува чувал орехи за 10 лева в единия ъгъл на пазара. Пренася го бавно до противоположния ъгъл. Продава го за 10 лева. Когато го попитали защо, казал, че обича шума от чувала.
12
9
 
5
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 4 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПНека Слави, Румен, Корнелия и Мая да дадат пример, а след това и аз ще наруша карантината си.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Избирателно е лечението - за едни може, за други - да се оправят.Прогресът в която и да е житейска област се крепи основно на двойния стандарт. Ресурс за всички няма и не може да има. Остава поне за едни да има, защото предложенията са да няма за когото и да е и всички да се хване за ръце, да се прегърнем .... и да вперим взор в отвъдното.Да, за едни се преценява, че има смисъл и се започва своевременно полагане на усилия за нормализиране на жизнените параметри. За други - не.
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този проф. Балтов, шефа на Пирогов, от няколко дни го активираха да приглася като черна станция на Мутафчийски, който се поизчерпа и поизтърка. Та този проф. Балтов, понеже бил ортопед, дали се справя с врастнал нокът или мазол като ампутира крака?! Защото точно на това става съучастник - за да се справят с една, макар и сериозна, вирусна инфекция, съсипаха цяла държава.
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"вирусът вече витае във въздуха на София,заяви проф.Балтов"вирусът ВЕЧЕ ВИТАЕ, а цяла държава от 1 месец е блокирана, стотици хиляди останаха без препитание, почти всички сме без възможност за лечение от другите болести...1 месец пълна съсипия на човешки съдби и на цяла държава, за да...можело болниците да се подготвят и да се преструктурират. Вече ура! били подготвени. Ама са пред колапс от 170 хоспитализирани и 30 в реанимация с коронавирус. Да ви имам и експертизата, и лекарската етика. Пфу!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тедрос Гебрейесус подчерта, че за момента СЗО не разполага с доказателства, че лекарства срещу малария, като хлорохин и хидроксихлорохин, са ефективни в борбата с коронавируса"Този цитат е от следваща статия.
7
8
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Най-последователни се оказаха шведите. Още в началото си изработиха стратегията на стадния имунитет и не я променят вече два месеца. Болниците им са пълни, но не и претоварени. Голяма част от населението вече има имунитет,а жертвите им не са чак толкова много. Икономиката им не е съсипана, въпреки че и там имат трудности. Имат само забрана за събиране на повече от 50 (петдесет) човека на едно място и препоръки (не заповеди) за социално дистанциране.
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали точно тия от кризисния щаб ни назидаваха и ни проглушиха ушите как НЕ ТРЯБВА да отиваме в болниците при получаване на симптомите, как трябва да си останем в къщи и да звъним на личния лекар. Айде първо се разберете какво трябва и какво не трябва да правим и чак тогава ни го вменявайте!До гуша ми дойде!
5
10
 
26
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Тия си сменят стратегиите всеки ден. Първо хлороквинът беше опасен и трябваше да се прилага само в болнични условия, а сега бил можел да се приема и вкъщи, профилактично, видиш ли!Новооткритите случаи от три дни намаляват, но след две седмици се чакало пик, моля ви се(!), а виновни за това щели да бъдат дисциплинираните(!?!).А заради тия тъъъпи мерки никой няма имунитет, т.е. един месец само сме тупали топката и сме си губили времето, а още сме в начална позиция на фаза "Ела, Вълчо, изяж ме"
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това лекарство беше толкова добро, нямаше да има хиляди умрели по цял свят.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите хора ги оставят по домовете да се лекуват сами с дихателни проблеми. После вече е късно. Избирателно е лечението - за едни може, за други - да се оправят.
2
1
 
17
 
! Отговори
Sante_dog преди 4 години
Т.е. досега само Киро лекувахте с хлорохин, а останалите ги оставяйте на естествения подбор? Защото уж това лекарство беше само за тежките случаи, само в болница, но когато го има вече стана като с маските - оказа се че помагат.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре и травматолога се изказа. Що не се изкаже и как съсипа болницата