Четири държави с интерес към българско лекарството срещу коронавирус

Молекулата ще е актив на държавата, в която са инвеститорите
28 апр 2020 18:47, Анисия Иванова
48
Четири държави с интерес към българско лекарството срещу коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Интерес към лекарствената молекула срещу COVID-19, която разработват българи, има от САЩ, Израел, Великобритания и Южна Корея, съобщава "Труд".

След като обявила, че е открили молекулата и изготвила нейн 3D модел, българската фирма започнала преговори с инвеститорски групи и фармацевтични компании от цял свят. В предлаганите договорки има условие, което предвижда, молекулата да стане актив на държавата, в която са разположени инвеститорите, и срещу предоставянето на средствата те да решават как лекарството ще се произвежда, в какви количества и на какви пазари ще се продава.

В най-напреднал стадий са преговорите с американските инвеститори. Те са доста фокусирани, бързи и ориентирани към разглеждане на много варианти в борбата с болестта, коментират учените.

„В рамките на изминалия месец и половина разработихме още два подхода към болестта, използвайки нашето преимущество в опита ни с протеините от CCR1-CC10, традиционно свързващи се с имунната система, метастази, ХИВ, където имаме първи в класа си малки молекули с най-висока активност и селективност, които доказваме чрез научни статии, експерименти, изследвания в най-големите лаборатории в света”, посочват създателите на компанията – Димитър Димитров и д-р Филип Фратев.

През последните две седмици няколко медицински проучвания валидирали, че техният троен подход е коректен.

"Вирусът е наистина коварен и влиза в редица клетки чрез различни механизми и по подобие на ХИВ засяга и Т клетките, тоест имунната система. Механизмът на навлизане в последните е различен от останалите клетки и нашите налични съединения са добро решение в тази насока. На практика нямаме конкуренти. Останалите компании работят по други методи и в различни области”, посочват учените.

Лаборатории за биологични анализи във Франция и САЩ тестват лекарствената молекула срещу COVID-19, която българската биотехнологична компания е открила. При първоначалните изследвания фирмата получила обнадеждаващи резултати от лабораториите, което давало поле за по-нататъшно развитие на лекарствен продукт.

Според разработчиците лекарствената молекула, която те открили, предпазвала здравите Т клетки от вирусна инфекция, като блокирала коронавируса да влезе в организма на човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актив на държавата в която са разположени инвеститорите...А в Бг строиме магистрали и след това ги ремонтират и пак ги строят.После що "ама в белите държаво така а тук като в Африка ?" Ето защо. Защото умните хора инвестират в наука и ценят другите умни йора а в България селфита,чалга и мачле ако има и кво му трябва на получовека произлязъл от животното?
39
1
 
3
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
ТЕ тия май са чули за онази поговорка ..."ДО 4-5 ГОДИНИ Я КАМИЛАТА,Я КАМИЛАРЯ".Ние сега даполучим 8 милиона,пък след време "ша видим"
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филип Фратев се правеше на астроном. Сега ковида ли ще бори?
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
covid-19.chinadaily.cn/a/202003/17/WS5e702f52a31012821727fa19_2.html
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук е пълно от "инвеститори", които нямат резерви за два месеца ....
35
1
 
12
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Само че не споменават, че най-рано до 15 месеца ще бъде готово...
34
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко няма интерес неговия Мутростан дава милиони за ритнитопковци, но не и за такива неща.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много е важно!Държавата не може да иска каквото и да било защото това е частна лаборатория на която държавата е отказала финансиране.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пример ще дам с нашия Дан Колов предлагали му да си смени гражданството с американско той отказал и вижте колко клипа ще намерите на негови срещи в нета а на други със сменено гражданство стотици
31
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО ДАНСНе няма да се самосезира,защото това е стара новина,поне от преди две седмици.Хората от тази лаборатория даваха интервю пред канал едно,даже те самите бяха потърсили телевизията и обясниха че се нуждаят от фонансиране за да продължат с изследванията.Ставаше дума за едни мижави 8 млн. ЛЕВА. От мин. на финансите казаха че единственият начин бил да кандидатсват по някаква програма и АКО ги одобрят получават 1/16 от парите. Е със кой да преговарят бе к .. н?
30
2
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До опасявам се,че///"Ако го купят американците,ще го скрият и ще си пробутата техните скъпи *** с хиляди странични ефекти""Напълно възможно.В началото на необратимият неолиберален и демократичен преход,американците получиха даром,ама съвсем даром,даже без потупване по рамото ,документацията на системата "Стършел" и Българската металокерамична броня.Те на нас вече не ни трябват защото ,вече не можем да ги произведем.Все пак това не е като шиенето на *** и потници с чужди суровини
29
3
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
ще им смъкне скалпа, ако го прескочат като инвеститотр.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бибитко ли спусна списнята?
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските инвеститори такова нещо няма американските колонизатори виж така съм съгласен
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО ДАНСТакова лекарство НЯМА. Тепърва се търсят инвеститори, за да се види дали може да се създаде ....
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто лекарство е не това което те лекува, а това което те прави зависим от него. Това е логиката на фармацевтичните компании за съжаление.
24
9
 
23
 
! Отговори
ДО ДАНС преди 4 години
ДАНС и ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР няма ли да се Самосезират от Новината - В България има Лаборатория която ИМА ЛЕКАРСТВО срещу Коронавирус , тази Лаборатория води Преговори с Чужди Агенти за Продажба на Патента .
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една стара поговорка казва:Грипа се лекува с лекарства за седем дни, а без лекарства за седмица.До като направят лекарство епидемията ще затихне по мое мнениеИзвестно ли вие е че около 10% от хората имат генетична устойчивост на СПИН, също и около 50% оцеляват от ЕБОЛА, така че това което не ни убива ни прави по-силни.
22
4
 
19
 
! Отговори
опасявам се,че преди 4 години
Ако го купят американците,ще го скрият и ще си пробутата техните скъпи *** с хиляди странични ефекти
21
4
 
14
 
! Отговори
Много е важно! преди 4 години
В преговорите с инвеститорите на българското лекарство срещу корона-вируса българската страна трябва да има претенцията в наименованието на лекарството задължително да присъства думата "bulgaro".